Bob de Jong vertrouwt op zijn aerodynamische haardos

In Nagano had stayer De Jong niet de ideale stroomlijn. Oorzaak: knik in de nek. Dat gebeurt hem niet nog eens....

Vancouver Bob de Jong, 33 maar voor eeuwig jong, heeft de grootste haardos van het peloton. Die lange bos krullen, uitgegroeid tot ver in de nek en vaak bijeengehouden met een elastiekje, wordt gekoesterd door de olympisch schaatskampioen van 2006.

De grootste fout uit zijn lange loopbaan dateert van januari 1998. Vlak voor vertrek naar olympisch Nagano had De Jong zich een korte coupe laten aanmeten.

Fout, zo kijkt de Nederlandse schaatser nu terug op die beslissing. ‘Sinds ’98 weet ik dat ik voor een ideale stroomlijn mijn nek moet opvullen. Met mijn eigen haar. In Japan was het gewoon niet lang genoeg. En je mag er niks kunstmatigs instoppen, dat is verboden.’ De Jong werd in Nagano vierde (5 km) en tweede (10 km). Een man met beduidend meer haar, Gianni Romme, stond twee keer op de hoogste trede van het podium.

De Jong: ‘Het is bewezen dat zo’n knot in je nek van grotere invloed is op de aerodynamica dan een kleine verandering aan je wedstrijdpak.’

Hij brengt zijn omstanders aan het schrikken, als hij zegt dat hij op 25 januari naar de kapper is geweest. ‘Om een kop koffie te drinken. De kapper is een goede vriend van mij. Wat advies halen over wassen. Of om er een dingetje in te doen. Nee, het was niet eens bijpunten.’

Een föhn heeft hij niet mee. Dat zou kunnen met zijn tegenwoordige Duitse achtergrond. In Duitse kleedkamers ruisen de haardrogers heftig. De Jong: ‘Ik gebruik handdoeken. Maar die drogen hier niet. Het zijn nieuwe exemplaren.’

De Jong is vanavond een medaillekandidaat voor de 5 kilometer. Hij zegt dat het met de vorm goed zit. Want hij heeft twijfels (‘en twijfelen is goed’) en hij ligt heel veel op bed. Op zijn Joop Zoetemelks is hij ervan overtuigd dat in rust wedstrijden worden gewonnen.

De Jong: ‘Als mijn lichaam aangeeft ‘ik wil liggen’, weet weet ik dat het goed komt. De vermoeidheid moet eruit. Het lichaam zegt: ga nou even op bed liggen joh, dat is het enige dat je nodig hebt.’ Per dag haalt hij dertien uur slaap, in soms vier porties.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden