Update

Bloedzakken Fuentes worden vernietigd

De Spaanse arts Eufemiano Fuentes is schuldig bevonden aan het in gevaar brengen van de volksgezondheid. Rechter Julia Patricia Santamaria legde Fuentes dinsdag in het geruchtmakende proces een gevangenisstraf van 1 jaar op. Ook mag hij 4 jaar niet als sportarts werkzaam zijn en moet hij een boete van enkele duizenden euro's betalen.

Eufemiano Fuentes. Beeld afp
Eufemiano Fuentes.Beeld afp

Fuentes hoeft niet de cel in. De Spaanse wet biedt hem die uitkomst omdat hij geen crimineel verleden heeft en de straf lager uitvalt dan 2 jaar. Van rechter Santamaria mag hij ook zijn werk als huisarts op de Canarische Eilanden gewoon voortzetten.

De arts gold als de spil in een vanuit Madrid opererend dopingnetwerk waar, tot een politie-inval (Operación Puerto) in 2006, zo'n 200 sporters gebruik van maakten. Alleen van wielrenners kwamen namen naar buiten, waaronder die van de Duitser Jan Ullrich en de Italiaan Ivan Basso. De Amerikaan Tyler Hamilton getuigde tegen Fuentes. De voormalig wielrenner zou in zijn actieve carrière zeker 15 keer een bloedtransfusie door Fuentes hebben ondergaan.

De aanklager had 2 jaar gevangenisstraf geëist. Oud-ploegleider Ignacio Labarta (Kelme) kreeg een gevangenisstraf van 4 maanden opgelegd. De voormalig teambazen Manolo Saiz en Vicente Belda en Fuentes' zus Yolanda werden vrijgesproken. Fuentes ontkende in het proces tegen hem dat hij de gezondheid van sporters in gevaar heeft gebracht.

Bloedzakken
De documenten en zakjes bloed die als bewijsmateriaal dienden in het proces tegen dopingarts Eufemiano Fuentes worden vernietigd. Dat bepaalde rechter Santamaria nadat ze haar oordeel had geveld.

Spaanse dopingjagers en het wereldantidopingbureau WADA wilden de ongeveer 200 bloedzakken, die in 2006 werden aangetroffen bij Fuentes, ter beschikking krijgen om zo dopingzondaars te kunnen aanpakken. In een vroeg stadium werden namen van tal van wielrenners bekend die klant waren bij de in bloedtransfusies gespecialiseerde Fuentes, maar de arts zou zeker 200 atleten uit tal van sporttakken als klant hebben gehad. De rechter beriep zich in haar weigering op het recht op privacy van de sporters.

Het mondiale antidopingbureau WADA heeft 10 dagen om in beroep te gaan tegen het besluit van de rechter.

De Spaanse wielerbond RFEC liet in een eerste reactie weten het vonnis respecteren, maar sprak wel zijn onvrede uit. 'Omdat het verzoek om de bloedzakken af te staan voor verdere dopingprocessen niet is ingewilligd.'

null Beeld EPA
Beeld EPA
null Beeld AFP
Beeld AFP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden