Bonevacia na brons op EK indoor: Ik kan een 43'er lopen

Een tikje geprikkeld was hij wel. In het rijtje potentiële medaillewinnaars op de EK indoor in Belgrado vielen vaak de namen van Nadine Broersen, Thijmen Kupers, Maureen Koster. Weinigen noemden hem, Liemarvin Bonevacia, 27 jaar, geboren op Curaçao, 400 meterloper en vorig jaar toch derde op de EK outdoor in Amsterdam. Was hij soms vergeten?

Liemarvin Bonevacia (rechts) in actie in de halve finale. Beeld null
Liemarvin Bonevacia (rechts) in actie in de halve finale.

Het motiveerde hem alleen maar, zei hij zaterdagavond na afloop van de finale in de Kombank Arena, waarin hij het brons pakte in een Nederlands record van 46,26 seconden. 'Ik heb het tegen jullie gezegd: ik ga een medaille halen. Ik houd me aan mijn woorden.' Europees kampioen werd de Tsjech Pavel Maslák, die deze afstand in de hal al jaren domineert.

Bonevacia sprak van een alles-of-nietsrace. In een poging op kop te geraken, verkocht hij de latere winnaar aan het begin van de tweede ronde een rake schouderduw. 'Ik heb gedacht: ik ben de beste. Ik ga niemand respect geven.' Op zo'n 150 meter voor het einde werd hij voorbijgelopen. Hij vierde het brons als een overwinning, met dansjes op de baan en voor de camera, de Nederlandse vlag om de schouders.

Onweerstaanbaar grappig

Bonevacia woont op het eiland Puerto Rico, waar hij een studie bedrijfsmanagement voltooide. Hij traint er onder coach José Ludwig Rubio. Elk jaar verblijft hij ook enkele maanden in Nederland, op sportcentrum Papendal. Daar kreeg hij onder meer adviezen van Bart Bennema, de trainer van Dafne Schippers. Op Curaçao komt hij nog maar weinig. 'Ik mis mijn vader en mijn moeder wel. En mijn broers.'

Zijn medaille zal hem als atleet wat meer in de schijnwerpers zetten, verwacht hij. Voor de buitenwacht is Bonevacia vooral bekend door een onweerstaanbaar grappig filmpje uit 2014, waarin hij na een winnende race op het NK outdoor in Amsterdam de vraag krijgt voorgelegd hoe hij hier is gekomen. De atleet legt omstandig uit welke ontberingen hij die dag in het openbaar vervoer heeft moeten doorstaan. De trein reed niet door een seinstoring. De metro naar het Olympisch Stadion was te laat. Hij deed maar alvast rek- en strekoefeningen in de bus. Het laatste stukje benutte hij voor een warming-up. Eenmaal binnen liep hij een nationaal record.

null Beeld null

Opnieuw op scherp

Bonevacia houdt ervan zichzelf uit te dagen. Op de WK in Peking, in 2015, wilde hij zich onder de allergrootsten scharen. Daarvoor was een 44'er nodig. Het getal prijkte op het scherm van zijn telefoon, het hing op een briefje in zijn kamer. In de series liep hij 44,72, een verbetering van zijn eigen record. De finale haalde hij niet.

Zaterdag zette Bonevacia zichzelf opnieuw op scherp: op naar de 43'er. Wereldwijd zijn veertien atleten hem nog maar voor geweest. Hij heeft het er vaak over met zijn atletiekmaten uit Curaçao, Churandy Martina, Terrence Agard en Hensley Paulina: 'Europeanen zijn soms wat geneigd niet over hun mogelijkheden heen te kijken. Wij zeggen: je moet een muurtje verder denken. Ik zeg je dit en dat mag de hele wereld weten: ik zal de eerste Europeaan zijn die een 43'er gaat lopen. Ik weet dat ik het kan. Dat heb ik vandaag gezegd. Dat mag in de krant.'

null Beeld null
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden