Boot mikt op uitschakeling

Met een gedeelde eerste plaats, voorlopig, in de basketbalcompetitie, een degelijke uitgangspositie in de strijd om de NBB-beker en een succes in de Europese competitie lijkt Ricoh Astronauts weer op het oude niveau teruggekeerd....

Van onze basketbalmedewerker

Een veronderstelling overigens die alleen gestoeld is op de uitslagen van de afgelopen week, waarin het succes in Hongarije (66-64 winst op Albacomp) een voortzetting van het Europese bekeravontuur betekende en de winst zaterdag in Werkendam, 81-71, tegen Virtus, die nog eens aantoonde dat de Amsterdammers over een brede selectie beschikken.

Maar Ton Boot, de coach van Astronauts, heeft toch een wat andere, meer genuanceerde, kijk op de opvallende resultaten van de laatste acht dagen. Met name de winst in Hongarije, waardoor zijn ploeg nog net beslag wist te leggen op de vierde plaats en het recht veroverde verder te spelen, baart hem eigenlijk meer zorg dan vreugde. 'Want', doceerde Boot zaterdagavond in Werkendam, 'die winst in Hongarije werkt eerder tegen dan voor ons. Onze enige doelstelling is de titel in de nationale competitie, daar word ik te zijner tijd op afgerekend. Een Europees succes, zo dat al haalbaar zou zijn, is geen reëel streven.' Pappen en nathouden, zo ziet de coach van Astronauts voorlopig de omstandigheden waarin hij moet werken.

'Daar komt bij, dat wij in Amsterdam eigenlijk niet eens in staat zijn in die Europese competitie te spelen. We kunnen gewoon niet aan onze verplichtingen voldoen. De komende tegenstander (PSG Basket uit Parijs, eerste duel op 11 januari in Amsterdam, return 18 januari) zou de avond voor de wedstrijd in de Apollohal moeten kunnen trainen, maar door zaalgebrek in Nederland kan dat gewoon niet', schamperde Boot.

Daarnaast wees de Schoorlnaar, met de bewijzen van de wedstrijd tegen Virtus in de hand, op het gevaar van overbelasting van zijn spelers, waardoor het competitiedoel wel eens in gevaar zou kunnen komen. 'Gelukkig is het nu in de Europese competitie een afvalrace,' waarmee de Amsterdamse coach suggereerde wel blij te zijn met een komende uitschakeling door de sterke Franse ploeg.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden