Boezinski komt naast Sijbrands

Na zes ronden voeren Ton Sijbrands en de Litouwer Edvard Boezinski het klassement van het EK dammen aan. Harm Wiersma, Anatoli Gantwarg en de Rus Aleksandr Getmanski volgen op een punt....

Van onze dammedewerker Egbert van Hattem

Het grote treffen tussen Ton Sijbrands en Harm Wiersma kreeg zaterdag een anti-climax met een saaie remise. Eerst Sijbrands en later Wiersma lieten scherpe voortzettingen voor wat ze waren en koersten aan op een weinig uitdagende klassieke stand.

De grootmeesters wensten niet het geringste nadeel op te lopen waardoor de schijven snel van het bord verdwenen. Met moeite maakten de Nederlanders de verplichte veertig zetten vol omdat anders de uitslag reglementair in nul-nul zou resulteren.

Sijbrands had zondag wel succes tegen de Pool Piotr Chmiel. Diens witte voorpost verhuisde tijdens de partij van 24 naar 23 en tenslotte naar 22. Daar, op het zogenoemde kerkhofveld, rekende Sijbrands de opgejaagde schijf in en incasseerde zijn derde winst in zes partijen, genoeg voor een gedeelde eerste positie.

In de derde en vierde ronde zat Sijbrands meer dan elf uur aan het bord gekluisterd en hield daaraan het rechtvaardige aantal van twee punten over. Tegen Anatoli Gantwarg ging Sijbrands ambitieus van start en in een spannende klassieke stand leek hij alles stevig onder controle te hebben. Sijbrands geloofde in zijn derde overwinning op rij.

Na twee 'gekunstelde opbouwzetten' (Sijbrands) kantelde de partij echter, en hing de ongeslagen status van de Nederlander aan een zijden draadje. Sijbrands: 'Een uur lang leefde ik tussen hoop en vrees: dan weer leek het remise, dan weer verlies. Voor mijn 51e zet trok ik veertig minuten uit waarna ik eindelijk kon concluderen dat het goed zou gaan. Het was een kick om de remise te forceren maar ik voelde ook een sterke neiging om mijn ambities in het vervolg maar liever wat te temperen.'

Tegen de Italiaan Raoul Bubbi, ging Sijbrands toch weer voluit. Na een geslaagde flank-centrum aanval trok hij op naar dam. In plaats van te capituleren in een schijnbaar van alle kanten verloren stelling, bundelde de jonge zelfverzekerde Italiaan nog eenmaal al zijn krachten. Met succes. Na 68 zetten en bijna zes uur spelen was de remise een feit.

Koploper Sijbrands moet uitgerekend Edvard Boezinski naast zich dulden. In de eerste ronde versloeg Sijbrands de Litouwer nog verpletterend, maar sindsdien wint deze de ene partij na de andere. Na de Belg Schalley in de tweede en de naar Israel geëmigreerde Max Sjawel in de derde ronde, volgde zaterdag zijn belangrijkste overwinning op Aleksandr Georgiev, de heersende Europese kampioen en wereldkampioen rapid-dammen.

Georgiev kreeg rond de veertigste zet te kampen met combinatieve tegenwind. De aanval van Boezinski kreeg plotseling grote vaart. Georgiev dook nog wel in de verdediging maar moest toezien hoe Boezinski zelfs het lastige tric-trac eindspel foutloos behandelde en glorieus won.

Georgiev heeft geen gelukkige hand van spelen. Remises tegen Leesmann en Aliev maakten hem geprikkeld. Tegen Aleksandr Getmanski ging Georgiev in de vierde ronde hevig tekeer met risicovol spel en kon slechts ternauwernood ontsnappen. Ook tegen Cordier, stond het bord in vuur en vlam. Maar ook de Fransman liet zich niet imponeren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden