Bloedtests Armstrong openbaar gemaakt

Zevenvoudig Tourwinnaar wil aantonen dat hij ‘schoon’ aan de competitie deelneemt...

Van onze sportredactie

amsterdam Lance Armstrong heeft voor het eerst dit seizoen zijn bloedwaarden op zijn website Livestrong gepubliceerd. Het initiatief vloeit voort uit de belofte van de zevenvoudig Tourwinnaar bij zijn rentree in het wielerpeloton transparant te zijn. Op die manier wil hij aantonen dat hij ‘schoon’ aan de competitie deelneemt.

Armstrong is in het verleden geregeld in verband gebracht met het gebruik van verboden middelen. De Amerikaanse wielrenner werd nooit betrapt.

Sinds de aankondiging van zijn comeback onderging hij zeventien maal een dopingcontrole. De resultaten van zeven daarvan staan nu online. Zo is te zien dat zijn hematocrietwaarde fluctueert van 39,3 tot 45,8. Hij vermeldt ook de zogenoemde OFF-score, die zou aantonen of iemand epo gebruikt of niet. Volgens de UCI mag die score niet boven de 133 komen. Armstrong haalt een maximum van 89,3.

Armstrong maakte woensdag wel bekend dat hij afziet van een uitgebreid en onafhankelijk anti-dopingprogramma met de Amerikaanse expert Don Catlin. Het kost de zevenvoudig tourwinnaar te veel geld en tijd om het uit te voeren.

In plaats daarvan onderwerpt de Amerikaan zich aan het antidopingprogramma van zijn ploeg Astana, dat onder leiding staat van de Deense wetenschapper Rasmus Damsgaard. Armstrong kondigde bij zijn rentree de samenwerking met Catlin aan. De Amerikaanse wetenschapper en vermaard dopingbestrijder zou Armstrong voortdurend aan controles onderwerpen en de resultaten openbaar maken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden