Update

Blatter houdt alsnog de eer aan zichzelf

Het schip waarover Sepp Blatter vrijdag na zijn vierde herverkiezing nog zo gloedvol sprak, is definitief vastgelopen. De Zwitser (79) maakte dinsdag bekend waarop velen al jaren hoopten, maar waarmee niemand nog rekening hield: na zeventien jaar vertrekt Blatter als voorzitter van de wereldvoetbalbond

Sepp Blatter na de persconferentie Beeld anp
Sepp Blatter na de persconferentieBeeld anp

Vier dagen nadat 133 van de 209 landen wederom hun lot in de handen van de Zwitser hadden gelegd, beschaamt Blatter hun vertrouwen. In zijn afscheidsrede, die precies een A4'tje besloeg, sprak Blatter kil en verslagen. Hij verwees naar zijn herverkiezing toen hij zei: 'Het voelt niet alsof ik een mandaat heb van heel de voetbalwereld - de fans, de spelers, de clubs, de mensen die voetbal leven en ademen en er net zo van houden als wij allemaal doen bij de FIFA.'

Met zijn vertrek houdt Blatter de 'eer' aan zichzelf. Mogelijk voelt hij aan dat de stroom van corruptieonderzoeken naar de FIFA hem uiteindelijk ook persoonlijk zal treffen. Nu zelfs zijn rechterhand Jérôme Valcke, secretaris-generaal van de FIFA, dinsdag direct werd verbonden aan het betalen van smeergeld, leek het een kwestie van tijd voordat ook de hoogste baas ten val zou worden gebracht.

Valcke heeft volgens The New York Times transacties met een totale waarde van 10 miljoen dollar goedgekeurd, die dienden als omkoopgeld om het WK van 2010 aan Zuid-Afrika toe te kennen. Het geld ging naar Jack Warner, voormalig voorzitter van de voetbalbond van Noord- en Midden-Amerika. Warner is de spil in de corruptieaffaire rond de FIFA, die naar verwachting nog veel slachtoffers zal maken.

Hoe de FIFA aan het wankelen kwam

In de aanloop naar Blatters herverkiezing afgelopen vrijdag, ging er veel mis bij de FIFA. Lees hier ons dossier met nieuwsberichten analyses en interviews over hoe de bond aan het wankelen kwam.

Zoals het interview met Michael van Praag: 'Feliciteren mag'

En de analyse: Blatter weg, hoe nu verder?

null Beeld epa
Beeld epa

Donderslag

Net als een week geleden, toen op last van de FBI zeven topofficials van de wereldvoetbalbond werden opgepakt in Zürich, belegde de FIFA dinsdag in allerijl een persconferentie in het glazen hoofdkantoor. Om kwart voor zeven kwam het hoge woord eruit bij Blatter.

Volgens het Amerikaanse ABC News heeft de FBI het op Blatter voorzien. 'Wat is er gebeurd tussen vrijdag en nu?', vraagt Greg Dyke, voorzitter van de Engelse voetbalbond, zich af. 'Dat er iets moet zijn gebeurd, lijkt me duidelijk', stelt KNVB-voorzitter Michael van Praag. De Zwitserse justitie ontkent dat zij het in haar onderzoek naar de FIFA heeft voorzien op Blatter, wiens ommezwaai als een donderslag bij heldere hemel kwam.

Opmerkelijk genoeg durfde Blatter dinsdag wel nog voor grondige hervormingen te pleiten, die de FIFA moet doorvoeren. Hij sprak van 'een diepgaande, structurele verandering' die niemand in de wereldvoetbalbond ontziet. Zo kan de nieuwe president niet meer eindeloos worden herkozen. Ook gaat de voordracht van de bestuursleden van de FIFA veranderen. Het zijn de hervormingen die Blatter zelf sinds zijn aantreden in 1998 blokkeerde, maar waarover hij dinsdag zonder blikken of blozen zei: 'Ik heb voor deze veranderingen gevochten, maar zoals iedereen weet, werden die pogingen altijd gedwarsboomd.'

Opvolger

Het duurt nog maanden voor de opvolger van Blatter kan worden geïnstalleerd. Kandidaten voor het voorzitterschap krijgen vier maanden de tijd om campagne te voeren. De Jordaanse prins Ali, afgelopen vrijdag de enig overgebleven uitdager van Blatter, liet weten dat hij zich wederom kandidaat stelt voor de naderende verkiezing. Ook Van Praag overweegt zich in de strijd te mengen. Mogelijk durft nu ook Michel Platini, voorzitter van de Europese voetbalunie, een kandidatuur aan. De Fransman ging tot op heden een man-tot-man-gevecht uit de weg. Hij wist dat op een normale manier niet te winnen was van Blatter, die dinsdag eindelijk onderkende dat zijn schip niet meer vlot te trekken was.

null Beeld epa
Beeld epa
null Beeld epa
Beeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden