Bokster Fontijn loopt ook in halve finale nauwelijks schade op

Na de laatste bel maakten beide boksters met een arm een zegegebaar. Ook de zes juryleden hadden moeite een winnares aan te wijzen. Toch verkozen ze Nouchka Fontijn boven de Chinese Qian Li, met 2-1. De 28-jarige Nederlandse strijdt zondag in de finale om de gouden medaille van het middengewicht (69-75 kilo). Fontijn is de eerste Nederlandse bokster die uitkomt op de Spelen.

Mark van Driel
Nouchka Fontijn wordt tot winnaar uitgeroepen. Beeld afp
Nouchka Fontijn wordt tot winnaar uitgeroepen.Beeld afp

In de finale treft Fontijn een bekende tegenstander, wereldkampioene Claressa Maria Shields. Eerder dit jaar verloor ze WK-finale van de Amerikaanse nummer één van de wereld. De afgestudeerde fysiotherapeute bewaart ondanks de nederlaag goede herinneringen aan die partij. Het was een tactische strijd op niveau, zei ze eerder dit jaar tegen de Volkskrant. 'Er stonden echt twee boksers tegenover elkaar.'

Fontijn wist zich al voor de halve finale verzekerd van de bronzen medaille. Met slechts twaalf deelneemsters, en een vrije doorgang in de eerste ronde, hoefde ze slechts een partij te winnen om de laatste vier te bereiken. Dat duidt niet op geringe tegenstand, volgens de bokster. Slechts een select gezelschap was uitverkoren om in Rio de Janeiro mee te doen aan het tweede olympische kampioenschap voor vrouwen.

Op haar eerste partij moest Fontijn twaalf dagen wachten in Rio. Te lang, vond ze. Ze stond stijf van de zenuwen in de ring. Toch versloeg ze de Britse kampioene Savannah Marshall op punten. 'Dit is een stap op weg naar de finale', zei de nummer twee van de wereldranglijst zelfverzekerd.

Nouchka Fontijn slaat Savannah Marshall in haar gezicht. Beeld epa
Nouchka Fontijn slaat Savannah Marshall in haar gezicht.Beeld epa

Viermaal twee minuten duurt een olympische bokspartij bij de vrouwen, die verplicht hoofdbescherming dragen (anders dan de mannen). De knock-out is geen doel. Het draait om punten scoren en klappen ontwijken. Hoofd en maagstreek leveren punten op, borsten niet. De gevoelige plek wordt dan ook niet opgezocht. Evenmin worden borsten extra beschermd.

Fontijn is tot nu tamelijk ongeschonden uit haar jarenlange succesvolle boksloopbaan gekomen. De Schiedamse won de Europese titel en goud bij de Europese Spelen. Ze heeft bij WK's brons en zilver veroverd. Ze ziet boksen als schaken. De hersenen zijn net zo belangrijk als de vuurkracht van de vuisten.

Fijnzinnige wipneus

Ondanks de vele klappen die ze heeft geïncasseerd, bezit ze een fijnzinnige wipneus. Het is voor elke tegenstander een zichtbaar teken dat zij niet gemakkelijk te raken is. Dat is vooral te danken aan haar lange armen. Ze houdt haar tegenstanders graag op afstand. De schaarse littekens die Fontijn heeft, op haar oogleden bijvoorbeeld, zijn het resultaat van een andere vechtsport. Voor ze zich toelegde op olympisch boksen deed Fontijn aan taekwondo, een sport die zonder hoofdbescherming wordt beoefend.

Tegen de Chinese Li, die praktisch even lang is als Fontijn, liep ze evenmin zichtbare schade op. Beide vrouwen probeerden elkaar op afstand te houden om dan plotseling verrassend snel voorwaarts te komen voor een harde uithaal. Die ketste veelal af op de hoofdbescherming. Er vloeide geen bloed. Fontijn straalde na afloop van het gevecht, al voor de uitslag van de jury bekend was gemaakt. Ze ziet uit naar de kans om revanche te nemen op haar WK-nederlaag tegen de Amerikaanse titelfavoriet. Mislukt dat, dan is ze toch verzekerd van zilver.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden