Bram Verhofstad put kracht uit kapotte vloer

Doordat een gat in de vloer zat, mocht Bram Verhofstad zijn oefening overdoen op de WK turnen in Montréal. Hij overtrof zichzelf en sloot in één keer aan bij de wereldtop.

Beeld anp

Er zat een gat in de vloer. Nee, het was een hobbel, zeiden de Nederlandse turners die daar dinsdag, in de laatste ronde van de WK-kwalificatie, mee te maken kregen. In het pandemonium kregen de Nederlanders hun op hoge toon geëiste herkansing en schoof het jonge talent Bram Verhofstad van de 24ste plaats naar de vereiste positie in de top-acht.

De Brabander werd op de schouders gebeukt, hij had zijn entree tot de WK-finale van zaterdag. Miraculeus, vond hijzelf. Op de geschoonde lijst werd hij als zevende geklasseerd. Zijn ploeggenoot Casimir Schmidt zakte bij de nieuwe kans van de twaalfde naar de 40ste plaats en verliet mokkend de arena.

Bart Deurloo, 73ste na de valpartij die de manco's van het vloeroppervlak scherp in beeld bracht, liet de extra ronde op vloer voor wat het was. Met een gehoekt armgebaar - de spierbal bolde - meldde hij zich af. De eer was wat hem betreft aan Bram Verhofstad.

Deurloo had bovendien last van de hak. Hij was bij het afzetten voor zijn eerste sprongserie door de vloer gezakt. De hak van zijn geschaafde rechtervoet deed pijn. 'Ik wilde geen risico's nemen met mijn fitheid, nu ik de finale van rekstok heb gehaald', zei de gymnast uit Ridderkerk met een brede lach.

Deurloo, assertief mannetje met het hart op de tong, was wel de man die het onverwachte vloerspektakel in gang trok. Toen hij klaar was met zijn oefening, inclusief de onbedoelde schuiver in de vierde van vijf sprongseries, riep hij coach Jeroen Jacobs op het podium.

Hij gesticuleerde ook richting jury over de kapotte ondergrond van de anders zo verende vloer. Platen leken uiteengeschoven. Daaronder zijn veren geschroefd die met hun vering voor het omhoog kaatsen van het lichaam zorgen.

Jacobs kwam aangelopen en stak zijn voet in het gat. Het leek op slapstick. De sportschoen verdween voor een deel in de kier die een ernstige blessure had kunnen veroorzaken.

Daarna was de beer los. Bondscoach Bram van Bokhoven stond direct bij de jury, gesecondeerd door zijn Ierse collega. De Ierse WK-deelnemer Andrew Smith zou volgens Verhofstad juist door de vloer getrapt hebben. Verhofstad: 'Maar ik ben er niet over begonnen. Na mij moesten Casimir Schmidt en Bart Deurloo nog. Ik wilde er geen stennis over schoppen. Het zou de andere jongens benadeeld hebben.'

Zonderland klaar voor derde wereldtitel

Dolblij en meer dan opgelucht was Epke Zonderland dinsdag met zijn terugkeer op het hoogste niveau. Hij bereikte als winnaar van de kwalificaties als nummer één de WK-finale aan rekstok die voor zondag op het programma staat. Hij weet zich, uniek feit, vergezeld van een landgenoot: Bart Deurloo.

Zonderland, 31 en sinds 2014 in een achtbaan van emoties, toonde zich in Montréal een mentale grootheid. In de laatste ronde van de WK-kwalificatie viel hij van de brug, het voor hem andere turntoestel, waarna hij meteen verder moest op het 'hoog rek'. Het bange vermoeden was dat zijn zelfvertrouwen beproefd was.

Het zat anders. 'Mijn vinger raakte bekneld bij de brugoefening. Ik dacht afstappen.' Zonderland wilde zijn grote kans op rek niet verknallen.

Tot dinsdag waren nauwelijks topverrichtingen te noteren. Wel tegenvallers: de Japanner Uchimura, de wereldkampioen van 2015, viel uit met een enkelblessure. De Duitser Bretschneider, een man met een eigen vluchtelement achter de naam, viel op de rug. De Chinese wereldkampioen van 2010, Zhang, maakte ook kennis met het schuimrubber.

Epke Zonderland is de meest ervaren rekturner die zondag in Montréal de finale afwerkt. Hij deed dinsdag vier vluchtelementen; zondag is hij van plan er nog een extra te doen. Dat zou genoeg moeten zijn voor zijn derde wereldtitel. Eerder won hij in 2013 en 2014.

Dat een Ier het 'wak' had getrapt werd ontkend door Van Bokhoven. Hij had de Duitse technische functionaris Ludwig Schweizer laten weten dat hij de technici van toestellenfabrikant Gymnova al voor de laatste ronde van de kwalificatie had gewezen op de onklare vloer. 'Ze streken het tapijt glad en dat was het', zei Van Bokhoven.

Het spektakel rond het gaatje dan wel gat ('het was een goed gat hoor', aldus Deurloo) eindigde met een spoedreparatie waarbij de halve vloer omhoog werd geduwd. Daarna volgde de extra ronde van vier turners die het publiek achter zich kregen.

Verhofstad (22) had daar het meeste baat bij. Hij zei doodmoe te zijn geweest van zijn eerste beurt van zeventig seconden. Hij richtte zich op voor beurt 2. Met karakter draaide hij zijn series met schitterende landingen. Hij deed zijn 'Shirai' niet, de achterwaartse salto van de Japanse meesterspringer met vier schroeven. Verhofstad: 'Ik kan hem wel, heb hem ook gedaan, maar drieënhalve schroef levert net zo veel op.'

Beeld afp

Met zijn 14,433 is Verhofstad 1,3 punten verwijderd van de nummer één uit de voorronde, tweevoudig wereldkampioen Kenzo Shirai. De Nederlander treedt in elk geval in de voetsporen van Jeffrey Wammes die in 2005 in Melbourne de WK-finale haalde en daar als vijfde eindigde.

Later werd diens carrière geremd door twee gebroken enkels, opgelopen bij een wereldbeker in Lyon in 2006. De grote belofte van Wammes, een kwikzilveren gymnast, werd daarna nooit echt ingelost. Hij koos vaak voor veiligheid.

De naam Wammes viel dinsdag ook om een vergelijking te trekken met eerder materiaalmalheur in het turnen. In Sofia, bij de Europese titelstrijd, werd Wammes in de finale getroffen door een verkeerd afgesteld sprongpaard, de Pegases. Hij viel, maar bij de herkansing ging hij nog tweemaal op de bips.

Verhofstad, slachtoffer van het vloerschandaal van Montréal, wist juist adrenaline op te wekken, om zich nog eens te verbeteren. Hij sloot in één keer aan bij de wereldtop en zal er kond van doen op zijn eigen YouTube-kanaal dat een vaste aanhang van 10.395 abonnees telt.

Mogelijk heeft hij voor zijn kijkers een opname gemaakt van de acht technici die dinsdagmiddag een hele vloer uit elkaar namen en weer in elkaar zetten. Fabrikant Gymnova wilde niet nog eens het schaamrood op de kaken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden