Bloeiperiode breekt aan voor Deelstra

De marathon vergt geduld, weet Andrea Deelstra. Negen jaar geleden vertelde ze toenmalig bondscoach Bram Wassenaar dat ze zich wilde toeleggen op de klassieke afstand. Zondag plaatste ze zich in Berlijn voor de Zomerspelen van Rio de Janeiro.

Andrea Deelstra. Beeld
Andrea Deelstra.Beeld

Op het razendsnelle parcours legde de 30-jarige gymlerares uit Drenthe de ruim 42 kilometer af in 2.26.46, een verbetering van haar persoonlijke record met bijna zes minuten. Het leverde haar de vijfde plaats op in de eindklassering, als eerste Europese atlete achter de Keniaanse winnares Gladys Cherono (2.19.25) en drie Ethiopische vrouwen.

Met die tijd behoort Deelstra meteen tot de betere marathonloopsters uit Nederland. Slechts drie vrouwen zijn sneller geweest: de geboren Keniaanse atletes Lornah Kiplagat (2.23.43) en Hilda Kibet (2.24.27), en, bijna dertig jaar geleden, Carla Beurskens (2.26.34). Het was pas de vierde maal dat Deelstra deelnam aan een marathon.

Minimaal 2.28

Om zich te plaatsen voor de Zomerspelen moest Deelstra minimaal 2.28 lopen, een fikse verbetering van haar persoonlijke record uit 2014. In dat jaar kwam ze tijdens de EK atletiek in Zürich tot 2.32.39, goed voor de dertiende plaats. Een juiste indicatie van haar talent gaf die tijd niet; het parcours bevatte enkele stevige klimmetjes. Bovendien kreeg ze tijdens de race last van haar rechtervoet. Haar peesplaat, onder de voet, was gescheurd.

Om de kans op olympische deelname te vergroten, koos Deelstra bewust voor het snelle parcours van Berlijn. Ze negeerde volgens coach Wassenaar een financieel aantrekkelijk bod van de marathon van Amsterdam, half oktober: ze achtte het risico op slecht, winderig najaarsweer in Amsterdam groter dan nu in Berlijn.

'Negen van de tien keer is het in Berlijn mooi weer', zei Deelstra vooraf. 'Geld is fantastisch, maar ik ga voor de sportieve prestatie. Ik wil het maximale uit mezelf halen.'

Haar inschatting van het Berlijnse weer bleek correct. De ideale omstandigheden in de Duitse hoofdstad hebben sinds 2003 zes wereldrecords bij de mannen mogelijk gemaakt. De zon scheen, het was aangenaam koel en nagenoeg windstil.

Eigen tempomaker

Deelstra had in Erik Negerman een eigen tempomaker meegenomen. Met zijn 1.96 meter fungeerde hij als een windscherm voor de Drentse, die het schriele postuur heeft van een Oost-Afrikaanse. Ze is 1.64 meter lang en weegt naar eigen zeggen minder dan gezond is. Ze wenst haar gewicht niet prijs te geven, omdat ze als gymlerares voor de klas staat: meisjes moeten geen voorbeeld aan haar nemen. 'Ik ben eigenlijk veel te licht.'

Deelstra begon haar carrière als steepleloopster: in 2006 nam ze zonder succes deel aan de EK atletiek in Göteborg. Volgens Bram Wassenaar, die eerder nationaal marathonrecordhouder Kamiel Maase begeleidde, miste ze de kracht voor de hindernisdiscipline over 3.000 meter. Haar voorkeur ging bovendien uit naar de marathon. Ze weet nog precies hoe kalm Wassenaar reageerde toen ze haar hartenwens met hem deelde. 'Hij zei: laten we de tijd nemen.'

Met zijn meerjarenplan heeft Wassenaar getracht Deelstra's looptechniek te perfectioneren, opdat ze tijdens het rennen zo min mogelijk energie verspilt. Haar paslengte is verkort, haar hoofd danst niet langer op en neer.

Hij geniet van haar loopstijl en noemt haar een flyer. Zelfs als ze moe is, ziet haar manier van lopen er vloeiend uit. 'Andrea blijft mooi lopen, ook als ze kapot zit. Het ziet er soms zo makkelijk uit dat je veronderstelt dat ze geen pijn lijdt.'

Qua arbeidsethos doet Deelstra de coach denken aan Maase. Ze is even gedreven als gedisciplineerd. 'Ze is heel gefocust. Ze past haar hele leven aan de marathon aan.' Zo doet Deelstra zonder morren dagelijkse oefeningen om haar voeten te versterken. Ze wenst niet opnieuw vele trainingsweken te moeten missen door een kwaal aan een peesplaat.

Volgens Wassenaar heeft Deelstra haar grens nog niet bereikt. Ze is met 30 jaar jong voor een marathonloopster. Ze heeft zichzelf de tijd gegund om tot wasdom te komen. Nu is de bloeiperiode aangebroken. Al betekent dat niet dat ze alleen aan rennen denkt. 'Als Berlijn is gelopen, sta ik gewoon weer voor de klas', zei de gymlerares vorige week monter.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden