Bondscoach vindt De Jong veel te fel

Achtergrond..

Van onze verslaggever Charles Bromet

AMSTERDAM Het gebeurt bij interlands van Oranje met enige regelmaat dat bondscoach Bert van Marwijk zich aan de zijlijn meldt om Nigel de Jong te waarschuwen. ‘Hij probeert me altijd in te tomen. Dan roept hij: Nigel, pas op, pas op. Hij is je aan het zoeken, de scheidsrechter.’

Dat doet de bondscoach niet voor niets. De Jong kan zich in zijn rol van cipier in het middenrif van de nationale ploeg namelijk nogal eens verliezen in drieste tackles. Zelfs als het affiche vermeldt dat er een vriendschappelijke wedstrijd op het programma staat, heeft dat geen effect op de 25-jarige international.

Hij is er om ballen te veroveren, tegenstanders de doorgang te beletten en dreigend gevaar af te wenden. Daarin heeft De Jong zich, eerst bij Hamburger SV en later bij Manchester City, bekwaamd. Maar soms slaat hij door als hoofdvertegenwoordiger van de opruimdienst.

Dat bleek woensdag opnieuw in de interland tegen de Verenigde Staten (2-1 winst). Na een half uur velde hij Stuart Holden met een onnodig harde ingreep met gestrekt been, die meteen het einde van de wedstrijd betekende voor de speler van Bolton Wanderers. Holden liep een botbreuk op. Zijn herstel zal ten minste zes weken duren.

‘Nigel zal het moeten afleren’, zei Van Marwijk. ‘Zoiets kan ons het WK kosten. Maar je kunt die eigenschap ook niet helemaal bij hem wegnemen. Dan haal je zijn duelkracht weg. Je moet alleen weten hoe ver je gaat. Je mag niet over een grens gaan.’

En die grens overschreed hij woensdag dus in de Amsterdam Arena. Al twee keer eerder zag Van Marwijk zich genoodzaakt de controlerende middenvelder te berispen. Na de oefenwedstrijd tegen Japan van 5 september 2009, in Enschede, bood hij zelfs zijn excuses aan bij zijn collega Okada, vanwege zware tackles van zowel De Jong als Sneijder.

Na het vriendschappelijke duel tegen Italië van 14 november in Pescara was Van Marwijk ook ontevreden over De Jong, alsmede over Van Bommel, vanwege de gele kaarten die zij kregen in dat duel. Hij liet hen destijds bewust staan, ‘omdat ze moeten leren discipline te hebben en dat het afgelopen moet zijn met die kaarten’.

Nu ontving De Jong slechts geel van de zwakke arbiter Cakir uit Turkije, terwijl rood op z’n plaats was geweest. ‘Het was geen slimme overtreding’, erkende De Jong. ‘Ik heb mijn verontschuldigingen aangeboden aan die jongen. Daarmee was voor mij de kous af. Ik heb namelijk nooit de intentie iemand te blesseren.

‘Soms krijg jij die tik, soms moet je die tik uitdelen. Vandaag was het gewoon over de grens en daar moet ik lering uit trekken. Dit kan niet op een WK en het zal me daar ook niet gebeuren. Al weet je dat natuurlijk nooit honderd procent zeker.’

Wat opvalt, is dat De Jong tot zijn transfer naar de Engelse competitie slechts twee keer geel kreeg in dertig wedstrijden als international. In de daarop volgende tien interlands ontving hij liefst zeven keer een gele kaart. Een aantal van die kaarten hadden ook rood kunnen zijn.

Een causaal verband tussen zijn transfer naar de Premier League en het oplopende aantal berispingen zag hij woensdag niet. ‘Vergeet niet dat het voetbal veel sneller en harder is geworden. En dat er zoveel meer camera’s op gericht staan.

‘Twintig, 25 jaar geleden praatte niemand over dit soort overtredingen, terwijl ik me nog beelden kan herinneren van Ruud Krol en Johan Neeskens die soortgelijke overtredingen maakten’, aldus De Jong.

‘Maar toen had niemand het erover en was het zeker geen hype. Toen vonden ze het juist mooi, omdat het Nederlands elftal zover kwam doordat je dat soort gasten in je team had.’

Zijn toon was en bleef kalm, toen hij een verklaring trachtte te geven voor zijn gedrag. Dat deed hij eerlijk, soms schuldbewust. ‘Er zullen nu wel weer veel vragen worden gesteld. Kan hij zich beheersen? Met Van Marwijk heb ik het besproken. Hij weet wat voor type speler ik ben.

‘Ik leg altijd mijn vuur op het veld en dat weet hij. Het is vervelend dat dit nu weer gebeurt bij het Nederlands elftal. Als je mijn wedstrijden bij Manchester City bekijkt, dan zie je dat ik mijn grens kan opzoeken zonder er overheen te gaan.

‘Ik begrijp de commotie nu wel, zeker na de beenbreuk van Ramsey in het afgelopen weekeinde bij Stoke City - Arsenal. Maar ik kan dit element niet uit mijn spel halen, want dan heb je een middelmatige Nigel de Jong.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden