Blatter en twee FIFA-topmannen staken 72 miljoen euro in eigen zak

FIFA-topmannen Blatter, Valcke en Kattner staken 72 miljoen euro in eigen zak, blijkt uit intern onderzoek van de wereldvoetbalbond. Problemen gaf dat niet: de controleurs waren zij zelf.

Willem Feenstra en Mark Misérus
Naar toenmalig FIFA-baas Blatter wordt in 2015 met nepdollars gegooid tijdens een persconferentie. Beeld reuters
Naar toenmalig FIFA-baas Blatter wordt in 2015 met nepdollars gegooid tijdens een persconferentie.Beeld reuters

Vier maanden na het financieel succesvolle WK 2010 zitten drie topbestuurders van de FIFA met elkaar om tafel. Voorzitter Sepp Blatter, secretaris-generaal Jérôme Valcke en financieel directeur Markus Kattner zijn het over zeker één ding eens: ze mogen best een graantje meepikken van FIFA's rijkdom.

De drie spreken af om samen 21 miljoen euro aan bonussen te ontvangen. Ze leggen de overeenkomst voor aan de controleurs. Veel problemen verwachten ze niet. De controleurs, dat zijn ze namelijk zelf.

Het is exemplarisch voor de manier waarop het er de afgelopen vijf jaar bij de FIFA aan toeging. Blatter, Valcke en Kattner verrijkten zich voor minimaal 72 miljoen euro. Dit blijkt uit een intern onderzoek waarvan de FIFA vrijdag een aantal tussentijdse conclusies naar buiten bracht.

Het schetst een onthutsend beeld van de wijze waarop er zaken werden gedaan in de top van de wereldvoetbalbond. De drie, die wegens het corruptieschandaal bij de wereldvoetbalbond al het veld hadden geruimd, deelden zichzelf en elkaar consequent salarisverhogingen en bonussen toe.

Drietal had geen toestemming nodig

Volgens het advocatenkantoor Quinn Emanuel, dat op aandringen van de Amerikaanse justitie toegang kreeg tot de boekhouding van de FIFA, was er sprake van een gecoördineerde werkwijze. De structuur bij de FIFA was zo ingericht dat het drietal van niemand toestemming nodig had om zichzelf miljoenen toe te bedelen. Ze gaven de salarisadministratie door hoeveel moest worden betaald en aan wie. De afdeling viel onder Kattners verantwoordelijkheid.

Dat die werkwijze de drie uitstekend beviel, blijkt uit de vele aanpassingen in hun contracten die ze zelf doorvoerden. Valckes salaris wordt verhoogd van 55 duizend euro per maand in 2007 naar maandelijks 109 duizend euro in 2011, de bonussen van vele miljoenen euro's niet meegeteld. Blatter verdient in 2015 zo'n 2,7 miljoen euro en kan een bonus van 3,3 miljoen euro tegemoetzien.

Even lijkt de bloeiende zelfverrijking in gevaar te komen, als Blatter in 2011 een rivaal tegenover zich krijgt bij de voorzittersverkiezing van de FIFA. De Qatari Mohammed Bin Hammam laat er geen gras over groeien en strooit wereldwijd met geld om stemmen te kopen.

Dat laten de drie niet gebeuren. De contracten van Valcke en Kattner worden ijlings met 8,5 jaar verlengd, grote verhogingen van hun salarissen en bonussen inbegrepen. Ze zetten zwart op wit dat ze voor de volledige duur van het contract moeten worden uitbetaald, ook als een nieuwe FIFA-voorzitter ze besluit te ontslaan. Daarnaast moet de FIFA al hun juridische kosten en boetes betalen, mochten ze door een rechter worden veroordeeld.

Voormalig secreataris-generaal van de FIFA, Jerome Valcke. Beeld ap
Voormalig secreataris-generaal van de FIFA, Jerome Valcke.Beeld ap

Lees ook:

Blatter weet het ook: hij is niet meer te redden (+)

'Je kunt het verleden niet overdoen', zegt Sepp Blatter in een interview met Mark Misérus en Willem Feenstra.

Onderzoeken

Die twee voorwaarden zijn volgens advocatenkantoor Quinn Emanuel in strijd met de Zwitserse wet. De uitkomsten van het onderzoek zijn inmiddels gedeeld met de Zwitserse en Amerikaanse autoriteiten. In beide landen liepen al strafrechtelijke onderzoeken naar de misstanden bij de FIFA.

Naar aanleiding van de uitkomsten van het interne onderzoek, dat nog niet is afgerond, heeft de Zwitserse justitie afgelopen donderdag opnieuw huiszoeking gedaan bij de wereldvoetbalbond. De Zwitsers verdenken het trio al langer van verduistering en misbruik van vertrouwen.

Dat de FIFA nu naar buiten komt met het onderzoek over de oud-bestuurders, wordt door ingewijden gezien als een afleidingsmanoeuvre. Blatters opvolger Gianni Infantino kwam deze week in de vuurlinie terecht na beschuldigingen in de Duitse media dat hij de geluidsopnamen van een vergadering heeft laten vernietigen. In die vergadering zou een plan zijn beraamd om toezichthouder Domenico Scala eruit te werken.

Voormalig FIFA-voorzitter Sep Blatter met het boek over zijn leven bij de voetbalbond, dat is geschreven door zijn woordvoerder Thomas Renggli. Beeld epa
Voormalig FIFA-voorzitter Sep Blatter met het boek over zijn leven bij de voetbalbond, dat is geschreven door zijn woordvoerder Thomas Renggli.Beeld epa

'Geen extravaganza'

Blatter heeft vrijdagavond ontkend dat hij zich de afgelopen vijf jaar schuldig maakte aan zelfverrijking. Hij laat via zijn Amerikaanse advocaat weten dat zijn salarissen, bonussen en premies hoorden bij de topfunctie die hij vervulde. 'Ze waren eerlijk, gepast en geheel in lijn met de vergoedingen die de leiders van andere grote professionele sportorganisaties in de wereld ontvangen', aldus raadsman Richard Cullen. 'We kijken ernaar uit om dat de FIFA duidelijk te maken.'

In een interview met de Volkskrant reageerde Blatter vorig jaar op de beschuldiging van zelfverrijking met geld dat voor voetbal is bestemd. 'Ik ben geen extravaganza', zei hij. 'Ik doe dit werk niet om rijk te worden, maar omdat ik erin geloof. Ik draag niet eens maatpakken. Oké, ze zijn vaak Italiaans, maar ik neem wat me past.' Uit Blatters contract blijkt nu hoeveel hij jaarlijks ontving voor representatiekosten: 450 duizend euro.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden