Bondscoach hekelt lakse instelling hockeysters

Als er al belangrijke conclusies aan de met 2-1 verloren oefenwedstrijd tegen Groot-Brittannië getrokken mochten worden, dan was het toch vooral dat de Nederlandse hockeysters erg hardleers zijn....

'Je zou verwachten dat ze daar wel iets van opgestoken hadden', zei bondscoach Van 't Hek. 'Dit mag zo'n ervaren ploeg eigenlijk niet gebeuren.' Veel waarde wilde hij, vijf weken voor de start van de Olympische Spelen, overigens niet hechten aan het onnodige verlies. 'Als we zo de eerste wedstrijd in Sydney ingaan dan zou ik dat heel ernstig vinden. Maar in deze fase ga ik geen overdreven negatieve conclusies trekken.'

De tijd zal het gelijk van de bondscoach moeten uitwijzen. Net als zijn collega bij de mannen, Maurits Hendriks, gaf Van 't Hek de voorkeur aan een lange vakantie in plaats van een vroege voorbereiding. De achterstand op de Britse vrouwen, die al wel langer bijeen zijn, was daarmee verklaard en is volgens de coach nog gemakkelijk in te lopen.

'Maar we moeten wel goed opletten. Gezien de prestaties van de afgelopen jaren wordt er te gemakkelijk vanuit gegaan dat we wel even een goed olympisch resultaat neer zullen zetten. Maar dat is dus niet zo. We moeten beginnen met heel hard werken. En het is prettig dat zo'n oefenduel dat nog eens aantoont. Als je niet goed geprepareerd bent, heb je op de Spelen niks te zoeken', aldus Van 't Hek.

En dus zullen er de komende weken nog bergen werk verzet moeten worden. Niet in de laatste plaats met betrekking tot de strafcorner. Van de negen pogingen trof er niet één doel. Zorgwekkender vond Van 't Hek de weifelachtige manier waarop gistermiddag de verschillende varianten werden uitgevoerd. 'Dat ze naast gaan vind ik niet erg, maar dan wel overtuigend naast.'

De besluiteloosheid bij de strafcorner was typerend voor het beeld van de hele wedstrijd. Vooral in de eerste helft werd het middenveld aan alle kanten voorbij gelopen, waardoor Nederland pas na twintig minuten voor de eerste keer gevaarlijk in de cirkel van de tegenstander kon komen. Van 't Hek complimenteerde terecht zijn verdedigende linie, die de ploeg in die moeilijke fase knap in de wedstrijd hield.

Maar ook van achteruit strandde elke poging om een gedegen aanval op te bouwen op de onverzettelijkheid van de Britse hockeysters, die hun aanvoerster Sue Chamder wegens een ernstige rugblessure thuis hadden gelaten. Scoren deed de ploeg echter pas na de rust en niet voordat Mijntje Donners met een prachtige backhandslag de score had geopend.

Het doelpunt had het breekpunt in de wedstrijd kunnen betekenen als Mel Clewlow niet al binnen twee minuten via de strafcorner de gelijkmaker scoorde voor Groot-Brittannië. Keepster Sinnige, die te laat naar de hoek dook, zag vijf minuten voor tijd een tweede strafcorner haar doel ingaan. De variant, prachtig afgerond door Denise Marsthon-Smith, was onhoudbaar.

'Je krijgt altijd wat je verdient. En vandaag verdienden we niet veel', zei Van 't Hek na de teleurstellende nederlaag. Hij ontkende dat de onrust binnen het team het gevolg was van de definitieve keuze van de laatste zestien. 'Dat zou dan hooguit voor één of twee speelsters gelden.' Dit weekeinde hoopt hij evenwel een einde aan die onzekerheid te maken.

Veel zal daarbij afhangen van het herstel van de geblesseerde Myrna Veenstra en Denise Mosbach. Hoewel de revalidatie van beiden naar wens verloopt is het de vraag of zij tegen Duitsland (zaterdag) en Groot-Brittannië (zondag) al in actie zullen komen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden