Brabantse sfeer ver te zoeken in Dublin

Brabanders gaan graag prat op hun gezelligheid en hun gemoedelijkheid. Het leven moet je niet te serieus nemen, het is er om van te genieten....

Van onze verslaggeefster Marije Randewijk

Bosschenaar Marc Lammers heeft altijd beweerd een enorm respect voor debondscoach van Ierland te hebben, maar dat betekende niet dat hij zijnmeiden de opdracht had gegeven om maar wat aan te modderen tegen de ploegvan Rietje Küper. In dat geval zou de in Brunssum woonachtige Brabantsezich met haar Ierse ploeg waarschijnlijk voor het eerst in de historiehebben geplaatst voor de halve eindstrijd van een Europees kampioenschap.Nu liepen de gastvrouwen de kwalificatie op doelsaldo mis.

Het getuigde juist van respect dat de Nederlandse hockeysters er allesaan deden om in Dublin met een zo goed mogelijk resultaat de poulefase vanhet toernooi af te sluiten, zal de Nederlandse bondscoach hebben gedacht.Lammers is er bovendien de coach niet naar de concentratie te latenverslappen. 'Eerlijk gezegd lag het niet in mijn handen', bekende hij.

Zijn vrouwen waren zo getergd na het matige optreden tegen Frankrijk datze tegen het arme Ierland uit waren op revanche. Lammers: 'Dat was geengoede wedstrijd, ze waren het aan zichzelf verplicht met een goed gevoelnaar de halve finale te gaan. Ze wilden heel graag aan Europa laten zienhoe goed ze zijn. Ik hou wel van dat streberige, dat hoort bij topsport.'

Na de 3-0 tegen Spanje en de 5-0 tegen Frankrijk werd het in hetuitverkochte hockeystadion van Dublin 4-0. Twee strafcorners van MaartjePaumen, een strafbal van Minke Smabers en een tip-in van Saskia Fuchsbezegelden het lot van Ierland.

Er stond voor het Nederlands elftal woensdagavond weinig meer op hetspel. De halve finale werd dinsdag na het gelijkspel tussen Ierland enSpanje al bereikt. Alleen Duitsland, winnaar van poule B, diende in dieconfrontatie ontlopen te worden. Het fysiek sterke Engeland mag voor deploeg van Lammers geen al groot obstakel zijn om de finale te bereiken endaarmee het beoogde doel, WK-kwalificatie, af te dwingen.

De kans is groot dat de 63-jarige Küper dat WK of zelfs hetkwalificatietoernooi ervoor niet gaat halen en dat ze na de nederlaag doetwat eigenlijk al voor jaren geleden gepland was. Het einde van haarloopbaan als bondscoach lijkt in zicht. Dat wil zeggen, als de Ieren erinslagen voor haar een opvolger te vinden. Dat zal nog moeilijk genoeg zijn.

In 1998 werd Küper als cursusleidster van de internationalehockeyfederatie gevraagd in Nederland te polsen of er coaches interessehadden om de techniek en de tactiek van de Ierse hockeysters bij teschaven. Ze vond niemand. Daarop bood de Ierse bond Küper de functie aan.

Drie maanden zou ze de bondscoach zijn. Het avontuur duurt al zevenjaar. In die periode slaagde ze erin het hockey naar een hoger niveau tetillen, maar met Nederland laat het zich nog altijd niet vergelijken. Zodrade Ierse hockeysters de middenlijn passeerden, leefden de toeschouwers open een strafcorner werd gevierd als een doelpunt.

De voormalige international, die in 1971 wereldkampioen werd en dat driejaar later als bondscoach herhaalde, traint de speelsters alleen in deaanloop naar een toernooi. Dat ze het in deeltijd zou doen, is schromelijkoverdreven. Zoveel tijd investeert ze er niet in.

Het is alsof ze aan haar eerste jaren als Nederlandse bondscoach bezigis, met dit verschil dat het hockey zich tactisch en technisch heeftontwikkeld.

In de jaren zeventig werd er bij Oranje op een linnen kleedje met knopenwat heen en weer geschoven om de tactiek uit te leggen. Een groottiteltoernooi werd op de laatste avond volgens goede traditie afgeslotenmet een toneelstuk. Als er slecht werd gespeeld, stuurde Küper despeelsters naar hun kamer.

Daar hoefden de Ierse hockeysters woensdagavond niet voor te vrezen. Zehadden in de ogen van de bondscoach naar behoren gepresteerd. Maar het zounatuurlijk niet ongelukkig zijn geweest als de Brabanders elkaar in Dublinde helpende hand hadden kunnen bieden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden