'Blatter of Platini? Dat is als kiezen tussen pest en cholera'

Of de voetbalwereld erop vooruitgaat valt te bezien, maar de opvolger van FIFA-voorzitter Sepp Blatter lijkt bekend. Michel Platini (60), preses van de Europese voetbalbond UEFA, heeft woensdag na lang dralen laten weten zich te kandideren voor het voorzitterschap van de wereldvoetbalbond.

Joseph Blatter praat met Michel Platini. Beeld anp
Joseph Blatter praat met Michel Platini.Beeld anp

Dat Platini zich kandidaat stelt, betekent dat hij er zeker van is dat hij de FIFA-voorzittersverkiezing op 26 februari 2016 wint. Dat stellen bronnen rond de Fransman tegenover de Volkskrant. Naar verluidt hebben vier van de zes confederaties Platini laten weten dat ze op hem stemmen tijdens het buitengewone verkiezingscongres van de FIFA. In Zürich kiezen de 209 bij de wereldvoetbalbond aangesloten landen dan een opvolger van de geplaagde Blatter (79), die zijn mandaat ter beschikking stelt vanwege de corruptiecrisis bij de FIFA.

In een brief aan de 209 bonden verklaarde Platini donderdag zijn kandidatuur: 'Dit was een erg persoonlijke, maar weloverwogen beslissing. Een keuze waarin ik de toekomst van het voetbal heb afgewogen tegenover mijn eigen toekomst.' De afgelopen maanden voerde de Fransman achter de schermen een felle lobby om wereldwijd draagvlak te vergaren. Hij kreeg daarbij hulp van de Koeweitse sjeik Ahmad Al-Fahad Al-Sabah, de invloedrijkste machtmakelaar binnen de sportwereld. Samen haalden ze de steun binnen van vier confederaties, goed voor 144 van de 209 stemmen. Naast de eigen UEFA gaat het om de voetbalbonden van Midden- en Noord-Amerika (Concacaf), Zuid-Amerika (Conmebol) en Azië (AFC). 'Er zijn momenten in het leven dat je het lot in eigen handen moet nemen', zegt Platini.

'Ik ben nu op een van die beslissende momenten, op een kruispunt in mijn leven en in de gebeurtenissen die de toekomst van de FIFA vormgeven.' Een eerdere kans om het lot in eigen hand te nemen liet hij liggen. De Fransman twijfelde lang of hij zich verkiesbaar zou stellen voor de vorige FIFA-voorzittersverkiezing, in mei, maar deed het niet omdat hij vreesde het bolwerk van Blatter niet te kunnen doorbreken. Daarmee haalde hij de wind uit de zeilen van de andere tegenkandidaten, onder wie Michael van Praag, waardoor de Zwitser werd herkozen.

Bedenkelijke reputatie

Het is hoe dan ook de vraag of de FIFA erop vooruitgaat met Platini als voorzitter. Hoewel hij erin slaagt de Europese voetbalbonden in het gareel te laten lopen, bouwde hij in de acht jaar die hij leiding gaf aan de UEFA ook een bedenkelijke reputatie op. Zo kwam er nooit een serieus onderzoek naar beschuldigingen van omkoping rond de toewijzing van het EK 2012 aan Polen en Oekraïne. Een frisse wind bij de FIFA is met de komst van Platini evenmin te verwachten.

Hoe meer de herinneringen aan zijn glansrijke carrière als voetballer vervaagden, hoe dieper hij verzeild raakte in de ouwe-jongens-krentenbrood-cultuur in de bestuurslagen van de voetbalwereld. In die wereld geldt een decreet: voor wat hoort wat. Zo had Platini volgens het weekblad France Football in november 2010, kort voor de toewijzing van het WK 2022, een geheime vergadering met de toenmalige Franse president Sarkozy en een Qatarese prins. In het Elysee, de residentie van de president, zouden afspraken zijn gemaakt die voor alle partijen voordelig waren. Nog geen maand later koos Platini als een van de 22 stemgerechtigden voor Qatar als organisator van het WK 2022. Die stem achtervolgt hem tot op de dag van vandaag. Het WK is door de FIFA verplaatst naar de winter, omdat bleek dat de Qatarese zomers toch te warm zijn.

Daarnaast is de toewijzing van het toernooi, net als die van het WK 2018 aan Rusland, onderwerp van strafrechtelijk onderzoek door zowel de Zwitserse justitie als de FBI. De Jordaanse prins Ali Bin Al Hussein, in mei de enige tegenkandidaat van Blatter, noemde de kandidatuur van Platini donderdag in een verklaring 'niet goed voor de FIFA'. De Fransman is volgens Ali onderdeel van de verziekte cultuur in de voetbalwereld.

'We moeten stoppen de dingen te doen zoals we ze altijd deden. De gewoonte van onderhandse deals in achterkamertjes moet eindigen.' Platini heeft altijd beweerd zich verre te houden van dergelijke deals. Dat hij de rol van voetbalbestuurder leerde aan de hand van Blatter, de man die hij volgend jaar hoogstwaarschijnlijk opvolgt, spreekt niet in zijn voordeel. In de voetbalwereld is de scepsis groot. Voor velen is het zoals oud-voetballer Eric Cantona het zegt: 'Kiezen tussen Blatter en Platini is als kiezen tussen de pest en de cholera.'

EN WIE VOLGT PLATINI OP BIJ DE UEFA?

Als Michel Platini voorzitter van de FIFA wordt, moeten de 54 Europese voetbalbonden een nieuwe leider kiezen voor de UEFA. Een van de kandidaten is de Nederlander Michael van Praag, nu al vice-voorzitter van de Europese voetbalbond. Van Praag ligt goed bij andere Europese bondsvoorzitters en heeft respect geoogst met zijn poging Blatter van de troon te stoten. De ervaringen die hij opdeed tijdens zijn verkiezingscampagne, kunnen hem nu goed van pas komen. Gestreden is de strijd echter allerminst. Binnen de UEFA is er nog een aantal bestuurders die op het voorzitterschap azen. Onder hen de Spanjaard Angel Villar, die al sinds 1992 in het bestuur van de UEFA zit en ook lid is van het FIFA-bestuur. Of Wolfgang Niersbach, bondsvoorzitter van het invloedrijke Duitsland, die een persoonlijke favoriet is van Platini.

null Beeld anp
Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden