Bokser Pacquiao verzweeg blessure uit 'tactische overwegingen'

De Filipijnse bokser Manny Pacquiao is in de Amerikaanse staat Nevada door twee toeschouwers aangeklaagd wegens het verzwijgen van de schouderblessure die hem zaterdag ernstig hinderde, tijdens zijn verloren 'gevecht van de eeuw' met Floyd Mayweather

null Beeld ap
Beeld ap

Ze eisen op grond van consumentenwetgeving een schadevergoeding, omdat de weltergewicht publiek en gokkers zou hebben bedrogen. Pacquiao weet zijn nederlaag aan de pijn in zijn rechterschouder.

Onderzoek na afloop van het gevecht wees uit dat de Filipino een behoorlijke scheur in zijn schoudermanchet heeft. Hij moet wellicht worden geopereerd en is negen tot twaalf maanden uitgeschakeld. Hij zei dat hij pas werkelijk last van zijn schouder kreeg in de vierde ronde, nadat hij Mayweather een serie klappen gaf. Zijn rechterarm gebruikte hij minder dan in vorige duels.

Voor het gevecht verzweeg Pacquiao de blessure, naar eigen zeggen uit tactische overwegingen. Hij wilde niet dat Mayweather op de hoogte zou zijn van het fysieke probleem dat de laatste vier weken steeds minder ernstig zou zijn geworden. Op de vragenlijst van de Nevada Athletic Commission vinkte hij het vakje 'nee' aan bij de zesde van dertien vragen: 'Heb je een blessure gehad aan je schouders, ellebogen of handen, die vraagt om een evaluatie of een onderzoek?'

Het vragenformulier, dat is gepubliceerd door de website True Boxing, sluit af met de formulering dat de ondertekenaar 'zweert, op straffe van meineed, dat de informatie naar mijn beste weten waar en correct is'. Het ontkennende antwoord kan Pacquiao volgens de BBC een geldstraf van tot 5.000 dollar opleveren, of een celstraf van een tot vier jaar.

null Beeld ap
Beeld ap

120 miljoen dollar

Volgens boksofficials vroeg Pacquiao twee uur voor het gevecht toestemming voor een pijnstillende schouderinjectie. Die werd geweigerd. Het zou oneerlijk zijn geweest ten opzichte van Mayweather. De Amerikaanse anti-dopingorganisatie Usada gaf eerder wel permissie. Volgens het kamp-Pacquiao was Usada volledig op de hoogte van zijn blessure en de medicatie die hij nam. Op de vragenlijst uit Nevada heeft hij vijf geneesmiddelen vermeld.

Verzweeg Pacquiao zijn schouderpijn werkelijk alleen om Mayweather geen tactisch voordeel te geven? Wilde hij de hoofdprijs uit zijn loopbaan niet mislopen (geschat honorarium: 120 miljoen dollar)? Voelde hij zich als trotse Filipino gedwongen door te gaan na alle hype over de recordrecette, uit eerzucht en uit vrees voor de hoon waarmee hij zou zijn overladen bij een late afzegging?

Al die factoren hebben mogelijk een rol gespeeld, naast de cultuur van de sport. De essentie van deze 'edele kunst' is simpel: boksers beschadigen elkaar. Soms beginnen ze beschadigd aan die taak. 'Sporters vechten altijd met pijn', zei Pacquiao's promotor Bob Arum. 'Wij hadden het gevoel dat er voldoende werk aan zijn schouder was gedaan om hem in staat te stellen zijn rechterhand te gebruiken. Hij werkt aan de blessure, denkt beter te zijn, en bezeert zichzelf opnieuw. Gebeurt in elke sport.'

Mayweather, die eerder aangaf te willen stoppen met boksen, heeft die mening inmiddels herzien. Hij wil Pacquiao een herkansing geven zodra die is hersteld van zijn schouderblessure.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden