Blatter redt het toch wel

FIFA-voorzitter Sepp Blatter houdt zich gedeisd, na de arrestatie gisteren van zeven topbestuurders van de wereldvoetbalbond in een onderzoek naar corruptie binnen de FIFA. De kans is groot dat de beschuldigingen geen invloed zullen hebben op de herverkiezing van de 79-jarige Blatter morgen.

Redactie
Sepp Blatter in maart 2014 in Zürich. Beeld afp
Sepp Blatter in maart 2014 in Zürich.Beeld afp

De Europese voetbalbond UEFA riep vandaag op tot het uitstellen van de stemming, morgen aan het einde van het FIFA-congres in Zürich. Leden van de Europese bond komen vandaag bij elkaar om een verdere strategie te bepalen. Greg Dyke, de voorzitter van de Engelse voetbalbond FA, is tot nu toe de enige bestuurder die openlijk om het opstappen van Blatter heeft gevraagd. De schade die de bond is toegebracht kan niet ongedaan worden gemaakt zolang Blatter de FIFA leidt, vindt Dyke. De Franse voetbalbond is naar verluidt verdeeld over de vraag of Blatter steun verdient of niet.

Andere reacties kwamen vanuit de politiek: de Franse minister van Buitenlandse Zaken zei dat het verstandig zou zijn als de FIFA de verkiezing zou uitstellen. President Poetin van Rusland zag in het Amerikaanse onderzoek een duidelijke poging de herverkiezing van Blatter te dwarsbomen. Hij noemde de arrestaties gisteren op zijn minst vreemd, en een poging van de Verenigde Staten om haar jurisdictie in andere landen uit te breiden.

President Poetin van Rusland (rechts) en Blatter in Rio de Janeiro in 2013. Beeld reuters
President Poetin van Rusland (rechts) en Blatter in Rio de Janeiro in 2013.Beeld reuters

Steun

Maar op de verkiezing van Blatter hebben politici geen invloed, en alleen de Engelse bond zal niet kunnen voorkomen dat Blatter vanaf morgen aan een vijfde termijn als voorzitter kan beginnen. De FIFA-voorzitter weet zich vandaag gesteund door de Aziatische voetbalbond, die verklaarde hem te steunen en niet te willen dat de stemming van morgen wordt uitgesteld. Ook kan Blatter hoogstwaarschijnlijk rekenen op steun van de Afrikaanse bond.

Het zijn de bondsvoorzitters van de 209 bij de FIFA aangesloten landen die bepalen wie ze de komende vier jaar als hun leider willen. Met velen van hen onderhoudt Blatter al jaren een warme band. Zij laten zich niet leiden door de emoties van het volk.

De Volkskrant sprak de afgelopen maanden tientallen bondsofficials van over de hele wereld. Bijna allemaal balen ze van het slechte imago van de FIFA. Maar stuk voor stuk nemen ze het op voor Blatter. Ze wijzen erop dat er nooit enig bewijs van corruptie tegen hem is gevonden.

'Ja, er zijn veel problemen', zei een Oost-Europese bondsvoorzitter. 'Maar in dit gigantische schip, met 209 matrozen, bestaat er geen gemakkelijke weg. Ik ben ervan overtuigd dat Blatter het schip recht vooruit stuurt en alle stormen doorstaat.'

Daarmee vertolkte hij de gevoelens van het merendeel van de stemgerechtigden. Ook nu, in deze nietsontziende Zwitsers-Amerikaanse storm, blijft Blatter buiten schot. Wederom zullen zijn volgelingen zeggen: hij heeft niets verkeerds gedaan. Ook in 2002 ontstond er vlak voor de presidentsverkiezingen tumult en dreigde zelfs een scheuring binnen de FIFA. Toch werd Blatter opnieuw gekozen.

Blatter met Nicolas Leoz, de voorzitter van CONMEBOL, de voetbalbond Zuid-Amerikaanse voetbalbond. Beeld reuters
Blatter met Nicolas Leoz, de voorzitter van CONMEBOL, de voetbalbond Zuid-Amerikaanse voetbalbond.Beeld reuters

Lees ook: het monster van Blatter

Sepp Blatter heeft met de FIFA een monster gecreëerd, en gisteren keek hij dat monster recht in de bek. Hoe de FIFA zo groot kon groeien dat de linkerhand in Zürich soms niet lijkt te weten wat de rechterhand doet.

Lees ook dit interview met de dochter van Sepp Blatter, Corinne Blatter Andenmatten: 'Mijn vader corrupt? Dat zit gewoon niet in zijn karakter'

'Het is nog niet klaar'

Blatter zelf intussen mijdt de openbaarheid, hij zei vandaag een optreden af. Blatter zou spreken bij de medische conferentie van de FIFA in een hotel in Zürich.

De laatste keer dat Blatter sprak in het openbaar, was afgelopen weekend in een Zwitserse krant. 'Ik ben een eenvoudig en godvruchtig man', zei hij tegen de Neue Zürcher Zeitung. Toen hij twee weken geleden aan het familiegraf in Visp stond, hoorde Blatter zijn moeder. 'Kom naar me toe.' Blatter, geamuseerd: 'Moeder, ik ben in orde. Het is nog niet klaar.'

Blatter laat een duif gaan tijdens een bezoek aan Ramallah in mei. Beeld reuters
Blatter laat een duif gaan tijdens een bezoek aan Ramallah in mei.Beeld reuters

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden