Blind en Van Oostveen tot november op hun post

De KNVB evalueert de afgang van het Nederlands elftal officieel pas rond half november, op een dag die al ruimschoots vóór de uitschakeling voor het EK was vastgesteld. De bond ziet geen aanleiding eerder te kijken naar de positie van bondscoach Danny Blind en directeur betaald voetbal Bert van Oostveen.

Willem Vissers
Danny Blind Beeld anp
Danny BlindBeeld anp

'We zijn niet doof voor geluiden van buitenaf, maar het is goed om alles even te laten bezinken', aldus woordvoerder Chris van Nijnatten, die beseft dat in de publieke opinie veel reuring is ontstaan over het aanblijven van de top. Blind verloor na het ontslag van Guus Hiddink drie van de vier wedstrijden. Van Oostveen was de bedenker van de constructie om Hiddink aan te trekken als opvolger van de succesvolle Van Gaal en assistent Blind te laten doorstromen, oorspronkelijk na het EK van 2016.

'Geen eenmansactie'

De woordvoerder benadrukt dat die constructie geen eenmansactie van Van Oostveen was. 'Er is destijds veel overleg geweest met de directie van de KNVB en met de raad van commissarissen.' Die raad bestaat uit vijf mannen, van wie twee veel ervaring hebben in het voetbal: voormalig directeur Simon Kelder van Excelsior en oud-prof Johan de Kock. De andere commissarissen zijn voorzitter Johan Lokhorst, Ger Vermeulen en Henk Kivits.

Aan de woorden van mederaadslid Simon Kelder op de website sportknowhowxl.nl valt af te leiden dat Blind en Van Oostveen ogenschijnlijk weinig te vrezen hebben. 'Bij de KNVB doet men zijn uiterste best', zegt hij. En ook: 'Ik ben niet van het zwartepieten.' Kelder vindt ook niet dat de bond naast Van Oostveen een technisch directeur nodig heeft die meer gewicht in de schaal legt dan technisch manager Jelle Goes. Vanuit het veld is er een roep om een technische baas met een forse reputatie.

Bert van Oostveen (L), directeur KNVB, en Jelle Goes, technisch manager KNVB. Beeld anp
Bert van Oostveen (L), directeur KNVB, en Jelle Goes, technisch manager KNVB.Beeld anp

Kunstgras

Technisch manager Goes hoopt in mei 2016 het nieuwe plan voor het voetbal te presenteren, dat de werktitel Hollandse Voetbalschool 2.0 kreeg. Dat rapport is een uitvloeisel van het congres over de staat van het Nederlandse voetbal, vorig jaar december gehouden in Utrecht. Sindsdien zijn allerlei werkgroepen actief. Zij buigen zich ook over de toenemende neiging van clubs om op kunstgras te spelen. Daarop is veel kritiek.

De clubs ontvingen vrijdag een uitnodiging voor een congres over gras op 3 december. De bond buigt zich dan over de gewenste ondergrond voor betaald voetbal: gras, kunstgras of een hybride tussenvorm.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden