BRIDGE: Fransen spelen als beginners

Vandaag spelen in het Congresgebouw in Den Haag 44 paren de derde en laatste zitting van de finale het negende EK voor paren....

KEES TAMMENS

In de voorronde van 306 paren kwalificeerden 27 Nederlandse paren zich voor de halve finale. De constatering in de rubriek van vorige week dat de Nederlandse paren als kanonnenvoer zouden fungeren zette veel kwaad bloed. Helemaal klopte de opmerking inderdaad niet, al was dat om een andere reden dan de in hun wiek geschoten spelers naar voren brachten. De kanonnen van het Europese bridge bleven en masse weg. Door de afwezigheid van de echte top was er tijdens de eerste vier dagen in Den Haag meer sprake van een internationaal vakantietoernooi dan van een krachtmeting tussen de sterkste spelers van Europa. Het duurde tot de finale voordat het kaf van het koren gescheiden was.

Bridge is een sport waarin de toevalsfactor niet is uit te vlakken. Toch verwacht je dat een sterk paar er na negentig spellen beter voorstaat dan een zwak paar. Een absolute zekerheid zoals bij andere denksporten is dit niet. De grote verrassing tijdens de kwalificatieronde was de uitschakeling van de Franse favorieten Chemla-Perron, meervoudig Europees- en wereldkampioen. Paul Chemla kon het drama moeilijk verkroppen en beende briesend en verongelijkt over zoveel onrecht en pech naar zijn hotel. Michel Perron bleef nuchter: 'Dit mag ons niet overkomen; het is onze eigen schuld. We hebben gespeeld als beginners'.

In de voorronde viel het op dat veel spelers zich, misschien geïnspireerd door de ambiance van het toernooi, lieten verleiden tot acties die meer door gevoel dan door verstand werden ingegeven. Het enthousiaste bieden van zuid in diagram 1 stond in schril contrast met zijn afspel.

(......................)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden