BRIDGE: Met en tegen Godzilla

De formule van een individual of een robberpartij schrijft voor dat je na een beperkt aantal spellen van partner wisselt....

KEES TAMMENS

Zia's regels voor het spelen met een expert: 1: maak partner leider, overbied gerust, 2: poch niet over goede resultaten, discussieer niet (je hebt toch ongelijk), 3: bied gezond, dat kweekt vertrouwen, 4: coöpereer met het tegenspeelplan van partner, hij zit meestal op de goede weg, 5: speel cruciale beslissingen naar hem door, 6: kijk toe, geniet en leer.

Als gebruiksaanwijzing voor de benadering van een speler die niet tot de uitblinkers behoort maakt Zia groot verschil tussen het spelen met en tegen Godzilla.

Met Godzilla: 1: geef geen les, dat is verspilde moeite, 2: voorkom catastrofes, 3: probeer de stijl van partner te begrijpen, vermijd raadsels, 4: bied eenvoudig, houd het heft in eigen handen, overtref jezelf, 5: signaleer bij het tegenspelen op niet mis te verstane manier, 6: bescherm partner tegen gevaar, accepteer stijlvol elk verlies.

Tegen Godzilla: 1: wees soepel wat betreft 'voor de beurt of onvoldoende bieden', 'verzaken' en 'opzichtige blunders', 2: vergeet niet dat hij nog met jou moet spelen, 3: doubleer zo vaak mogelijk, hij gaat een slag te veel down, 4: plaats hem voor hoog-competitieve beslissingen, 5: laat hem aan slag, hij is behulpzaam, 6: lok hem in de val.

Tijdens het NK-individueel bracht Louk Verhees deze wijze lessen het beste in praktijk. Hij won de titel en deed de grootste greep uit de door Nobel van Dijk & Partners royaal gevulde prijzenpot. Er werd ook een andere pot verteerd. Dat kon omdat Koos Nobel het bridge een warm hart toedraagt. Hij reikte hardware, software en cash uit aan de winnaars van het Nationaal Toernooi Circuit Imp (NTCI). Jan Jansma was voor de vijfde keer in acht jaar de sterkste.

Wubbo de Boer gebruikte het NK-individueel om uit te buiken van een lang en zwaar WK. Hij vroeg zich in diagram 1 af of het begeerte dan wel technisch onvermogen was waardoor de leider 4 om zeep hielp.

Zie diagram 1

westnoordoostzuid

------1

pas2SA34

paspaspas--

De ruitenuitkomst was voor het aas in zuid, die A en H speelde in de hoop V te vangen. De snit op harten heer verloor aan oost die een kleine klaveren speelde, H en A in west die schoppen vrouw meenam en met ruiten, getroefd in zuid, van slag ging. Zuid kon maar een klaveren uit zuid troeven en verloor de tweede klaveren als downslag.

De leider verlangde zo sterk naar overslagen dat de veilige speelwijze voor tien slagen over het hoofd werd gezien: speel na A geen troef of alleen A en ga met klaveren van slag (H is een verfijning die met A en V-doubleton in west de kans op een overslag intact laat). Oost-west kunnen niet voorkomen dat zuid de twee verliezende klaveren uit zuid in de dummy troeft en alleen H en V afstaat.

Jan van Cleeff, hoofdredacteur van bridgemagazine IMP, initiator van het NTCI en international, verbaasde zich over de robotachtige opstelling van zijn partner in diagram 2.

Zie diagram 2

westnoordoostzuid

1dbl11SA

2paspas2

dblpaspaspas

Een strafdoublet van je partner laat je met plezier staan maar deze oosthand was met grote voorsprong beter geschikt voor een klaveren-deelscore dan voor het tegenspelen van een gedoubleerd ruitencontract, waarvan noord-zuid met honderd procent zekerheid samen negen kaarten hebben. Voor van Cleeff was 3 door oost de aangewezen actie.

Toch was het doublet met open kaarten zo gek nog niet en kon gemakkelijk tot een happy end leiden. Een schoppenslag, HV achter het aas, AV achter de heer: twee à drie troefslagen. In theorie zeven of acht slagen, twee of drie down (drie- of vijfhonderd) ruim voldoende om de deelscores in oost-west te verbeteren.

De leider, Huub Bertens, is een handige speler die zich regelmatig uit de nesten redt. West, Van Cleeff, kwam uit met ruiten heer voor het aas in de dummy. Een kleine ruiten via 8 voor B in west. De hartenswitch was voor V in oost die B op tafel legde, H en A in west. Na V ging west met V en ruiten naar 9 in zuid van slag.

Zie diagram 3

De zes resterende kaarten in diagram 3. De leider speelde 10 en gooide uit de dummy 7 af, oost 5. Het eindspel was een open boek, Bertens speelde H, A en een derde schoppen voor V in oost die de hartenslag kon inleveren.

Bij het Omar Sharif Individual Championship (1990, Atlantic City) was de in bridgeland nog immer ongeëvenaarde som van tweehonderdduizend dollar te verdelen. Zia Mahmood speelde de hoofdrol.

Zie diagram 4

westnoordoostzuid

pas1pas1SA

pas3SApaspas

pas------

West kwam uit met 10, 4, 2 en H in zuid. Zia overwoog zijn kansen. 'Als ik ruiten naar B speel en oost wint H heb ik negen slagen. Wat als B houdt? Ik kan naar mijn hand met V voor een tweede snit, maar oost kan gemakkelijk H een keer weigeren'. De leider zocht naar mogelijkheden om H af te staan. 'Na B kan ik A en V spelen. Met de ruiten vier-één wordt H opgehouden en ga ik down als de schoppen niet drie-drie zitten. Ik voel dat de ruiten in dit spel inderdaad vier-een verdeeld zijn. Hoe kan ik toch negen slagen zeker stellen?'

De vindingrijke Pakistaan nam zijn tijd en vond de vreemde maar perfecte oplossing: 'Na een ruiten naar B ben ik uit de zorgen als oost H neemt. Als B wint vervolg ik met V uit de dummy. Wordt H genomen dan heb ik V als entree voor de twee ruitenslagen. Houdt V dan schakel ik over op schoppen en ontwikkel daarin de negende slag'.

Zia deed het allemaal niet voor niets. Met de winnende speelwijze in 3SA verzekerde hij zich van de eerste plaats en treurde geen moment op zijn weg naar de bank met een cheque van veertigduizend dollar op zak.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden