Boem, boem, boem, game Moya

Raemon Sluiter hief zijn handen ten hemel bij het verlaten van het stadion. Hij bood het publiek, dat anderhalf uur lang had geprobeerd zijn lijdensweg tegen Carlos Moya te verlichten met aanmoedigingen en applaus, zijn oprechte verontschuldigingen aan....

Van onze verslaggever Mark van Driel

Binnen een half uur was duidelijk dat het publiek geen spannende strijd te zien zou krijgen. Sluiter verloor in recordtempo negen games op rij. Pas bij een achterstand van 6-0, 3-0 lukte het de 26-jarige Rotterdammer zijn service te behouden, een prestatie die een stormachtig onthaal kreeg op Court Philippe Chatrier.

Sluiter kon er de humor wel van inzien. Hij maakte een pirouette, stak zijn vinger in de lucht en leek oprecht te genieten van de luidruchtige reacties. Maar, zo erkende hij na afloop van de partij, hij besefte ook dat het publiek medelijden met hem had. 'De mensen vinden je toch een beetje zielig hè.'

Daar was reden toe. Moya, zes jaar geleden winnaar van Roland Garros, gaf Sluiter geen schijn van kans. Na twee games in de derde ronde van het Franse Grand Slam-toernooi kon de Rotterdammer zijn strijdplan overboord gooien. Met geen mogelijkheid zou hij Moya onder druk kunnen zetten om vervolgens te profiteren van zijn mindere backhand. Hij kon slechts proberen aan te klampen.

De Spanjaard, die op de baan vaak zo onverschillig oogt, speelde fabuleus. Hij won zijn servicegames meermaals binnen een minuut, met opslagen die vaak harder dan 200 kilometer per uur gingen.

Als zijn service geen soelaas bood, kon hij vertrouwen op zijn zwiepende forehands. Zijn favoriete slag leek soms nog harder te gaan dan zijn service. En ook met zijn backhand bleek hij in staat om Sluiter naar uithoeken van de baan te drijven.

'Boem, boem, boem, boem, game Moya', luidde de samenvatting die Sluiter gaf van de wedstrijd. Meermaals was een minuut voor Moya voldoende om zijn voorsprong te vergroten. De Rotterdammer, die zelf over een respectabele opslag beschikt, moest daarentegen vechten voor elk punt. 'Ik moest klûnen in mijn games.'

Sluiter erkende dat hij vreselijk opgelucht was toen de hatelijke nul na negen games van het scorebord verdween. Tot die tijd was de naam van Thierry Champion meermaals door zijn hoofd geschoten, zei hij afloop.

Die Fransman verloor in 1993 op Roland Garros met driemaal6-0 van de Spanjaard Sergi Bruguera. 'Ik was bang dat ik straks ik de kleedkamer tegen hem zou kunnen zeggen: ik weet hoe je je voelt, pik.'

Een kentering in de partij was de gamewinst niet. Het lukte Sluiter met geen mogelijk om te spelen zoals in tweede ronde, toen hij de Slowaak Dominik Hrbaty met knap en geconcentreerd spel versloeg in vier sets. Aan die zege dankte hij zijn plaats in de derde ronde, een evenaring van zijn beste resultaat in een Grand Slam.

Sluiter vergaarde na het behoud van zijn service nog zes games in anderhalve set. Moya bracht hij evenwel geen moment in het nauw. Zijn haperende opslag karakteriseerde hij als 'bizar'. Met zijn tweede service kon de Spanjaard, die de eindstand na anderhalf uur op 6-0, 6-3, 6-4 bracht, doen wat hij wilde.

De 27-jarige Moya bewees opnieuw dat hij behoort tot de favorieten voor de eindzege in Parijs. Niet alleen vanwege zijn spel, maar ook vanwege zijn genadeloosheid.

Hij bewees tegen Sluiter dat hij beschikt over killerinstinct, net als afgelopen woensdag. Toen veegde hij in de tweede ronde zijn Spaanse boezemvriend Fernando Vicente in 1 uur 18 minuten van de baan.

De lijdensweg van Sluiter duurde dertien minuten langer, maar verwijten kon de Rotterdammer zichzelf niet maken. Met een wijziging van de tactiek (eerder serve-volley spelen) had hij het Moya wellicht iets moeilijker kunnen maken. Maar winst tegen de voormalige nummer één van de wereld was de hele partij volstrekt uitgesloten.

'Ik heb niet eens zo verschrikkelijk bagger gespeeld. Dit was gewoon pure topklasse. Het was een fantastische vertoning van tennis. Alleen heeft er één persoon niet zo van kunnen genieten. Dat was ik. En dat doet pijn.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden