Bridge erkend als olympische sport

'Bridge is een spel waarin bekwaamheid de doorslag geeft. Bridge staat open voor alle leeftijdsgroepen. Bridge wordt gespeeld door spelers en speelsters met uiteenlopende vaardigheden....

Muziek in de oren van José Damiani, voorzitter van de Wereld Bridge Federatie, die droomt over de acceptatie van bridge als olympische sport. Lausanne bood Damiani het ideale podium voor een hartstochtelijk betoog. 'Honderd landen zijn lid van de WBF, wereldwijd vijftig miljoen bridgers, anderhalf miljoen wedstrijdbridgers. De Unesco steunt een programma waarin op scholen bridge wordt onderwezen. Bridge is een competitieve sport die bijdraagt aan de mentale fitheid'.

De WBF-voorzitter schuwde in het heilige der heiligen van het IOC geen superlatief om de olympische weg te effenen. Hij bouwt geen luchtkastelen, er is sprake van de introductie van bridge bij de Winterspelen in 2002.

Genoeg bobo-bespiegelingen. Bridge kent sinds 1960 een Olympiade. In Lausanne waren alle Olympiade-winnaars van de partij voor de IOC Grand Prix. Frankrijk is recordhouder met vier zeges ('60,'80,'92 en '96), Italië won drie keer ('64,'68,'72). Brazilië ('76), Polen ('84) en de Verenigde Staten ('88) horen bij deze selecte groep. De beste Nederlandse prestatie was de bronzen medaille bij de Olympiade in Salsomaggiore ('92).

China, om de globalisering van bridge te illustreren toegevoegd aan het deelnemersveld in Lausanne, klopte in het Olympisch Museum hard aan de deur van de absolute wereldtop. Winst in de round robin gevolgd door een prachtige finale tegen Brazilië met een sensationeel slot .

Marcelo Branco, de drievoudige Braziliaanse wereldkampioen, laat zich niet gemakkelijk laat beetnemen. Met een fraaie zwendel slaagde Weimin (Ch) in diagram 1 met vlag en wimpel.

Zie diagram 1

westnoordoostzuid

------1

1dbl2pas

pasdblpas3

pas3pas4

pas5paspas

pas------

Een vaste schoppen- en ruitenverliezer, geen VB sec of VBx in west, 5 leek kansloos. Weimin, de leider, koos voor een sluw, illegaal, plan waarvoor de medewerking van west, Branco, onontbeerljk was.

Een kleine schoppen voor het aas en de leider troefde de volgende schoppen. De troeven getrokken met H en A gevolgd door een kleine harten uit zuid, west ook klein, voor A in de dummy. Overgestoken naar ruiten heer en opnieuw een kleine harten uit zuid, west klein en H in noord. Zeven slagen gespeeld en het eindspel in diagram 2.

Zie diagram 2

Het goede Chinese werk was tot in perfectie voltooid. De leider speelde ruiten aas om daarmee de laatste ruiten van west te strippen. Harten voor V in west die niet anders dan schoppen in de dubbele renonce kon spelen waarop de ruitenverliezer uit noord verdween. Om dit eindspel te voorkomen moest Branco V in de eerste of tweede hartenslag bijspelen, waardoor oost in de derde hartenslag met B aan slag komt en de ruitenslag niet verloren gaat.

In de eerste set van zestien spellen in de finale nam China een voorsprong van 48 imps. Brazilië deed in diagram 3 goede zaken, de start van een taaie achtervolging.

Zie diagram 3

westnoordoostzuid

--1SApas4

dbl4paspas

pas-- -- --

West, Gabriel Chagas, greep met beide handen de kans 4 voor de uitkomst te doubleren waarna noord 4 bood om HB te beschermen. Voor oost, Branco, was het een koud kunstje de singleton harten op tafel te leggen. West nam harten aas, speelde 4 terug, zijn laagste harten die voorkeur voor klaveren aangaf (Lavinthal). Oost troefde en bereikte zijn partner met A voor een tweede introever.

De jonge Brazilianen Campos en Villas-Boas, die een week eerder bij het wk in Lille grote indruk maakten (Brazilië verloor pas in de finale tegen Italië), verzorgden het spektakel.

westnoordoostzuid

--1SApas2

dblpaspaspas

West meende zich ook op tweehoogte een uitkomstdoublet te kunnen permitteren. Noord paste en ontkende zo een driekaart of meer in schoppen, de kleur van zuid. Zuid begreep, hoopte, dat noord drie of vier kaarten in harten had en koos stoutmoedig voor de gedoubleerde 2-deelscore in de vier-drie fit. De uitkomst, A, deed de leider geen pijn. Ruiten was voor het aas en zuid speelde H, uit zuid de laatste ruiten weg, en V, uit zuid schoppen weg, getroefd door west. Het ruitenvervolg werd getroefd door zuid die harten naar B speelde. Het spel was een open boek en zuid ging verder met V en schoppen naar het aas. Op schoppen heer gaf west de strijd op. Meer dan twee troefslagen ging hij niet maken; 2 met een gedoubleerde kwetsbare overslag: Brazilië plus 870.

China en Brazilië maakten er tot en met het laatste van de 96 spellen een zinderende wedstrijd: 167-167. De gouden medailles werden gedeeld.

Vier van de zes leiders (diagram 4) in Lausanne gingen tijdens de kwalificatie down in 3SA. Twee maakten het contract. Kunt u het verschil in slagen voorspellen?

Zie diagram 4

westnoordoostzuid

------1

1dblpas2SA

pas3SApaspas

pas------

De Franse zuid kreeg de uitkomst van B voor V. Hij pakte het spel effectief en gelukkig aan met A en een kleine klaveren. Het vallen van H verzekerde het contract. Oost gooide op het afraffelen van de klaveren een harten af en de leider maakte na A en H vier slagen in die kleur: 3SA met twee overslagen gemaakt.

De ruitenuitkomst op de andere tafel maakte het afspel gecompliceerder: 2, 3, B en H. De leider begon, ongelukkig, met harten naar B en V in oost. Oost speelde schoppen, V en H in west die een kleine schoppen naspeelde voor het aas in zuid. De leider stak over naar H en speelde klaveren naar V in zuid. Het dak stortte in, west nam H, incasseerde drie schoppenslagen en speelde 10 zodat oost nog vier ruitenslagen maakte: 3SA zes down. Wie voorzag een verschil van acht slagen?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden