Bloemendaal doet zichzelf tekort

Voor Teun de Nooijer kwam het vertrek van bondscoachVan den Heuvel niet onverwacht, maar hij wil er vooral over zwijgen..

Van onze medewerker Rob Kramp

Euro League

Rotterdam Zelfs een Teun de Nooijer in bloedvorm slaagde er niet Bloemendaal te behoeden voor uitschakeling in de Euro Hockey League. De recordinternational wervelde in Rotterdam als in zijn beste dagen over het kunstgras maar kon niet voorkomen dat de titelverdediger maandag in de kwartfinale na een fascinerend gevecht in de shoot-outs verloor van Uhlenhorster Hamburg.

In de reguliere speeltijd deed Bloemendaal zichzelf schromelijk tekort met 3-3. In de verlenging was de bekerhouder opnieuw dicht bij de overwinning, om daarna in de shoot-outs opzichtig te falen. In de Euro Hockey League, de Champions League van het hockey, wordt de beslissing niet geforceerd door strafballen maar door shoot-outs. Per elftal worden drie spelers aangewezen die vanaf de 23-meterlijn binnen acht seconden moeten zien te scoren.

Bloemendaal had er niet op getraind. Geen tijd voor gehad, zei Wouter Jolie. De Duitsers wel, zij demonstreerden een doelgerichte aanpak. Doelman Jacobi verkleinde zijn doel door slechts twee, drie meter uit te lopen en bracht de Bloemendaalse sterren Dwyer en Brouwer daarmee zo in verwarring dat beiden misten.

Jaap Stockman, de sluitpost van Bloemendaal, pakte de zaken anders aan. Hij stormde zo ver mogelijk zijn doel uit in een poging de Duitsers ervan te weerhouden aan te leggen. De broer Fürste wisten er wel raad mee en passeerden de reserve-doelman van het Nederlands team. De Nooijer die de derde shoot-out van Bloemendaal voor zijn rekening zou nemen, kwam niet eens aan bod.

Uitgerekend Bloemendaal dat oogstrelend hockey liet zien, was de enige van de drie Nederlandse clubs die zich niet plaatste voor de Final Four in het Pinksterweekeinde. Amsterdam bereikte de laatste vier voor de eerste keer dankzij een bevlieging van Verga op 1 minuut 16 van het einde in de wedstrijd tegen Leuven (3-2).

Rotterdam drong voor de derde keer op rij door tot de eindfase dankzij een bevlogen Jeroen Hertzberger in het duel tegen Atletic Terrassa (5-3). Het drietal werd gecompleteerd met RC Polo Barcelona dat favoriet Rot-Weiss Köln, waarbij Der Bomber Christopher Zeller 13 van de 20 doelpunten (in vier duels) maakte, in rouw onderdompelde (3-2).

Zonder de smaakmakers Zeller en De Nooijer gaat de EHL over zes weken zijn laatste weekeinde in. Vooral voor de weergaloze De Nooijer (34) was dat zuur. Minstens zo zuur als hij het ontslag van bondscoach Michel van den Heuvel betitelde. ‘Ongelooflijk vervelend voor Michel’, zei hij na een lange zucht. ‘Hij heeft 200 procent inzet getoond. Dat verdient steun. Die heb ik hem gegeven tijdens het WK.’ In het evualuatiegesprek met de bond heeft Den Nooijer zijn steun aan Van den Heuvel nogmaals uitgesproken.

‘De bond heeft de beslissing genomen. Klaar. Onder Michel hebben wij de dalende lijn onderbroken en gaan we weer omhoog. Ik zie toekomst voor het Nederlands elftal.’ Over zijn eigen toekomst bleef hij vaag. ‘Ik ben een hockeyliefhebber en sluit niets uit. Ik ga daar eens rustig over nadenken.’

Saillant detail was dat De Nooijer noch de andere internationals die in Rotterdam actief waren, zich verrast toonden door het gedwongen vertrek van Van den Heuvel. Ook Guus Vogels niet. De doelman nam in New Delhi afscheid. ‘De derde plaats en de stijging met één plaats op de wereldranglijst, van vier naar drie: daar is alles mee gezegd over het tijdperk Van den Heuvel. Zijn afscheid kwam voor mij niet als een verrassing.’

Over de rol van Ties Kruize is Vogels positief. ‘Als teammanager heeft hij tijdens het WK in de keuken kunnen kijken. Hij heeft met eigen ogen kunnen zien dat Michel niet de ideale bondscoach was. Dat heeft ná het WK zijn beslissing in de rol van bestuurslid tophockey vergemakkelijkt. Hij heeft gezien wat er misging, wat er allemaal aan schortte, hij was perfect op de hoogte.’

Vogels vindt wel dat de bond een hoop heeft uit te leggen. ‘Van den Heuvel was twee jaar geleden derde keus, achter Lammers en Hendriks. Dat zijn drie totaal verschillende persoonlijkheden die onmogelijk voldoen aan een en hetzelfde profiel. Waarom heeft de bond dan toch voor Van den Heuvel gekozen? In feite heeft Nederland twee jaar verspeeld. De nieuwe bondscoach begint weer op nul.’’

Voor Jamie Dwyer, de Australiër in Bloemendaalse dienst die onder Van den Heuvel werkte, was het ontslag wel een verrassing. ‘Onder Michel is Nederland op de weg terug. Het brons was echt het hoogst haalbare op het WK. Wat wil Nederland nou eigenlijk, als jullie beste speler al 34 jaar is?’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden