Blessure Van Bommel voer voor discussie

In de nationale ploeg opgelopen blessures voeren de spanning tussen bonden en clubs op.Van Bommel is na Meerdinkde tweede speler in ruim een half jaar die tijdens de training zwaar geblesseerd raakte....

Zaakwaarnemer Rob Jansen omschreef de psychische toestand van Mark van Bommel gisteren in één woord: ‘Kapot.’ Van Bommel belde zelfs ’s nachts met zijn vertrouwensman, om morele steun.

Een ingescheurde enkelband en een opgerekte enkelband. Dat was, zo bleek gisteren uit onderzoek, de schade na de botsing met Boateng tijdens de training van dinsdag. Gekozen is voor de conservatieve geneeswijze, via het ‘tapen’ van de enkel. Er volgt dus geen operatie. Jansen: ‘Mark blijft nog twee dagen in Nederland en herstelt dan verder in Barcelona.’

De revalidatie gaat zes tot acht weken duren. Intussen betaalt Barcelona zijn vorstelijke salaris gewoon door. En dat terwijl de middenvelder juist zijn vorm had gevonden en een basisplaats had afgedwongen.

Barcelona zal getergd zijn door de tegenvaller of, zoals Jansen het algemene gevoel bij clubs die spelers geblesseerd terugkrijgen met een understatement uitdrukt: ‘Clubs zijn hier niet blij mee.’ Het is ook wat: een blessure van een speler in vorm, opgelopen tijdens een training van de nationale ploeg voor een oefenwedstrijd.

Barcelona zit tevens in de G-14, het gremium van inmiddels achttien clubs dat meer grip op de structuren wenst te krijgen en vooral de macht van de overkoepelende bonden wil indammen. De G-14 diende reeds een klacht in bij de Zwitserse mededingingsautoriteit om het monopolie van de FIFA aan te vechten. Clubs moeten spelers afstaan, zonder dat daar een vergoeding tegenover staat.

De G-14 steunt in deze de Belgische club Charleroi, die besloot naar de rechter te stappen nadat de Marokkaanse speler Oulmers geblesseerd raakte tijdens een interland tegen Burkina Faso. Oulmers stond acht maanden aan de kant en Charleroi wenst een tegemoetkoming in de kosten. Dit alles tot woede van FIFA-voorzitter Blatter, die wilde aansturen op een vergelijk, zonder tussenkomst van de rechter.

Een geschil dat al jaren de gemoederen bezighoudt in bestuurderskringen, dreigt dus te escaleren. De clubs zijn het zat. Ajax-voorzitter Jaakke zei daarover onlangs tegen deze krant: ‘Is het redelijk dat je de door jou opgeleide speler betaalt, verzekert en ter beschikking stelt voor een WK, waaraan de FIFA honderden miljoenen euro’s verdient, terwijl je daarvoor geen vergoeding krijgt?’

Jaakkes collega Van den Herik van Feyenoord: ‘Ik strijd al jaren voor een zakelijke overeenkomst voor het afstaan van spelers. Het kan niet zo zijn dat de werknemers gratis of nagenoeg gratis kunnen worden opgeëist. Het afsluiten van een ongevallenverzekering doet daaraan niets af, want de bedrijfsschade is vele malen groter.’

Blessures als die van Van Bommel voeden de onvrede, zeker omdat het geval niet op zichzelf staat. Alleen al tijdens de vijftien maanden onder bondscoach Van Basten zijn saillante voorbeelden te noteren: Van der Vaart raakte geblesseerd door een schop van toenmalig Ajax-ploeggenoot Ibrahimovic tegen Zweden en was twee weken uitgeschakeld. Robben miste, nadat hij uitviel in de uitwedstrijd tegen Roemenië, een maand bij Chelsea.

Theo Lucius brak in juni een kuitbeen tegen Finland, doch hij en PSV hadden het geluk dat de vakantie aanbrak en hij nauwelijks duels hoefde te missen. Martijn Meerdink speelde niet tussen 24 maart en 24 oktober, zeven maanden, omdat hij tijdens de training van het Nederlands elftal een knieband scheurde.

‘Voetbal is een contactsport’, zei bondscoach Van Basten dinsdag na het ongeval met Van Bommel.

De KNVB betaalt aan de clubs overigens wél vergoedingen voor uitgenodigde internationals, maar het gaat hierbij om vrij bescheiden bedragen die in geen verhouding staan tot het salaris van de meeste internationals. Nederland is ook een witte raaf, want de meeste landen doen niets.

En de KNVB betaalt alleen voor internationals van Nederlandse clubs. ‘Dat zijn onze leden’, aldus directeur Tielbeke van de Eredivisie CV. De ECV op haar beurt heeft een collectieve verzekering afgesloten waaruit clubs die internationals aan Oranje en Jong Oranje leveren, kunnen putten bij blessures. ‘Dat alles wil niet zeggen dat we niks doen voor Van Bommel’, zegt KNVB-directeur Kesler.

Tielbeke is benieuwd wat te zijner tijd de uitspraak van de rechtszaak in België zal zijn. ‘Stel dat daar een standaardvergoeding en een standaardverzekering uitrollen, dan laten we onze regeling weer vervallen.’

Andere landen vragen zich af waarom Nederland weer eens vooroploopt met regelgeving. Zo kreeg Kesler tijdens een vergadering eens te horen van een Italiaanse manager (en hij imiteert een Italiaans accent): ‘Why do you pay Dutch clubs, and not for Seedorf and Stam?’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden