NieuwsNOW-regeling

Bonus voor Ajax-top ondanks miljoenensteun

Ajax heeft bonussen uitgekeerd aan de directie, ondanks de coronasteun die het heeft ontvangen van de overheid. Moet de club de miljoenensteun weer inleveren? Of raken Edwin van der Sar en Marc Overmars hun Champions League-bonus kwijt?

Technisch directeur Marc Overmars en algemeen directeur Edwin van der Sar van Ajax vieren de winst tegen Juventus tijdens de return van de achtste finale van de Champions League.  Beeld ANP
Technisch directeur Marc Overmars en algemeen directeur Edwin van der Sar van Ajax vieren de winst tegen Juventus tijdens de return van de achtste finale van de Champions League.Beeld ANP

Dat is de vraag voor uitkeringsinstantie UWV en het ministerie van Sociale Zaken, nu blijkt dat Ajax beide directeuren vorig jaar een bonus heeft betaald van respectievelijk 200 duizend en 250 duizend euro. En dat, terwijl de Amsterdamse voetbalclub deze zomer 4,5 miljoen euro noodsteun aanvroeg via de NOW-regeling voor loonondersteuning.

De bonussen kwamen aan het licht in de stukken voor de aandeelhoudersvergadering, die half november plaatsvindt. Ajax is de enige beursgenoteerde voetbalclub van Nederland. Volgens de NOW-regels mag een bedrijf geen bonussen uitkeren aan de top als het noodsteun ontvangt.

Prestatiedoelstellingen

Algemeen directeur Van der Sar en technisch directeur Overmars kregen hun extraatje voor het behalen van ‘sportieve prestatiedoelstellingen’. Ajax plaatste zich in augustus 2019 voor de Champions League. De bonussen werden in september uitbetaald, toen er nog geen sprake was van corona. Door de verkoop van spelers werd er vorig jaar 20,7 miljoen euro winst geboekt.

Ajax wijst erop dat het in tegenstelling tot ‘normale’ bedrijven, een zogeheten gebroken boekjaar heeft, dat loopt van juli tot juli. President-commissaris Leen Meijaard zegt tegen Het Financieele Dagblad dat de kwestie uitgebreid is besproken met de raad van commissarissen, met advocaten en met accountant Deloitte. De conclusie was dat de bonussen waren toegestaan.

Maar het is nog de vraag of dat oordeel standhoudt. Volgens de NOW-regels mogen bedrijven met een gebroken boekjaar geen bonus uitbetalen over dat boekjaar, wanneer in die periode overheidssteun is verkregen. Verder zijn tussentijdse ‘boter bij de vis’-bonussen als die voor de Ajax-top ongebruikelijk, zegt directeur Rients Abma van Eumedion, de belangenbehartiger van grote beleggers.

Verwachtingen

‘Mogelijk dat de bonussen naar de letter van de wet niet teruggevorderd hoeven te worden. Maar de maatschappelijke verwachtingen voor bedrijven met staatssteun die volop in de schijnwerpers staan, zijn vaak anders. Ik ben benieuwd wat het UWV en het ministerie gaan doen. In elk geval had Ajax eerder en beter uitleg moeten geven over deze bonussen.’

Wat ook nog kan: Ajax ziet af van de 4,5 miljoen euro NOW-steun, omdat die bij nader inzien niet nodig was. Dan gelden de bonusregels niet meer en kunnen Van der Sar en Overmars zich volledig richten op de Champions League van dit jaar, die voor Ajax over twee weken begint met een thuiswedstrijd tegen Liverpool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden