Bridge: Muller moet team door groepsfase slepen

Net als de vrouwen in de Venice Cup begint de strijd om de Bermuda Bowl (WK-landenteams) vandaag in Shanghai met een Round Robin van 22 teams. Daarvan kwalificeren er zich acht voor de knock-out.

Wie kun je beter een prognose vragen dan Anton Maas, coach van het Nederlandse team, die veel tegenstanders ook uit eigen speelervaring kent.

Uitschakeling in de groepsfase van Bauke Muller - Simon de Wijs, Ton Bakkeren - Huub Bertens en Bas Drijver - Sjoert Brink zou bij Maas aankomen als een mokerslag. Toch onderschat hij deze eerste hindernis niet. De coach weet ook dat de concurrentie niet heeft stilgezeten.

Italië, de twee teams uit de Verenigde Staten en gastland China (met de in Rotterdam overbekende Jack Zhao) bereiken volgens hem zeker de kwartfinale. Daarnaast is er sterke Europese deelname met Polen, Zweden, Noorwegen die hij alle drie vijftig procent kans geeft voor een plaats bij de laatste acht.

Gevaarlijke outsiders zijn Brazilië (met de befaamde Gabriel Chagas, inmiddels veteraan), India (waarvan twee paren in het Amerikaanse professionele circuit meedraaien) en het de laatste jaren goed presterende Japan. Indonesië, dat decennia lang met drie dezelfde paren uitkwam, heeft een gloednieuw jong team en is de dark horse.

Nederland won in de Bermuda Bowl één medaille, de gouden in 1993 (Chili). Bauke Muller is de laatst overgebleven wereldkampioen in het huidige team. Met een geslepen spelstijl slaagt hij er dikwijls in de tegenspelers tot bizarre missers te verleiden.

In diagram 1 sleepte hij op onwaarschijnlijke wijze 4¿ binnen in een wedstrijd uit de WK-voorronde van 1993 tegen Guadeloupe.

west noord oost zuid

-- -- pas 1¿

pas 1SA pas 2¿

pas 4¿ pas pas

pas -- -- --

West vond tegen 4¿ de beste uitkomst in de vorm van een troef. De leider, Muller, won de eerste slag met ¿A en ging direct op de ruitenintroever af door ¿H te spelen. West nam ¿A en speelde een tweede keer troef, gewonnen in zuid; ¿V en een ingetroefde ruiten volgden. Voor het slagen van het contract moest de leider een schoppenslag maken, en dat kon alleen met ¿A in oost. Schoppen uit noord naar ¿H in zuid; helaas ¿A zat in west en dit leek het einde van het contract.

West speelde ruiten na getroefd door de leider die nog twee keer troef trok. De tegenpartij gooide uitermate behulpzaam af. Oost zette ¿V sec met ¿V86; west bewaarde ¿B10, ¿10 en ¿B. In de dummy lagen nog ¿AH10 en ¿7. De leider speelde klaveren naar ¿A, zag ¿B vallen en raadde het eindspel perfect. Met schoppen van slag naar ¿V in oost die van ¿V8 in de ¿H10 van noord moest spelen.

Bij het vorige WK (2005 in Monte Carlo) struikelde Nederland in de voorronde door twee verliespartijen tegen Zuid-Afrika en Egypte, landen die op papier niet tot favorieten behoren, maar in Shanghai opnieuw van de partij zijn. Het ging zoals in diagram 2 vaak om nuances.

west noord oost zuid

-- pas pas 1¿

pas 2¿ pas 2¿

pas 3¿ pas 4¿

pas pas pas --

De tegenpartij bood ongestoord 4¿ waartegen west uitkwam met schoppen, ¿10, ¿V en ¿A. De leider speelde een kleine harten uit zuid waarmee hij de verliezers in troef tot één beperkte. Nadat de leider (schoppen naar ¿B) ontdekte dat oost ook ¿H had waren er tien honneurpunten bekend in oost die niet had geopend. De klaverenbeslissing lag voor de hand: een kleine klaveren naar ¿V en daarmee het contract veilig gesteld.

De Nederlandse zuid was na een 1¿-opening door oost leider in 4¿ geworden. Hij moest in de eindfiguur ook de klaverenbeslissing nemen maar koos zeer begrijpelijk – oost moest ¿H haast zeker hebben – voor ¿A en klaveren naar ¿10 zodat oost ¿B maakte en west ¿H voor één down.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden