Bondscoach ziet nieuwe glorie voor poloploeg

De nieuwe bondscoach betrapte er zich zaterdagavond op dat hij soms met meer interesse naar de spelers van AZC zat te kijken....

Van onze waterpolomedewerker

BILTHOVEN

Er is inmiddels een beleidsplan gemaakt dat gericht is op deelname aan de Olympische Spelen van 2000 in Sydney. De uitvoering komt voor rekening van oud-international Dick Nieuwenhuizen. Nadat Nico Landeweerd, Jan Bultman, Jacob Spijker en Johan Aantjes om uiteenlopende reden waren afgevallen, bleek hij wel bereid minimaal vijftien uur per week aan de opbouw van Oranje te werken.

Nieuwenhuizen heeft een grote staat van dienst. Hij maakte als speler van De Robben twee Olympische Spelen (Moskou '80 en Los Angeles '84) mee en was van 1989 tot 1995 trainer van De Robben. De bondscoach heeft als eerste aanzet alle talenten op een rijtje gezet en komt nu al aan een selectie van 22 spelers.

'Bij het EK vorig jaar was een kern van dertien spelers veel te weinig', stelt Nieuwenhuizen. 'Daar heb ik verandering in gebracht omdat de spelers elkaars concurrent moeten zijn. Het zijn voor het merendeel spelers van ongeveer 20 jaar. Ik heb ze uitgebreid aan het werk kunnen zien in de competitiewedstrijden van hun club tegen Brandenburg. Van de bestaande selectie zijn alleen Fred Grooters en Hans Nieuwenburg (tijdelijk) gestopt. Over twee jaar moet de nieuwe generatie spelers de olympische ploeg vormen.

'Ik heb goede hoop dat ik dan met Oranje weer de top kan bereiken. Op 18 mei starten we de centrale trainingen in Zeist. Daarnaast gaan we met de selectie het land in. Een keer per week trainen we bij en met een club die ook de selectiespelers levert.

'In de tweede plaats streven we naar veel meer uitstraling. Bij het WK zwemmen is iedereen in de ban geraakt van de successen. Waterpolo mag niet achterop raken en daarom moet dit jaar het fundament worden gelegd bij toernooien in Hannover, Boedapest en Spanje. Komen we daar goed doorheen, dan gaat ook het NSFNOC zich positief opstellen.

'Misschien is het een utopie, maar de spelers moeten weer de bereidheid tonen voor elkaar te werken. Ik stam als international uit de school van Ivo Trumbic en weet wat hard werken is om tot resultaten te komen. Bij AZC zag ik zaterdagavond iets van de vechtlust bij de jeugd terug. Onder leiding van oud-speler Ron Vogel was de ploeg erg gretig. Ik had zo nog vier nieuwe spelers van AZC aan m'n lijstje kunnen toevoegen.'

Hoewel de Alphense ploeg drie basisspelers miste, was het verschil met de degradatiekandidaat groot. Ook zonder de AZC'ers Fred Grooters (oorontsteking), Remco Pielstroom (vakantie) en Niels Zuidweg (familie) kwam Brandenburg nauwelijks in het stuk voor. De verdediging van de thuisclub opereerde erg statisch en had geen vat op de trage, maar wel secure acies van Bob Brebde en de harde schoten van Gert-Jan Coevert.

Hoewel trainer Dick Nieuwenhuizen zijn spelers tot meer pressing aanzette, kwam er in de praktijk weinig van terecht. Alleen Robert Havekotte van Brandenburg mengde zich af en toe in de duels met Niels Joor en Joeri Stoffels.

De Alphenaren namen door onder meer Bob Brebde een 2-3 voorsprong in de eerste periode. Daarna liep de ploeg door Gert-Jan Coevert (2) en een tip-in van Kjell Boom uit tot 2-6. Opnieuw Brebde, Gert-Jan Coevert en Joeri Stoffels leidden daarna AZC naar een comfortabele 6-11 voorsprong. In de vierde periode schoten Joeri Stoffels (strafworpo), Kimmo Thomas en opnieuw Joeri Stoffels AZC naar de overwinning van 5-16.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden