Blatter vraagt vergeefs om schorsing Bergkamp

Dennis Bergkamp is bij het WK in Frankrijk ontsnapt aan een schorsing. Nadat de Nederlandse international voor het oog van de hele wereld bovenop zijn Joegoslavische tegenstander Mihajlovic was gaan staan, heeft de nieuwe FIFA-voorzitter Sepp Blatter de tuchtcommissie gevraagd alsnog een straf uit te vaardigen....

Van onze sportredactie

AMSTERDAM

In de wedstrijd tegen Joegoslavië haalde de geïrriteerde Bergkamp zijn gram op Mihajlovic. De Nederlandse spits stapte op de borst van de verdediger, toen die op de grond lag. De overtreding ontging scheidsrechter Garcia Aranda, maar werd via de televisiecamera's alsnog breed uitgemeten.

'De commissie is onafhankelijk', aldus Blatter. 'Het is niet mijn taak om mij in hun zaken te mengen. Maar ik ga deze gang van zaken na het WK zeker met de leden bespreken en sluit wijzigingen in de commissie niet uit.'

Volgens Blatter is er sprake van rechtsongelijkheid. De Fransman Zinedine Zidane kreeg voor hetzelfde vergrijp als Bergkamp de rode kaart. Op de vraag of Bergkamp op dezelfde manier gestraft had moeten worden, volstond de FIFA-preses met de mededeling dat de Nederlandse spits geluk had gehad dat hij tegen Argentinië mocht beginnen. Blatter heeft al eerder laten weten dat hij er voorstander van is om televisie-opnamen als bewijsmateriaal te gebruiken.

Blatter zal zich inzetten om het komende WK, in 2002 in Japan en Zuid-Korea, terug te brengen tot 28 dagen. Het toernooi in Frankrijk neemt 33 dagen in beslag. De FIFA-voorzitter, die maandag officieel in dienst treedt, wil met name in de eerste week tijd winnen.

De medische commissie van de FIFA wil in geval van verlengingen meer wissels toestaan. Volgens de Belgische voorzitter Michel d'Hooghe brengt de extra speeltijd een aantal spelers te dicht bij uitputting.

D'Hooghe deed in een gesprek met FIFA-president Sepp Blatter en de voorzitter van het WK-organisatiecomité Michel Platini het voorstel de coaches de kans te geven naast de bestaande drie vervangingen per wedstrijd twee extra wisselspelers in het veld te brengen. 'Dat kan overbelasting van de spelers beter voorkomen', zei D'Hooghe dinsdag.

Volgens de Belg kan bij verlengingen het totale aantal wissels op vijf komen. Indien een coach in de reguliere speeltijd al drie wissels heeft gebruikt, kan hij nog twee vervangingen toepassen. Indien hij bijvoorbeeld pas één speler heeft gewisseld, dan resteren hem nog vier wissels.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden