Bouma kan dansen en scoren

PSV-trainer Gerets noemt hem liefkozend 'Fredje'. Zondagmiddag, na afloop van PSV - FC Utrecht, klonk in de stem van de coach nog meer warmte door dan normaal al het geval is....

Van onze verslaggever Bert Wagendorp

In het Philips-stadion bleek hoe belangrijk de Nini's zijn voor PSV en waarom het management van de club zich in de woorden van Gerets 'een ongeluk vergadert' over de opvolging van het vertrekkende spitsenduo. Zonder Van Nistelrooij en Nilis is PSV een middelmatig elftal, waarin lef ontbreekt en niemand het initiatief durft te nemen. Zondag bleek dat spelers als Vogel, Bruggink, Nikiforov en Van Bommel nog volop in ontwikkeling zijn en voorlopig nog de persoonlijkheid missen om een wedstrijd naar zich toe te trekken.

Dat geldt voor Bouma ook, maar de 21-jarige allrounder heeft ten opzichte van zijn generatiegenoten het voordeel dat hij er een aangenaam soort opportunisme op nahoudt, dat tegen Utrecht zijn vruchten afwierp. Eerst rondde hij in de 32ste minuut de eerste vloeiende aanval van PSV doeltreffend af. Tien minuten voor tijd, toen Utrecht leek af te stevenen op een verdiende 1-1, kopte hij zijn ploeg toch nog fraai naar 2-1. Tussendoor had hij uit een prachtig genomen vrije trap al de lat boven Wapenaar getroffen.

De Helmonder Bouma, opgegroeid bij Helmondia '55, is afkomstig uit de jeugdopleiding van PSV. Maar na drie seizoenen leek zijn droom, zoals die van zoveel Eindhovense jeugdspelers, niet uit te komen. PSV leende hem in het seizoen 1996-'97 uit aan MVV en weinigen verwachtten het talent ooit nog terug te zien aan de Frederiklaan. Bouma: 'Je weet dat het maar weinig jongens lukt om weer terug te keren naar PSV. Dus ik was wel een beetje bang dat mij dat ook zou overkomen.'

Nadat hij in 1998 de overstap maakte van MVV naar Fortuna Sittard, leek Bouma's carrière zich verder te zullen gaan afspelen in de grauwe middenmoot van de eredivisie. De speler had de hoop echter nog niet opgegeven, en hij trof het dat hij bij Fortuna een trainer tegenkwam, Bert van Marwijk, die hem steunde in zijn hardnekkige pogingen PSV's ongelijk aan te tonen.

De spits van de PSV-jeugd en de MVV verhuisde in Sittard naar de linkervleugel van het middenveld, en bleek daar een openbaring. 'Het is mijn grote geluk geweest dat ik op het juiste moment Van Marwijk tegen het lijf liep', zei Bouma zondag.

Met name in de halve finale van het bekertoernooi gingen in het voorjaar van 1999 in Eindhoven de ogen open, toen PSV door Fortuna met 3-1 aan de kant werd gezet. Bij de Limburgers excelleerde naast Van Bommel ook Bouma, die als ps-je onder zijn sollicitatiebrief de derde treffer voor zijn rekening nam. Op voorspraak van Gerets keerde de huurling vervolgens terug op het oude nest.

Bouma - sterk, snel, atletisch - is het type speler waar trainers wel pap van lusten. Hij behoort tot de zogenoemde multifunctionele spelers, een spelerstype waarvan Barcelona's Philip Cocu het bekendste voorbeeld is. De multifunctionals zwerven door een elftal, lossen in het belang van het team elk trainersprobleem blijmoedig op en zijn zo goud waard. Niet voor niets brak PSV afgelopen week Bouma's contract open, en verlengde het tot de zomer van 2005. 'Dat heeft-ie vandaag al voor een deel terugbetaald', zei Gerets.

'Bouma moet op termijn een van de steunpilaren van het nieuwe PSV worden', zei de Belgische oefenmeester, die in Fredje de opvolger ziet van Heintze als opkomende linksback. Bouma vindt het allemaal best. 'Als de trainer zegt dat ik daar moet gaan staan, dan doe ik dat'. De moderne multifunctionele speler pleegt zijn dans door het elftal zonder mokken te accepteren.

FC Utrecht, met de volgend seizoen vermoedelijk voor PSV spelende John de Jong als uitblinker, had het voor een belangrijk deel aan zichzelf te wijten dat het zich door Bouma de das liet omdoen. De ploeg van Adelaar realiseerde zich veel te laat dat PSV zonder zijn gouden duo een te kloppen ploeg was.

Een kwartier voor tijd werd Utrecht wakker, toen Van der Gaag uit een vrije trap van Groenendijk de gelijkmaker inkopte. Twee minuten later miste Lucius, een andere PSV-huurling die hoopt nog eens in Eindhoven terug te keren, de kans op 2-1 en sensatie.

Het was vervolgens Etienne Shew Atjon die de ondergang van zijn ploeg inleidde, door zijn tweede gele kaart en rood te incasseren. Vier minuten later sloeg Bouma toe en zelfs toen was Utrecht nog niet kansloos. In blessuretijd gooide Lucius er een fraaie bicycle-kick uit, maar hij raakte de bal onvoldoende hard om zijn eigenaar een stevige kater te bezorgen en Frans Adelaar - de afgelopen week van assistent bevorderd tot hoofdtrainer na het vertrek van Mark Wotte naar FC Den Bosch - een droomstart.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden