Brazilië zoekt nog paar miljard voor WK

Brazilië, recordhouder van het aantal WK wereldbekers, toont zich een slecht gastland?..

Ana van Es

Daar lijkt het op. Silvio Torres, voorzitter van de Braziliaanse parlementscommissie die toezicht houdt op de financiering van het WK, waarschuwde deze week dat de overheid geen zicht meer heeft op de kosten van het evenement. Vorige maand sprak de internationale voetbalbond FIFA al zijn zorgen uit over de trage oplevering van stadions. Meer dan de helft van de projecten ligt achter op schema. Vanwege vertragingen wordt overwogen het aantal gaststeden terug te brengen van twaalf naar acht.

Wat veroorzaakt deze problemen?

Geldgebrek. Private investeerders blijven weg als gevolg van de economische crisis. Het geld voor nieuwe stadions en hotels voor de supporters (begroot op 3,9 miljard dollar) moet nu komen van lokale overheden. Maar zij houden de hand op de knip, omdat ze hopen dat de regering in Rio de Janeiro uiteindelijk zal betalen. Die neemt nu al 7,4 miljard dollar voor haar rekening.

Waarom wordt nu al aan de bel getrokken?

Omdat het eerder verkeerd ging. De Pan-Amerikaanse spelen in 2007 kostten Brazilië ruim twee keer zoveel als was afgesproken: 529 miljoen dollar in plaats van 209 miljoen. Volgens sommige schattingen bedroegen de totale kosten zelfs bijna 2 miljard dollar. Om een nieuw financieel echec te voorkomen, werd een parlementscommissie opgericht die zou ingrijpen wanneer de overheid te veel uitgeeft.

Is dit allemaal te wijten aan slechte organisatie van Brazilië?

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) waarschuwt dat organiserende landen de risico’s van grote sportevenementen veel te rooskleurig inschatten. Een WK, maar ook de Olympische Spelen, levert een land nauwelijks economisch voordeel op. De gehoopte toeristenstroom blijft meestal uit. Tegelijkertijd zijn de kosten zo hoog dat ontwikkelingslanden die nauwelijks kunnen opbrengen.

Wie profiteert van de Braziliaanse perikelen?

Nederland, Engeland en andere westerse landen die zich kandidaat hebben gesteld voor het WK in 2018. Nu de FIFA zich zo nadrukkelijk heeft uitgelaten over de organisatieproblemen in Brazilië, is de verwachting dat de voetbalbond een volgende keer zal kiezen voor een welvarender gastland.

Dat vergroot de machtsongelijkheid in de sportwereld die er van oudsher is.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden