BRIDGE: Chinese attractie in de toernooizalen
Hoe een in China geboren bridger op strooptocht langs de Nederlandse toernooizalen trekt en een viertal Nederlandse bridgers over de laatste hindernis struikelt bij de jacht naar goud in Aken....
De gebeurtenissen van 1989 in Peking waren voor de student aanleiding de universiteit van Tientsin, waar hij ook bridge leerde, te ontvluchten. Om in zijn levensonderhoud te voorzien gaf hij bridgelessen op Cyprus, waar hij een Nederlander ontmoette die hem het telefoonnummer van een Amsterdamse bridger gaf. Bij een tussenlanding in 1995 op Schiphol belde hij: 'Met Jack, ik speel bridge. Waar kan ik terecht?'
De Amsterdammer stuurde Jack Jie Zhao naar de Rotterdamse bridgeclub 'De Lombard'. De fanatieke Chinese bridger speelde dag en nacht. In de daaropvolgende twee jaar ontwikkelde Zhao zich tot een van de kleurrijkste spelers in het Rotterdamse circuit. Zijn soms luidruchtig optreden doorspekte hij met doldrieste en ludieke invallen.
Dat hij goed kon spelen werd iedereen snel duidelijk. Dit leidde in de zomer van 1997 tot een partnership met Willem van Eijck, een solide speler die al jaren in de vaderlandse subtop meedraaide. De opmars was imposant. Na promotie naar de Meesterklasse-paren volgde in de afgelopen drie weken een waar terreurbewind bij het EGBC-toernooi in Groningen, het ING-topcircuit in Bergen op Zoom en de finale van het Tas Open parenkampioenschap in Zoetermeer.
Zhao/van Eijck etaleerden optimaal het gezegde van Julius Caesar; het nieuwe paar kwam, zag en overwon. Na deze ongeëvenaarde hattrick weet iedere toernooibridger dat er met de Rotterdams/Chinese combinatie niet te spotten valt.
Vlak over de grens in het Duitse Aken vond het EK-mixed plaats. In het parenkampioenschap konden alleen Bep Vriend/ Anton Maas voor Nederland een vuist maken. De tweede plaats in de voorronde vormde een riante uitgangspositie. De teleurstelling na een catastrofale eerste finalezitting van 48 procent was groot, de kans op een medaille verkeken.
Meer succes was er bij de gemengde viertallen: Martin Wanner/Ine Gielkens, Ellen/Bakker/Han Begas speelden een meer dan voortreffelijke kwalificatie. Het team nestelde zich vanaf het begin in de kop van het klassement, bereikte overtuigend de halve finale waarin ook de scalp van het Kroatische team Ivancic werd afgenomen. De race naar goud kwam in de eerste helft van de finale abrupt tot stilstand.
Jack Zhao begrijpt waar je de punten vandaan haalt. Dankbaar gebruik makend van de gunstige kwetsbaarheid en attent terzijde gestaan door oost (van Eijck), zette hij de tegenpartij op het verkeerde been (diagram 1).
Zie diagram 1
(...)