Bonjasky krijgt Japan plat met vliegende knie

Japan, de bedenker, zet er een hele dag de televisie voor aan. In honderd andere landen komtK-1 in samenvatting voorbij....

Van onze verslaggever

Ernesto Hoost (39) geldt als de grootste K-1 vechter van de wereld, maar de kickboksreus uit Hoorn weet sinds zaterdag dat zijn opvolger klaar staat. In de eerste ronde van de World Grand Prix Final in het met 64.819 Japanners volgepakte Tokyo Dome, verloor Hoost van zijn landgenoot Remy Bonjasky, een nog forser (106 kilo, 1.92) uitgevoerde atleet uit Almere.

Het gevecht tussen de twee Nederlanders, hun eerste onderlinge duel, was als de aflossing van de wacht. De winnaar van die kwartfinale werd verwacht als de winnaar van de Japanse eendaagse eindronde met acht deelnemers. Zo ging het ook, al was het moeizamer dan verwacht.

Bonjasky liep na de zege in vier ronden op Hoost door naar de finale. De Zuid-Afrikaan Botha, in het verleden nog boksend tegen Mike Tyson en Lennox Lewis, kon hem in de halve finale tot tien seconden van het eind weerstaan. Toen ging hij neer, op een hoge trap van de Nederlander.

De eindstrijd won Bonjasky, na twee verlengingen, van zijn Japanse tegenstrever Musashi. Het slopende gevecht over uiteindelijk vijf ronden was de herhaling van de finale van vorig jaar.

Die werd toen ook al gewonnen door de destijds debuterende Bonjasky. In 2003 ontbrak evenwel viervoudig kampioen Ernesto Hoost. Hij moest wegens een blessure thuisblijven en daarom werd aan de suprematie van de nieuwe Nederlandse heerser getwijfeld.

Die twijfels werden zaterdag in de Japanse hoofdstad weggenomen. Bonjasky, 28 pas, vloog, zoals zijn bijnaam (the Flying Gentleman) aangeeft, door de ring. Hij zorgde voor het grote spektakel. Zijn specialiteit is de vliegende knie, daarvoor moet hij naar zijn zeggen twee meter hoogspringen.

In de finale vloog hij bij een andere hoge, gezweefde trap zelfs de ring uit. Musashi, furieus aangemoedigd door zijn landgenoten die snakken naar een Japanse winnaar in het K-1, bukte toen Bonjasky kwam aangevlogen. Hij vloog over de touwen en over het rijtje van fotografen heen, en landde op de vloer buiten de ring.

Na doktersonderzoek kon hij verder, om later nogmaals bijna buiten de ring te belanden. Hij kieperde over de touwen en werd door de resolute scheidsrechter terug op het canvas getrokken.

In de tweede verlenging kreeg de Nederlander de voorkeur. Hij raakte Musashi op enkele seconden van het eind (een ronde duurt drie minuten) op het hoofd.

Na de wedstrijd verklaarde Bonjasky, van de Mejiro Gym uit de Amsterdamse Jordaan, zijn overwinning uit zijn grotere uithoudingsvermogen. Hij had zich ingesteld op lange gevechten. Zijn taaiheid was eveneens opvallend, alsook zijn pijngrens. Bonjasky kwam bij de persconferentie aangezet met de linkerarm in een mitella. Hij bleek in het eerste van de drie gevechten, tegen Hoost, een spier gescheurd te hebben.

De Almeerder verdiende met zijn overwinning in Tokio 400 duizend dollar, 300 duizend euro. Hij miste de bonussen voor knock-outs. De voormalige baliemedewerker van de Postbank is tegenwoordig een beroepsvechter.

Hij is een Surinamer van geboorte, die in 1981 naar Nederland kwam. Als jonge voetballer van FC Amstelland en FC Bijlmer toonde hij zich op talentendagen van Ajax, maar hij werd niet geselecteerd. Na een beenbreuk legde hij zich toe op kickboksen.

Het Nederlandse aandeel in die sport is groot. Hoost won op basis van zijn kracht als kickbokser vier K-1 titels, zijn landgenoot Peter Aerts, zaterdag voor de twaalfde keer present in de Tokyo Dome, deed dat driemaal. De teller van Bonjasky kan de komende jaren nog flink oplopen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden