BRIDGE: Ambities najagen aan het strand

Juan-les-Pins, Deauville, Loiben, Cefalu en Albufeira. Aangename vakantieoorden met dezelfde voor bridgers bijzonder aantrekkelijke noemer. Jaarlijks wordt in deze plaatsen een groot bridgefestival georganiseerd....

De afwisseling van vakantieluiheid met een serieuze partij bridge is voor veel Nederlandse bridgers aanleiding het zomerverblijf in de buurt van deze festivals te plannen.

In Nederland werd in 1989 door de Amsterdamse vereniging Hok een gelijksoortig evenement van een week op poten gezet. Ondanks het succes van deze primeur kwam een tweede editie nooit van de grond.

Hans Metselaar ontwikkelde in tien jaar de SBS, de 's-Gravenhaagsche Bridge School, tot de grootste bridgeschool van Nederland. De creatieve plannenmaker zag in 1991 brood in een bridgeweek. Hij stationeerde de gebeurtenis in de mondaine en chique ambiance van het Kurhaus. 'Scheveningen heeft toch zeker net zoveel allure als die Franse badplaatsen, niet dan?', beklemtoont hij in onvervalst Haags.

Dit initiatief bespaarde menigeen een verre reis. Tevens dacht de organisator aan de werkende bridger. Tijdens de twee weekeinden wordt de hele dag gespeeld, door de week alleen 's avonds. Een verstandige zet omdat de Nederlandse bridger nu eenmaal een amateursporter is.

Metselaar overwon startproblemen en kinderziektes (vorig jaar was het orkest in het café-dansant van het Kurhaus een luidruchtige spelbreker) en kondigt vol trots aan dat dit jaar alles pico bello voor elkaar is.

De zevende Scheveningse bridgeweek begint volgende week zaterdag en duurt tot en met zondag 10 augustus. De deelnemers kunnen kiezen uit verschillende paren- en viertallentoernooien. Tot een kwartier voor aanvang kan er ingeschreven worden. Toernooidirecteur Metselaar (070-3468155) geeft nieuwkomers elke gewenste informatie.

De aantrekkelijke prijzenpot wordt verdeeld onder de topbridgers, een fact of life. Voor de minder ervaren toernooibridgers is er een unieke kans op twee bijzondere prijzen. Onder de paren die hun eigen score met een marge van een half procent in de parentoernooien en één imp bij Butler- of viertallen goed voorspellen wordt een auto verloot. De tweede prijs bestaat uit een reis naar Portugal voor twee personen.

De bridgeweek stelt ambitieuze bridgers in de gelegenheid naam te maken in het nationale toernooicircuit. Vincent Ramondt-Dejan Markovic werden het voorjaar van 1997 gekroond tot de - jongste - parenkampioenen van Nederland. In 1994 lieten zij in Scheveningen al zien het tegenspel goed te doorgronden.

(...)

Bekeken vanuit de zuidhand is het spel perfect voor een biedforum. Wat bied je als zuid na 4? Pas je op het doublet van noord op 5 of bied je 5?

Slaagden Ramondt-Markovic erin het bizarre 5-redbod af te straffen? Noord kwam uit met 2 voor H in zuid die ook A inde. In noord werd onder A zonder aarzelen de V bijgespeeld. Dit kon geen andere betekenis hebben dan een kleurvoorkeursignaal voor ruiten. Waarom wilde noord ruiten? Had hij H of een singleton? Zuid had al gezien dat 4 gemakkelijk gemaakt werd en dat met H in noord elf slagen voor het oprapen waren. Hij plande daarom een tegenspel waarmee de plus 650 van de schoppenmanche verbeterd kon worden.

Uit zuid verscheen in slag drie 2, een hint voor klaveren. Noord nam H, beoordeelde de 2 van zijn partner op de juiste waarde. Klaveren na en een troef in zuid. Vier slagen waren binnen. Zuid speelde B. Noord troefde evengoed en een tweede klaverenintroever bracht het aantal slagen van noord-zuid op zes: vier down, plus achthonderd en de zaaltop voor noord-zuid.

De bridgeweek speelt zich gedeeltelijk af in de zalen van het casino. Berry Westra, in 1994 als kersverse wereldkampioen in Scheveningen van de partij, kon zich in diagram 2 niet onttrekken aan het idee aan de roulettetafel te hebben plaatsgenomen. Wat komt u zelf als zuid uit van A763 5 7632 9843 na een rumoerig biedverloop?

(...) Westra voelde veel voor A als uitkomst. Hij aarzelde. Moest hij loyaal zijn aan het 3-bod van noord ? Hij besloot zijn partner te gehoorzamen, 5 uit, waarna de leider dertien slagen opeiste: plus 1470 voor oost-west. Op de andere tafel eveneens een ruw biedverloop.

(...)

Zuid maakte op deze tafel een beginnersfout. Als hij past op 6 legt noord een schoppen op tafel en is het slem één down. Het doublet van zuid, een Lightnerdoublet vroeg om een ongebruikelijke uitkomst. Noord koos voor een kleine harten, in de hoop dat zuid ging troeven. Ook op deze tafel claimde de leider in de eerste slag alle slagen: plus 1740 en een onverwachte 270 punten (= 7 imps) winst voor het team van de wereldkampioen.

In parentoernooien zoals in dit festival is het de gewoonte dat paren random tegen elkaar uitkomen. Een eerstejaars bridgepaar vertelde in geuren en kleuren hoe het voor de neus van een toppaar een volle topscore had weggesnaaid.

(...)

De expert-oost wilde vanwege de vierkaart schoppen niet met een zwakke twee in harten openen. Na de 1-opening perste noord er een 1-bod uit. Oost greep de kans om met een doublet de beide hoge kleuren aan te bieden waarna zuid de vierkaart schoppen oversloeg om de klaverenkleur te herhalen. Na de steun van noord met 4 liet zuid zich door 4 van oost het beleg niet van het brood snoepen. West verlekkerde zich met de twee azen in de kwetsbare downslagen en kwam passief uit met de singleton troef. De leider won in de dummy met B en zette alles op alles. Schoppen naar V. Op A werd de 9 uit de dummy opgeruimd waarna ruiten uit zuid volgde. Oost-west maakten A en H.

Natuurlijk was 5, gedoubleerd gemaakt, een honderd procent score voor noord-zuid. Zelfs met 5 één down bleven noord-zuid boven de vijftig procent omdat veel oost-west paren 4 boden dat praktisch onmogelijk kon worden downgespeeld.

De zuidspelers die tegen 4 moesten uitkomen hadden twee subtiele kansen het contract down te spelen. Na A en een ingetroefde schoppen maken noord-zuid A en later nog V. De tweede uitkomst is een geschikte kandidaat voor de galerij van gouden 'onder van alles uit'-uitkomsten. Zuid komt met een kleine klaveren uit voor B. Noord speelt schoppen en met V, A en een introever wordt 4 van acquit af downgespeeld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden