Bosman haalt AZ uit het dal met zijn grote inzet

AZ zat de afgelopen wedstrijden in een 'dippie', zoals trainer Van der Lem dat noemde, maar dankzij de sprongkracht van John Bosman zijn de Alkmaarders weer even boven Jan....

Van onze verslaggever Bart Jungmann

De 35-jarige Bosman had afgelopen zaterdag in Heerenveen even rust gekregen en dat had hem kenelijk goed gedaan. John sleurde door de Alkmaarder Hout als in zijn beste Johnny-jaren en nog doeltreffend ook. Na ruim een kwartier knalde hij de bal steenhard langs Sparta-doelman Kooiman en vlak voor rust deed hij hetzelfde, hoog opspringend, met zijn voorhoofd.

Het waren z'n tiende en elfde goal in dienst van AZ, een dubbele onderstreping van zijn eeuwig lijkende waarde. Begin deze maand werd de oud-speler van Ajax, PSV en Anderlecht benaderd door het Japanse Urawa Red Stars. Hij zou er nog een lucratieve slag kunnen slaan.

Maar AZ hield hem aan het nog anderhalf jaar durende contract en John Bosman zou John Bosman niet zijn als hij zich niet zonder morren neerlegt bij de gedane zaken. Voorbeeldig in zijn inzet en vakkundig in zijn coaching van medespelers wees hij AZ de weg naar herstel.

Daarbij moet wel meteen worden aangetekend dat Sparta de thuisclub geen strobreed in de weg legde. Zat AZ de afgelopen wedstrijden in een dippie, Sparta beleefde juist een uppie. Maar dat was opeens over. 'Ik heb negentig minuten lang alleen maar ellende gezien', aldus trainer Dolf Roks en daarvan was geen minuut gelogen.

Na de 1-0 achterstand probeerde Sparta de bakens nog wel te verzetten door laatste man Elzinga door te schuiven. Maar de aanval bleek niet bij machte om de geïmproviseerde AZ-verdediging (zonder Wijker en Lee) ook maar één moment te verontrusten.

De omzetting werkte juist averechts. AZ kreeg alle ruimte om zijn combinaties verder door te voeren. Het leverde een legioen kansen op, maar het doeltreffendst bleek de thuisclub uit de door Bousatta genomen hoekschoppen. Vlak voor rust kopte Bosman raak, vlak na rust miste hij de bal op een haar. De Spartanen waren daardoor zo verrast dat geen van hen ingreep toen verdediger Opdam inschoot.

In die tweede helft werd vooral duidelijk dat AZ nog veel plezier kan beleven aan het koppel Bosman-Perez. De laatste werd tijdens de winterstop van MVV overgenomen en belooft als schaduwspits van grote waarde te worden. Perez heeft de snelheid en vooral het inzicht om in de door Bosman getrokken gaten te duiken. Het leverde een halfuurtje voor tijd de vierde AZ-treffer op.

Personele problemen hingen als een schaduw over het succes van AZ. Aan het rijtje geblesseerden konden gisteravond Bouchiba en Boussata worden toegevoegd. De eerste brak zijn sleutelbeen, bij de tweede wordt voor een spierscheuring gevreesd. Het volgende dippie dreigt alweer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden