Boeiende bron staat nooit droog

De bridgekalender blijft boordevol. Tot en met het laatste weekeinde van december zijn toernooi- en competitiebridgers actief. De bron met boeiende, spannende, interessante en leuke spellen raakt nooit opgedroogd....

Afgelopen weekeinde vond in Krimpen aan de Ijssel de tweede voorronde plaats van het NBB-topcircuit. De naam van deze wedstrijdenreeks kan de lezer op een dwaalspoor brengen. Eindelijk een langdurige exclusieve krachtmeting tussen de twintig sterkste paren van Nederland? Dit was het oosrpronkelijke plan van de NBB. Het toelaten van bijna zeventig paren tot de voorronde wekt de valse indruk dat het vaderlandse topbridge hoogtijdagen beleeft. De prijzenpot is goed gevuld door de ING Bank maar een meer realistische kijk op het huidige niveau van het nationale topbridge is op zijn plaats. Verrassende winnaars van de tweede voorronde werden junioren Marcel Lagas en Maarten Schollaardt.

Vandaag en morgen is bridgekwaliteit wel gewaarborgd in het André Boekhorst Centrum in Utrecht waar Hok(Amsterdam) en Crash(Leiden) elkaar het NK-viertallen betwisten in een finale van 88 spellen (Vugraph met analyse en commentaar van oudwereldkampioen Berry Westra). Wie er ook wint; Jansma-van Cleeff, Westerhof-Jansen (Hok) en Versluis-Vis, Hoogenkamp-Verhees (Crash) gaan allen voor een eerste nationale titel. Voor Westerhof-Jansen is dit een opmerkelijke zaak; het paar werd in 1993 wereldkampioen! De Hok-paren zijn in het voordeel door een grotere routine. De agressieve preëmptieve aanpak van de Crash-paren vormt het grootste struikelblok.

Nog steeds houdt de NBB in de NK-finale vast aan het hatelijke principe van een carryover op basis van de eindstand van de vooorronde. Crash begint de finale met een voordelige stand van eenentwintig imps. Het is daarom niet uitgesloten dat de winnaar van de finale niet de kampioen van 1997 wordt; de carryover als kwalijke spelbreker.

Vorig seizoen debuteerde Crash in de, verloren, eindstrijd tegen Modalfa. Ed Hoogenkamp was gebelgd over het feit dat Crash ook in deze rubriek te uitdrukkelijk als de underdog werd aangeduid. Crash naderde in een bloedstollende slotfase één spel voor het einde tot op een enkele imp (152-153) waarna Modalfa het pleit beslechtte. Hoogenkamp illusteerde zijn boosheid met spellen waarin het toeval zich op opdringerige wijze met het resultaat bemoeide.

De openingskeuze van west in diagram 1 had grote invloed op het verdere biedverloop. Louk Verhees koos om problemen bij de herbieding te voorkomen voor 1 terwijl Bauke Muller op de andere tafel met 1 begon. Het effect werd direct duidelijk. Na 1 kon west 2 volgen terwijl dat na de natuurlijke 1-opening minder aantrekkelijk was.

Zie diagram 1

westnoordoostzuid

1 2 4 5

5 6 6 dbl

pas pas pas

Hoogenkamp-Verhees vonden de goedkope redding tegen de droom-6 die Westra-Leufkens onder grote druk bereikten. Drie down, min vijfhonderd, leek voor oost-west een goedkope verzekeringspremie. De 1-opening door west op de andere tafel weerhield noord ervan ook 6 te bieden. Twee ongedoubleerde downslagen werden zijn schamele loon.

westnoordoostzuid

1 pas 4 5

5 pas pas pas

Elk spel in de tweede voorronde van het NBB-circuit werd drieëndertig keer gespeeld; deze scores bij elkaar geteld en gedeeld door drieëndertig leverde de datumscore op. Het eigen resultaat werd met die datumscore vergeleken en het verschil in imps uitgedrukt. De 'dure spellen', slems en kwetsbare manches, bepalen in deze wedstrijdvorm winst- en verlies. Het kostbaarste spel van het weekeinde. De zuidhand: 42HB10863VB1083. Wat komt u uit tegen groot slem schoppen na een snel biedverloop (diagram 2)?

Zie diagram 2

westnoordoostzuid

-- -- 1 pas

4SA pas 5 pas

7 pas pas pas

West had aan het antwoord van oost op Blackwood (5 = twee azen plus troef vrouw) voldoende voor groot slem. Tegen groot slem kies je meestal voor een passieve uitkomst zodat de leider het werk zelf moet opknappen. Troef uit lijkt niets weg te geven, oost-west zijn in het bezit van troef aas, heer en vrouw. Ook V ziet er veilig uit. Onder H uit kan een slag kosten als de leider AV heeft, deze uitkomst viel af. Na V uit voor A troefde de leider een ruiten, trok twee keer troef en claimde dertien slagen, de twee harten verdwenen op HV. Op een andere tafel was west tevreden met klein slem waarna noord met een speciaal doublet op de proppen kwam.

westnoordoostzuid

-- -- 1 pas

2SA pas 3 pas

6 dbl pas pas

rdbl pas pas pas

Een doublet op een vrijwillig geboden slem heet een Lightner-doublet. Het attendeert de speler die moet uitkomen dat een bijzondere uitkomst een slag kan opleveren. Meestal heeft de speler die zo'n doublet produceert ergens een renonce. In dit spel wekte noord met het doublet inderdaad de hartenuitkomst op. Zuid legde B op tafel. Het maakte niet uit of de leider A speelde of V, noord troefde. Die operatie was geslaagd. De pech voor noord-zuid was dat er geen tweede verdedigende slag was.

Op bijna alle tafels werd op dit spel dertig imps omgezet. Plus vijftien voor noord-zuid dan wel oost-west vijftien imps in de plus. De scores varieerden van 7-gemaakt, via 6 gedoubleerd of geredoubleerd gemaakt, tot aan 7 of 7SA één down. Het medeleven ging uit naar oost-west die het prima groot slem boden maar downgingen. Noord-zuid hadden geen verdediging als oost-west in 6 eindigden. De paren die in 7 gedoubleerd downgingen hadden goed geboden doch pech. Geen medelijden voor de noordspelers die 7 ongedoubleerd lieten passeren voor min 2210.

Winnaar Marcel Lagas toonde in diagram 3 inzicht en behendigheid bij het afspelen van een 3SA-contract dat op voorhand geen enkele kans maakte.

Zie diagram 3

westnoordoostzuid

-- -- -- 1

1 dbl 2 3SA

pas pas pas

West kwam uit met een kleine schoppen voor A van oost die schoppen doorspeelde voor H in zuid. De leider telde acht slagen. Een negende slag was mogelijk met H in oost. Het 1-volgbod gecombineerd met A in oost maakte de kans op H in west voor de leider overduidelijk. Na H speelde Lagas H, V en ruiten naar A. Met de vierde ruitenslag, 9, bleef hij in de dummy; west gooide 6 en 4 af en oost liet 10 en 3 gaan. De snit op H werd opgeofferd. Uit de dummy volgde B, V, A, 3. Daarna zette de leider west, VB9, H,--,HB met de vijfde ruiten het mes op de keel. Wie had 10, wie V? West besloot H vast te houden en zette H sec. Marcel Lagas had dit eindspel niet voor niets gecreëerd. Hij maakte geen fout, speelde A en haalde met V de negende slag en zo welverdiend de manchepremie binnen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden