Boomlange Russinnen dwingen respect af

De Nederlandse bewondering voor het Russisch vrouwenvolleybal nam gisteren, op de eerste dag van het Europees kampioenschap, zulke grote vormen aan dat bondscoach Pierre Mathieu zijn winnende collega Nikolaj Karpol verzocht samen met hem op de foto te gaan....

Van onze verslaggever John Volkers

De poses stonden haaks op het resultaat. Mathieu, de verliezer van de eerste dag, trok de breedste lach uit het arsenaal met diplomatieke grimassen. Karpol die zijn team in drie sets (26-24, 25-11, 25-20) had zien zegevieren, keek nors, zoals gebruikelijk. Na het speciale verzoek van de man met de camera en na de aansporing door Mathieu brak er zowaar een lachje door op het gezicht van Karpol.

Het tafereeltje in de perszaal - niemand kon het missen want de Nederlandse coach heeft nu eenmaal een luide stem en overal een bedoeling mee - bleek een verwijzing naar het verleden. Met de vorige coach van Nederland, Bert Goedkoop, was Karpol gebrouilleerd geraakt.

De Rus, al 22 jaar een autoriteit in het vrouwenvolleybal, werd door de jonge Nederlandse trainer bij een oefensessie tijdens de Grand Prix 97 in Azië uit de zaal gestuurd. Goedkoop zei niet van pottenkijkers te houden.

Het gevolg was dat Nederland en Rusland, ooit onder de beminnelijke Peter Murphy vaste oefenpartners van elkaar, geen sparring-wedstrijden meer tegen elkaar speelden. 'En dat kunnen wij ons echt niet permitteren', sprak Mathieu gisteren. 'We hebben weer contacten gelegd. Dat is met de foto bezegeld.'

Karpol heeft zijn Nederlandse collega - een groentje in de wereld van het vrouwenvolleybal - toegezegd voor enkele stages over te komen met zijn ploeg. Eind december zou zo de voorbereiding op het tweede olympische kwalificatietoernooi in Bremen kunnen plaatshebben. In mei zouden de oefenpotjes tegen de oppermachtige Russinnen de Nederlandsen in de vorm kunnen brengen, waardoor ze bij het OKT3 in Japan een kans van slagen hebben.

De nieuw aangeknoopte contacten met de Russen werden door Mathieu gepresenteerd als de winst van de dag. Veel meer positiefs viel immers niet te halen uit de openingspartij tegen Rusland, in augustus winnaar van de Grand Prix. Nederland speelde behoudens een leuke fase in de eerste set (op 20-24 werden vier matchpoints verijdeld) een matige wedstrijd.

De nationale ploeg had niets te verliezen, maar de beleving ontbrak om iets van de fysieke nadelen goed te maken. De Russinnen hadden in hun basis-opstelling gemiddeld acht centimeter lengte-voordeel. In de wisselhoek stond bovendien de juniore Gamova, van 2.01 meter, te wachten. Het imponeerde de meiden van Mathieu meer dan goed voor ze was.

De bondscoach viel zijn speelsters niet af. De mate van beleving wordt in zijn ogen bepaald door het scoreverloop. 'Als je vijf punten achter mekaar op de neus krijgt, dan zakt die wel weg.'

De inhaalrace aan het eind van de eerste set paste in dat beeld van Mathieu. Zijn ploeg ontwaakte plotseling toen de teruggekeerde Marrit Leenstra sterk begon te serveren. Karpol nam een time-out om eens wat te schelden, maar de laatste twee punten van Rusland (24-25 en 24-26) werden, illustratief genoeg, veroorzaakt door Nederlandse fouten.

Mathieu wisselde na een mislukte tweede set tweederde van zijn zestal uit. Alleen aanvoerster Ingrid Visser en hoofdstopper Leenstra mochten blijven staan. Orsel loste Machovcak af, Fokkens kwam het spel verdelen in plaats van Fledderus. Staelens, die te veel ongeleide projectielen had gelanceerd, moest plaats maken voor Huurman en Sanders kwam voor Leferink.

De laatste wissel was een voorzorgmaatregel. De Nederlandse hoofdaanvalster kreeg een pijnscheut in de knie. 'Ik weet niet eens hoe ik het heb gekregen', sprak Leferink na afloop. De Twentse, twee jaar geleden bij het EK met een ernstige enkelblessure uitgevallen, is onmisbaar in het Nederlandse strijdplan voor de wedstrijd vandaag tegen Italië.

Het wordt een alles-of-niets wedstrijd, waarvoor Mathieu als een echte hocus-pocus coach een tactische foef heeft beloofd. 'Maar het is geen truc. Trucen zijn voor goochelaars.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden