Blinddammer Sijbrands legt de lat weer een fractie hoger

Sijbrands verlegt zijn grenzen weer, zo kun je de marathon die de 57-jarige Muidenaar onderneemt, rustig omschrijven. Weer een speler/speelster meer neemt het tegen hem op....

Ab Schreijnders

Het aantal tegenstanders is in de loop der jaren sterk gegroeid. Sijbrands vestigde zijn eerste record 25 jaar geleden in Den Haag. Tien partijen speelde hij toen, waarvan hij er negen won. Bijna drie jaar geleden versloeg hij 20 opponenten en stond hij 4 remises toe. Tijdens de voorgaande acht – steeds geslaagde – uitputtingsslagen speelde hij 135 partijen. Slechts een keer verloor Sijbrands, in 1987 in IJmuiden. Steeds lag het scoringspercentage net onder of ruim boven de 90 procent.

Dat is ook de belangrijkste vereiste voor de geldigheid van een record. Sijbrands moet een score bereiken van 70 procent of meer. Dat wil zeggen dat hij in Tilburg minimaal 35 punten dient te behalen (een overwinning telt voor 2 punten, een remise voor 1). Aan de andere voorwaarden, de spelers moeten in meerderheid geregistreerde wedstrijddammers en een behoorlijke rating hebben, is al voldaan.

De 22 mannen en 3 vrouwen, die op een ‘normale’ manier zullen spelen, zijn vooral gerekruteerd uit Brabant en komen uit de damomgeving van mede-organisator Harry Otten (algemeen directeur van MeteoConsult). Ze zijn onzichtbaar voor Sijbrands, die in een aparte ruimte zit, zonder bord en zonder aantekeningen te kunnen maken. Hij geeft zijn zetten per microfoon door aan de arbiters.

Ook de duur van de zittingen is enorm toegenomen. Deed Sijbrands in 1982 6 uur en 20 minuten over zijn 10 partijen. In 2004 was hij meer dan een etmaal in touw, 24 uur en 39 minuten om precies te zijn.

In 2004 had hij zich nauwelijks voorbereid, voor deze negende poging heeft Sijbrands niets aan het toeval overgelaten. Hij belegde ruim een week geleden zelfs voor het eerst een trainingssessie, in Amersfoort tegen 8 vrij sterke clubspelers. ‘Tenslotte ben ik weer drie jaar ouder.’

Hij was tevreden over het resultaat, na 7 uur bereikt: 6 overwinningen en 2 remises. Zeker gezien de volgens hem ingebouwde handicap. ‘We speelden in een soort buurtcentrum, waar tegelijkertijd een feest voor de Molukse gemeenschap werd gehouden, met nogal luidruchtige muziek.’

Pikant is de plaats waar Sijbrands speelt. Eigenlijk had hij een soort contract ‘voor het leven’ met sponsor Wildkamp in Lutten. Maar de dammer, die een jaar geleden een punt zette achter zijn carrière als toernooispeler, en de geldschieter raakten, op z’n zachtst gezegd, gebrouilleerd.

Onder meer over het feit dat Wildkamp het evenement in Tilburg, waarvan al langere tijd sprake was, wilde ‘kapen’, in de woorden van Sijbrands.

Na een korte, soms venijnige correspondentie werd uiteindelijk de verbintenis met beider instemming buitengerechtelijk ontbonden.

Met het aanbod van de Tilburgse universiteit, die het 16de lustrum op deze wijze luister bij zet, was Sijbrands bijzonder verguld. Zeker omdat Otten en de zijnen er veel werk van hebben gemaakt.

Op www.wrblinddammen.nl zijn alle partijen live op internet te volgen. Internationaal grootmeester Auke Scholma, de beste Nederlander (vijfde) bij het in mei dit jaar afgewerkte WK in Hardenberg, is commentator.

En gedurende de eerste uren is er het symposium Dammen in Perspectief, waar drie wetenschappers zullen spreken, onder meer over het ‘fenomeen’ Sijbrands. ‘Dat lijkt me heel interessant’, zegt hij. ‘Jammer dat ik daar niet bij kan zijn.’

Dan is hij zelf namelijk al een uurtje bezig met zijn zoveelste doolhof door de geest, met ongetwijfeld heel veel koffie, wat broodjes en fruitdranken, en zijn sigaartjes onder handbereik.

\N Beeld
\N
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden