Blijft Hoogovens na fusie ook schaken?

Wie in een ver vreemd land de naam Hoogovens laat vallen, ziet dat alleen de ogen van schakers gaan glimmen....

Maar eind dit jaar bestaat Hoogovens niet meer. Na de fusie met British Steel zal het concern een andere naam krijgen: Royal Steel, European Metal Company of welke naam dan ook. Zal ook het schaaktoernooi worden herbenoemd?

Een woordvoerder van Hoogovens kan daar nog geen antwoord op geven. Vooralsnog heeft Hoogovens toegezegd zeker tot 2002 het schaaktoernooi te zullen sponsoren. In dat jaar zal het evenement voor de 64ste keer worden gehouden. Dat aantal is gelijk aan het aantal velden van het schaakbord. 'Aan die toezegging houden we ons. Daar verandert de fusie niets aan', zo laat hij weten. Of het 62ste toernooi, dat in januari 2000 wordt gehouden, echter onder de naam Hoogovens-schaaktoernooi zal plaatshebben durft hij nog niet te zeggen. Hoogovens sluit niet uit dat de naam zal worden veranderd.

Groot-Brittannië heeft eveneens een grote traditie met het organiseren van schaaktoernooien. Het toernooi van Hastings is zelfs nog ouder dan dat van Hoogovens. De laatste jaren heeft dit toernooi echter geen topbezetting meer gekend, terwijl Hoogovens elk jaar opnieuw bekende topschakers in het deelnemersveld had.

Hoogovens' grote fusiepartner British Steel heeft echter zelf niets van doen met Hastings. Het bedrijf heeft zelfs geen band met het schaken. De Britse staalgigant is in de sport eigenlijk alleen actief als sponsor van het cricket. Daar is echter in Wijk aan Zee geen accommodatie voor.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden