Blatter: 'Ik kan niet iedereen in de gaten houden'

FIFA-voorzitter Sepp Blatter heeft voor het eerst in het openbaar gereageerd op de roep om zijn aftreden en de arrestatie van zeven FIFA-officials. Blatter is niet van plan te vertrekken en wil zelf de corruptie in de organisatie bestrijden door middel van 'positief leiderschap'. Eerder vandaag riep UEFA-voorzitter Michel Platini de Zwitser nog op om per direct op te stappen.

Redactie
Blatter tijdens de openingsceremonie. Beeld afp
Blatter tijdens de openingsceremonie.Beeld afp

'Velen houden mij verantwoordelijk', zei Blatter vanmiddag, 'Ik kan niet iedereen altijd en overal in de gaten houden. De mensen die corrupt zijn binnen de voetbalwereld zijn in de minderheid, net als in de samenleving. Maar ze moeten worden gepakt. Acties van individuen, als ze worden bewezen, schaden het voetbal en vragen om verandering.'

'Dit zijn ongekend moeilijke tijden voor de FIFA. De komende maanden zullen niet makkelijk zijn. Ik ben er zeker van dat er meer slecht nieuws zal volgen. Maar dat is nodig om het vertrouwen te herstellen. Laat dit een keerpunt zijn', zei de omstreden voorzitter, die zichzelf presenteerde als de onomstreden roerganger in het herstel. 'We willen verandering door positief leiderschap. Ik vraag om eensgezindheid en solidariteit.'

Lees ook: plots heeft Blatter het moeilijk

Het moest een eenvoudige overwinning worden voor FIFA-voorzitter Sepp Blatter. De presidentsverkiezing van de wereldvoetbalbond, die vooralsnog als gepland morgen plaatsvindt in Zürich, zou een feestelijke wedstrijd worden waarin de 79-jarige Zwitser zijn vijfde termijn zou veiligstellen. Maar de arrestaties van zeven FIFA-officials in hotel Baur Au Lac woensdag maken het duel alsnog zwaarbeladen.

En lees ook: Het monster van Blatter. Hoe de FIFA zo groot kon groeien dat de linkerhand in Zürich soms niet lijkt te weten wat de rechterhand doet.

Vanmorgen kwamen Blatter en de voorzitters van de zes regionale confederaties in een spoedberaad bijeen om de crisis bij de wereldvoetbalbond te bespreken. 'Ik heb hem recht in het gezicht aangekeken en gezegd dat het tijd is op te stappen, anders verandert de FIFA nooit. Er zijn te veel dingen gebeurd', aldus Platini.

Volgens de UEFA-baas zullen bijna alle Europese bonden morgen voor Blatters tegenkandidaat prins Ali Bin Al-Hussein stemmen. Volgens KNVB-directeur Bert van Oostveen zit de Jordaanse prins dicht bij de 105 stemmen die er nodig zijn om gekozen te worden.

Volgens diverse mediaberichten heeft prins Ali Bin Al-Hussein tijdens het beraad gezegd dat hij buiten Europa kan rekenen op zestig stemmen. Van Oostveen wilde dat aantal niet bevestigen. Europa brengt 53 stemmen uit.

FIFA verlaten

Als Blatter herkozen wordt, komt de UEFA in aanloop naar de Champions League-finale van 6 juni in Berlijn bijeen om te praten over de toekomst. Daarbij is het een optie om de FIFA te verlaten, bevestigde Platini. 'Als UEFA willen wij niet meedoen aan een nieuw mandaat van Blatter. Alleen als hij herkozen wordt, komen we bijeen om de toekomst te bespreken', zei Platini.

De UEFA hield niet vast aan de eis de voorzittersverkiezing uit te stellen. Een boycot van de verkiezingen 'had geen enkele zin', verklaarde Van Oostveen. 'Wat bereiken we er mee om die verkiezingen te boycotten? Dan brengen nog steeds ruim 150 man hun stem uit en zonder de steun van Europa heeft de prins uit Jordanië geen kans.'

Leiders van de Europese bonden, waaronder Van Oostveen en Michael van Praag namens de KNVB, hadden zich vanmiddag onder overweldigende belangstelling van de media verzameld in het Kameha Grand hotel van Zürich. Ze bespraken de strategie van de UEFA na de arrestatie van zeven belangrijke FIFA-officials, gisteren in Zürich.

Bestuurders van sommige bonden riepen eerder vandaag openlijk om het vertrek van Sepp Blatter, die morgen waarschijnlijk herkozen wordt als voorzitter van de FIFA.

De voorzitter van de Engelse voetbalbond FA Greg Dyke zei dat de 79-jarige Blatter moet opstappen, en dat de voorzittersverkiezing met een half jaar moet worden uitgesteld. De schade die de bond is toegebracht kan niet worden hersteld met Blatter aan het hoofd van de organisatie, vindt Dyke.

Blatter heeft zich sinds de arrestaties niet meer in het openbaar vertoond. Hij heeft al drie geplande publieke optredens geschrapt. Dat is nodig om 'de situatie te managen', aldus een woordvoerder van de FIFA.

De Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius zei dat het 'verstandig zou zijn' van de FIFA om de verkiezing van een nieuwe voorzitter uit te stellen. Ook de Russische president Poetin reageerde: hij zag in het Amerikaanse onderzoek naar Blatter een duidelijke poging om zijn herverkiezing te dwarsbomen.

FIFA-voorzitter Sepp Blatter. Beeld epa
FIFA-voorzitter Sepp Blatter.Beeld epa

Sponsors

Enkele grote sponsors van de FIFA hebben vandaag ook van zich laten horen. Sportkledingmerk Nike beloofde vanmorgen samen te werken met de autoriteiten in het onderzoek naar de mogelijke betaling van steekpenningen aan FIFA-officials.

In het onderzoek door de Amerikaanse autoriteiten wordt gerefereerd aan 'een wereldwijd sportbedrijf' dat in 1996 160 miljoen euro betaald heeft om kleding- en schoenensponsor te worden van het Braziliaanse nationale elftal. Dat bedrijf was Nike.

Daar bovenop werd 40 miljoen via een Zwitserse bank onderhands betaald aan het bedrijf dat de marketing voor het Braziliaanse elftal deed, is volgens persbureau Reuters te lezen in de documenten over het onderzoek naar de FIFA in de jaren 90. In een reactie stelde Nike in het verleden en het heden samen te (zullen) werken met de autoriteiten om de 'ernstige beschuldigingen' te onderzoeken.

Creditcardbedrijf Visa overweegt de sponsorrelatie met de FIFA te beëindigen als de wereldvoetbalbond er niet in slaagt om te hervormen. 'Onze teleurstelling is groot. We verwachten dat FIFA onmiddellijk stappen neemt om deze problemen aan te pakken.'

Andere sponsoren, voor zover bekend niet in het onderzoek betrokken, riepen de FIFA op tot meer transparantie, en de controverse rond de bond op te lossen. Coca-Cola zei in een statement 'herhaaldelijk zorgen te hebben geuit over deze ernstige aantijgingen', en stelde dat de voortslepende controverse de missie en idealen van de FIFA hebben bezoedeld. Anheuser-Busch InBev, eigenaar van onder andere biermerk Budweiser, en McDonald's stelden contact te hebben met de FIFA. Automerk Hyundai, de enige Aziatische partner van FIFA bij het wereldkampioenschap in 2018 in Rusland, zei in een verklaring 'zeer verontrust' te zijn over het onderzoek naar bondsbestuurders. Geen van de sponsoren van de voetbalbond zegde zijn steun op.

De FBI deed gisteren ook een inval bij CONCACAF, de voetbalbond voor noord- en centraal Amerika en de Cariben. Beeld reuters
De FBI deed gisteren ook een inval bij CONCACAF, de voetbalbond voor noord- en centraal Amerika en de Cariben.Beeld reuters

'Systematische en diepgewortelde corruptie'

Bij de arrestaties gisteren werden door de Zwitserse autoriteiten op verzoek van de Verenigde Staten zeven hoge officials van de wereldvoetbalbond opgepakt in hun hotel in Zürich. Tegelijkertijd maakte de Zwitserse justitie een onderzoek bekend naar de toewijzing van de WK's van 2018 en 2022. De twee onderzoeken staan los van elkaar, maar kunnen grote gevolgen hebben voor de toekomst van het voetbal. Drie jaar lang deed de FBI onderzoek naar de FIFA-officials, die allen uit Noord- en Zuid-Amerika komen. Het beeld dat gedurende het onderzoek rees, was onthutsend. De Amerikaanse minister van justitie Loretta E. Lynch heeft het in haar aanklacht over 'systematische en diepgewortelde corruptie', zowel binnen als buiten de Verenigde Staten. In het onderzoek worden nog eens vijf topmannen van media- en promotiebedrijven verdacht.

Blatter sprak gisteravond in een schriftelijke verklaring over 'een moeilijke tijd voor voetbal, de fans en de FIFA als organisatie'. 'We begrijpen de teleurstelling die velen hebben geuit en ik weet dat de gebeurtenissen van vandaag invloed hebben op de manier waarop mensen naar ons kijken', zei hij. 'We blijven samenwerken met de relevante autoriteiten en we werken krachtig binnen de FIFA om al het wangedrag uit te roeien, uw vertrouwen terug te winnen en ervoor te zorgen dat voetbal wereldwijd gevrijwaard is van wangedrag.'

Het Baur au Lac-hotel in Zürich, waar de FIFA-bestuurders werden gearresteerd gisteren. Beeld reuters
Het Baur au Lac-hotel in Zürich, waar de FIFA-bestuurders werden gearresteerd gisteren.Beeld reuters

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden