Bos gaat het avontuur tegemoet

Renner en Rabobank-wielerploeg onverwacht uit elkaar...

Van onze verslaggever Mark Misérus

amsterdam Theo Bos hoopt volgend seizoen zijn opwachting te kunnen maken als renner in de belangrijkste wielerkoersen van de Protour. Maar hij zal dat niet in het shirt doen van Rabobank. De ploeg en de renner gaan zonder elkaar verder.

Rabobank zegt teleurgesteld te zijn in het stuklopen van de onderhandelingen met de 26-jarige Bos. ‘We hadden hem een prima omgeving kunnen bieden om te groeien als wegrenner’, zei directeur Harold Knebel van de wielerploeg op de website.

Aan de breuk ligt een verschil van inzicht over de deelname van Bos aan de grotere ronden ten grondslag. Hij verwachtte ook dat hij een aantal helpers zou meekrijgen om hem in de slotsprints bij te staan, terwijl ze bij Rabobank die garantie niet konden en wilden geven.

In de Tour de France hebben de klassementsambities van Robert Gesink en het bouwen van een ploeg rond hem en wellicht Denis Mentsjov, komend jaar prioriteit. De Spaanse sprinter Oscar Freire vond de afgelopen jaren al dat hij te weinig steun kreeg in de eindsprints.

Bos opperde echter dat het mogelijk moest zijn bij Rabobank een ‘treintje’ te vormen zoals ook Columbia en Garmin doen voor hun sprinters. Met de eveneens op de weg debuterende Lars Boom had hij over het idee gesproken.

Orlando van den Bosch, de manager van Bos, voorspelde al dat het niet kunnen inpassen van een treintje een breekpunt kon worden in de onderhandelingen. ‘Dan is het toch logisch dat Theo zich zal afvragen: is dit wel de route die ik wil gaan?’, zei hij onlangs in het blad Sportweek.

Waar Bos zijn carrière vervolgt, is nog niet bekend. Volgens Van den Bosch reageert hij medio komende week pas op de breuk en schept hij dan ook duidelijkheid over zijn toekomst. Die moet, hoopt Bos, liggen bij een ploeg die startrecht heeft in de Protour. In die serie zijn de meeste belangrijke wedstrijden opgenomen.

Bij Astana, waar Rini Wagtmans sinds een paar dagen schermt met de komst van een grote renner, zal hij volgens de adviseur en oud-coureur zeker niet in dienst treden. Volgens Studio Sport onderhandelt Bos met Cervélo, dat oud-sprinter Jean-Paul van Poppel als ploegleider heeft.

Nico Verhoeven, die hem onder zijn hoede had bij de opleidingsploeg van Rabobank, zei zich gisteren geen zorgen over het avontuur van Bos te maken. ‘Maar ik hoop wel dat zijn nieuwe ploeg evenveel energie in hem steekt als wij. Misschien krijgt hij te maken met een taalbarrière en cultuurverschillen. Die kunnen zijn ontwikkeling nadelig beïnvloeden.’

Bos maakte dit seizoen de overstap naar de weg na een glansrijke carrière als baanrenner. Hij werd onder meer twee keer wereldkampioen sprint maar bleef vorig jaar bij de Olympische Spelen in Peking ver buiten het bereik van de medailles. Mede daardoor bereidde hij, in het geheim, met Rabo-trainer Louis Delahaye, de omschakeling als wegrenner voor.

Daarvoor moest hij een gedaantewisseling ondergaan door kilo’s te verliezen om beter bergop te kunnen rijden. Mede daardoor begon hij dit jaar ‘op nul’. Maar door zich voor adviezen open te stellen van zijn ploegleiders, boekte hij snel progressie.

In Portugal won hij direct de voorbereidingskoers Prova de Abertura, maar in de Ronde van de Algarve zetten geroutineerdere sprinters hem daarna op zijn plaats. In diverse koersen moest hij zelfs opgeven, maar hij herstelde zich en won onder meer de Ronde van Noord-Holland en drie sprints in Olympia’s Tour.

Bos maakte ook op een andere manier naam. In de Ronde van Turkije bracht hij de Zuid-Afrikaan Impey ten val. Hij werd gediskwalificeerd en de internationale wielerunie legde hem een maand schorsing op die maandag afliep. Juist vandaag keert hij terug op de fiets in de Tour de la Somme.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden