Blonde Herakles houdt in Olympia broek aan

Hij heeft dezelfde schoenmaat als de grote Herakles, dus dat komt hem straks in augustus misschien nog goed van pas....

Voor het eerst sinds 393 na Christus worden in de zomer van 2004 weer olympische wedstrijden in het lommerrijke park op de Peloponessos gehouden. De kogelstoters werken hun onderdeel niet in Athene af. De sterke mannen en krachtige vrouwen stoten hun kogel 350 kilometer verderop, in het oude groene stadion met louter staanplaatsen.

Rutger Smith, de Herakles uit Groningen, kijkt al uit naar de gang door het oude tunneltje naar het stadion: `Het wordt bijzonder. Vaak wordt kogelstoten tijdens een groot evenement toch als bijnummer beschouwd, nu krijgen wij alle aandacht.'

Dat kogelstoten in de oudheid in het geheel niet op het programma stond, ach, dat is slechts een kleine historische dwaling. `De Grieken deden wel aan discuswerpen, maar het stadion van Olympia te klein voor vliegende discussen.'

Het oude stadion meet in de lengte 192,28 meter, de klassieke sprintafstand. Dat waren naar verluidt exact zeshonderd stappen van Herakles. De grote held moet omgerekend, net als Smith, dus schoenmaatje 48 hebben gehad.

De moderne discus zou, met afstanden rond de 70 meter, dus nog wel binnen de begrenzing van het oude stadion blijven, voor het publiek op de met gras begroeide hellingen wordt het te gevaarlijk. Een winnende kogel gaat niet verder dan 22 meter.

Er zullen in augustus in Olympia meer zaken anders zijn. De atleten in de oudheid streden naakt om de hoogste prijs, een olijftak. Smith houdt in augustus de broek aan. Lachend: `Ja, ik zou wereldberoemd worden als ik bloot het strijdperk betreed, maar ik denk dat ik dat toch maar achterwege laat.'

Olympia lag zaterdag nog ver weg, in de sporthal in Gent, waar de NK indoor werden gehouden. Smith leverde een eenzaam hoogtepunt tijdens het bezadigde evenement waar spanning meestentijds ver te zoeken was.

Het krachtmens stootte de kogel naar een Nederlands record van 20.75 meter en dat was vijftien centimeter verder dan Erik de Bruin in 1985 in Dortmund presteerde. De Bruin stootte eertijds met een stalen kogel. Smith hanteerde zaterdag, ter bescherming van de ondergrond, een rubberen kogel.

Trainer Gert Damkat: `Zo'n kogel is minder massief en neemt daardoor energie van de stoot weg. Hij gaat minder ver. Kan een halve meter schelen.' Smith: `Ik houd het op twintig centimeter. Mijn winnende stoot ging vandaag, ondanks dat rubber, al zo goed als perfect.'

Vorig jaar werd Smith nationaal kampioen met een stoot van 19.60 meter, nu gaat de kogel al 1.15 meter verder. Het jaar 2003 werd na de NK geen goed jaar. Er werd te lang te hard in onder meer de Verenigde Staten doorgetraind. Tijdens de WK in Parijs viel het doek op zowel discus als kogel al in de series.

Hij heeft er, samen met trainers Gert Damkat en Joop Tervoort veel van geleerd, zegt hij in Gent. Hij gaat niet naar de VS: `Ik was er driemaal, tweemaal keerde ik met blessures terug.'

De WK indoor in Boedapest moeten over twee weken, met alleen kogel op het programma, een eerste piekmoment worden. Een week later wordt nog op Malta gestoten en geworpen tijdens de Throwing Challenge. Daarna `wordt er gas teruggenomen', tot aan de FBK-Games, die eind mei worden gehouden.

Verder staat alles dit jaar in het teken van dat ongetwijfeld memorabele optreden in Olympia (kogel) en Athene (discus). Smith oogt fit. Hij is zeven kilo afgevallen en weegt nu 120 kilo. `In het najaar ben ik die kilo's kwijtgeraakt. Ja, als ik rust val ik af. De kilo's zijn er niet meer bijgekomen.'

Aan zijn dieet, de blonde reus uit Leek consumeert 4300 calorieën per dag, ligt het niet. Hij eet zes keer per dag. `s Ochtends gaan er meteen al bij het opstaan havermout, eiwitten, Roosvicee (`voor de smaak') en een schep eiwitten in de blender, voor de eerste 800 calorieën van de dag.

De rest van de dag gaat het maar door: kip, pasta, mie, rijst, fruit, spaghetti, kwark, brood, groenten, melk, karnemelk, liters water, creatine - de gedetailleerde opsomming laat de gewone sterveling naar lucht happend achter. Zelfs Herakles, die op zijn tijd een flinke os toch niet uit de weg ging, zou er een flinke dobber aan hebben gehad.

Van producten die onder de noemer `doping' vallen houdt Smith, die vorig jaar vijftien maal gecontroleerd werd, zich verre. `Er is door journalisten in het verleden wel eens gesuggereerd dat ook ik maar aan de doping moest, want dat het anders niks met mij zou worden.

`Nou, daar word ik fel van. Weet je, van dat soort domme opmerkingen krijg ik juist extra energie. Zo van: ik zal jullie bewijzen dat je in deze sport ook op cleane wijze heel ver kunt komen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden