Blatter waant zich nog steeds keizer

Hij is verstoten van zijn troon, maar Sepp Blatter blijft er krampachtig aan vasthouden. De gevloerde despoot van de FIFA vecht door tot de laatste snik.

Mark Misérus en Willem Feenstra
Ongeschoren en met een opzichtige pleister op zijn wang. Zo heeft Sepp Blatter nog nooit een persconferentie gegeven Beeld epa
Ongeschoren en met een opzichtige pleister op zijn wang. Zo heeft Sepp Blatter nog nooit een persconferentie gegevenBeeld epa

Het oude hoofdkwartier van de FIFA dient maandag als toevluchtsoord voor de opgejaagde Sepp Blatter (79). Hij geeft er noodgedwongen zijn persconferentie, omdat het huidige onderkomen van de wereldvoetbalbond voor hem verboden terrein is. Links van hem zit dochter Corinne, rechts een voormalig medewerker van zijn presidentiële staf. Naast de microfoon ligt een voetbal van Adidas. Op het revers van Blatters zwarte jasje prijken vier zilveren letters: FIFA.

Is het eindelijk einde verhaal voor Blatter en Platini?

Lees hier de analyse (+)

De vergelijking met Mohammed Saïd al-Sahaf dringt zich op. De Iraakse minister van informatie verklaarde dat de strijd voor Saddam Hoessein voorspoedig verliep, terwijl op de achtergrond de Amerikaanse tanks Bagdad binnenrolden. Blijven ontkennen tot de realiteit de leugens achterhaalt.

Het heeft maanden geduurd, maar dat moment is nu ook voor Blatter aangebroken: hij wordt verstoten van zijn troon. Twee uur eerder, rond negenen maandagochtend, heeft hij via de media vernomen dat hij door de ethische commissie van de FIFA voor acht jaar is geschorst. Het is voor hem de zoveelste teleurstelling sinds hij op 29 mei werd herkozen als voorzitter van de wereldvoetbalbond.

Corinne Blatter herhaalt een vraag voor haar vader Beeld getty
Corinne Blatter herhaalt een vraag voor haar vaderBeeld getty

Hard geraakt

Hoewel het nieuws niet onverwacht kwam, heeft het hem hard geraakt. Al bij het binnentreden van zijn voormalige werkplek op de Sonnenberg in Zürich valt het op. Verdwaasd stapt hij uit zijn auto, overvallen door tientallen journalisten. Tegen zijn gewoonte in heeft hij vandaag een stoppelbaard. Op zijn rechterwang zit een beige pleister, gevolg van een chirurgische ingreep eerder deze maand.

Toch wil hij hier zijn. De flitslichten van de fotografen, de cameramensen die vechten voor de beste plek, de stilte als hij spreekt, de vileine vragen van journalisten, de nooit aflatende spanning: Blatter kan niet meer zonder. Hij is bereid ervoor te vechten, als een gevecht tegen de dood.

Hoe langer zijn persconferentie duurt (in totaal 52 minuten), hoe meer hij groeit in zijn rol. En in zijn schijnwereld kan er geen misverstand bestaan over wat die rol behelst. 'Ik ben nog steeds de president van de FIFA.'

Om dat statement kracht bij te zetten gaat Blatter tegen zijn schorsing in beroep overal waar hij in beroep kan gaan. Niet alleen bij FIFA's ethische commissie, maar ook bij sporttribunaal CAS en de Zwitserse burgerrechter. Alles om zijn gezicht te redden. Om niet na 41 jaar bij de FIFA door de achterdeur te moeten vertrekken.

Verraard

Het is alsof Blatter maandagochtend aan de wereld wil laten zien dat hij de steun van de FIFA niet nodig heeft. Bij gebrek aan een tolkensysteem, zoals gebruikelijk bij FIFA's persconferenties, vertaalt hij zelf. De regie van de persconferentie, normaal in handen van een woordvoerder, bepaalt hij zelf. Alleen als hij vragen niet kan verstaan, doordat er geen medewerkers met microfoons door de zaal gaan, roept hij de hulp van zijn dochter in.

Het verdict van de ethische commissie voelt als verraad, zegt hij. Helemaal omdat hijzelf degene was die de commissie oprichtte. Jarenlang pronkte hij ermee. Als de Europese voetbalbond UEFA kritiek had op de 'corrupte' FIFA, wees Blatter op FIFA's ethische commissie, en op het ontbreken van een dergelijk orgaan bij de UEFA.

Als een boemerang kom dat nu terug in zijn gezicht. Tijdens zijn hoorzitting had hij nog het gevoel gehad dat hij het gezelschap had weten te overtuigen van zijn onschuld. Nu dat niet zo is, zegt hij: 'Deze commissie heeft het recht niet om tegen de president van de FIFA in te gaan. Geschorst voor acht jaar? Voor wat?'

Gedurende tien minuten praat hij over de omstreden betaling aan Michel Platini, de reden dat de twee machtigste mannen van het voetbal nu voor acht jaar zijn verbannen. Wat hij zegt is onnavolgbaar. De strekking: er was een herenakkoord, en dat is uitgevoerd. Dat het niet in de boeken staat is een administratief foutje. Het heeft niks met ethiek te maken.

Blatter komt aan op de persconferentie Beeld afp
Blatter komt aan op de persconferentieBeeld afp

Spijt

Waarschijnlijk had hij vragen over zijn wankelende gezondheid verwacht, maar die blijven uit. Daarom begint hij er zelf maar over: 'Ik ga niet praten over mijn gezondheid. Maar, op een bepaald moment, op 1 november, kreeg ik medische hulp. Zonder dat, zouden we hier vandaag niet zijn. Dankzij God, dankzij mijn afkomst, dankzij mijn sterke genen en mijn goede hart ben ik hier. Ik ben mijn geest nooit kwijtgeraakt.'

Ja, spijt heeft hij wel. Het spijt hem dat hij als boksbal wordt gebruikt. Het spijt hem dat hij onmenselijk wordt behandeld. Het spijt hem dat zijn Zwitserse bergdorp Visp in een crisis is geraakt. Het spijt hem dat zijn familie wordt gepest. Het spijt hem voor de FIFA. Het spijt hem voor het voetbal.

Blatters spijt is allesbehalve berouw. Hij zegt te gaan vechten voor rechtvaardigheid. De tijd dringt. Op 26 februari is het buitengewone congres van de FIFA, waarop zijn opvolger wordt gekozen. Dat congres wil hij voorzitten. 'Ik geloof in God, maar ik geloof ook in mijzelf', zegt hij. Zijn laatste woorden zijn onheilspellend: 'I'll be back.'

null Beeld afp
Beeld afp

Nieuw! Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden