Boeljon maakt haar droom waar in Solheim Cup

Ze heeft geloof in eigen kunnen en weet wat ze wil. 'Ik ben op de juiste manier aan het trainen en het spelen', zegt golfster Christel Boeljon aan de vooravond van het belangrijkste optreden tot dusver in haar carrière. Als eerste Nederlandse prof speelt ze vanaf vrijdag mee in de Solheim Cup.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Het is de tegenhanger van de Ryder Cup. Evenals in het mannelijke equivalent treffen de beste 12 spelers uit de Verenigde Staten de beste 12 uit Europa. Plaats van handeling is Killeen Castle in Ierland.
De 24-jarige Boeljon speelde zich met overtuiging in het team van de Engelse captain Alison Nicholas.

Ze eindigde dit jaar geregeld in de top 5 van een toernooi uit de Ladies European Tour met als bekroning in mei de winst in het Turks Open. Dat was haar eerste individuele succes op de vrouwentour. Nicholas kon gewoonweg niet om Boeljon heen.

Voor de geboren Beverwijkse komt een droom uit. 'Ik weet het, het is iets heel bijzonders. Ik sta hier en realiseer me dat dit altijd een droom is geweest voor mij', zegt ze op de website Golf.nl. 'Ik ben de eerste Nederlandse die in de Solheim Cup speelt, het hoogst haalbare. Dat het nu werkelijkheid is, dringt tot me door. Ik hoop dat ik Nederland trots kan maken. Maar ik word er niet nerveus van. In plaats daarvan heb ik enorm veel zin om te spelen. Ik geniet van elk moment.'

De Solheim Cup begint aan zijn twaalfde uitvoering. De strijd werd in 1990 in het leven geroepen op initiatief van de in Noorwegen geboren Amerikaan Karsten Solheim, de oprichter van een groot bedrijf in golfattributen. Amerika won acht keer, Europa was drie maal de sterkste. De Amerikanen lijken dus licht favoriet, ook al omdat ze met niet minder dan zeven speelsters uit de top 25 van de wereldranglijst naar Ierland zijn gekomen. De Europeanen moeten het met twee spelers uit die categorie doen.

De samenstelling van de teams

Team Europa: Christel Boeljon (Ned), Melissa Reid (Eng), Laura Davies (Eng), Suzann Pettersen (Noo), Maria Hjorth (Zwe), Anna Nordquist (Zwe), Catriona Matthew (Sch), Sophie Gustafsson (Zwe), Azahara Munoz (Spa), Caroline Hedwall (Zwe), Karen Stupples (Eng), Sandra Gal (Dui). Teamcaptain: Alison Nicholas (Eng).

Team USA: Christie Kerr, Stacy Lewis, Morgan Pressel, Angela Stanford, Paula Creamer, Michelle Wie, Brittany Lincicome, Brittany Lang, Juli Inkster, Christina Kim, Vicky Hurst en Ryann O'Toole. Teamcaptain: Rosie Jones.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden