Blatter en Platini geschorst; wie blijven er nog over?

Voor Sepp Blatter en Michel Platini gaat donderdag 8 oktober de boeken in als een zwarte dag. FIFA-voorzitter Blatter en UEFA-voorzitter Platini werden door de ethische commissie van de FIFA geschorst voor 90 dagen. Ook Blatters rechterhand Jérôme Valcke en voorzitterskandidaat Chung Mong-joon werden geschorst. De voetbalwereld is onthoofd door het corruptieschandaal. Wie zitten er nog in de top van de FIFA en de UEFA? De overgebleven vicepresidenten op een rij.

Platini (links) en Blatter in 2007.Beeld afp

Issa Hayatou (FIFA)

Issa Hayatou uit Kameroen neemt bij de wereldvoetbalbond FIFA voorlopig de taken over van de geschorste voorzitter Sepp Blatter. De 69-jarige Hayatou geldt binnen het FIFA-bestuur als 'senior vicepresident', aangezien hij het langste in functie is.

Hayatou kreeg volgens de Sunday Times 2 miljoen euro smeergeld om op Qatar te stemmen voor het WK 2022. Ook betrokken bij ISL-affaire. Kreeg 100.000 Zwitserse frank van het bureau, volgens hem een schenking voor de 40ste verjaardag van de Afrikaanse bond.

Issa Hayatou.Beeld epa

Angel Maria Villar (FIFA + UEFA)

Villar is de eerste vicepresident van de UEFA. Hij volgt Platini op nu de Fransman is geschorst. De 65-jarige Spanjaard zit sinds 1998 in het uitvoerend comité van de FIFA.

Over Villar gaan geruchten dat hij in 2010 een deal met Qatar maakte om op elkaar te stemmen (Spanje was met Portugal in de race voor het WK 2018). De ethische commissie van de FIFA zou een onderzoek naar zijn handelen willen starten.

Angel Villar.Beeld epa

David Gill (FIFA)

Gill is vicepresident bij de FIFA en bestuurslid bij de UEFA. De 58-jarige Engelsman is één van de weinigen die de afgelopen periode indruk heeft gemaakt door zijn rechtlijnigheid en kritiek op Blatter. Gill gaf, zoals hij ook had aangekondigd, zijn pas verworven bestuurszetel van de FIFA terug omdat hij niet met Blatter wilde werken.

Michael van Praag (UEFA)

Van Praag is de vijfde vicepresident van de UEFA. De Nederlander stelde zich begin dit jaar al kandidaat om het presidensschap van de FIFA over te nemen van Blatter. De Nederlander uitte meermaals kritiek op de Zwitserse voorzitter, maar trok zich uiteindelijk terug om ruimte te maken voor Prins Ali bin Al-Hussein, die de strijd uiteindelijk verloor.

Michael van Praag.Beeld ap

David Chung (FIFA)

De 53-jarige Chung werd geboren in Maleisië, maar is sinds 1983 inwoner van Papoea-Nieuw-Guinea. Hij werkte zich in dat land gestaag op in de voetbalwereld en werd in 2004 de hoogste baas van de Papoea-Nieuw-Guineaanse voetbalbond. Daarna kwam hij al snel in het bestuur van de voetbalbond van Oceanië OFC terecht. Toen in 2010 de OFC-voorzitter werd geschorst vanwege corruptie, werd Chung de nieuwe voorzitter. Dat is hij nog steeds. Verder is er weinig over hem bekend. Sinds 2011 zit hij in het uitvoerend comité van de FIFA.

David Chung.Beeld epa

Marios Lefkaritis (UEFA)

Lefkaritis is de tweede vicepresident van de UEFA. De 68-jarige Cyprioot raakte in opspraak door een Duitse tv-documentaire. Het oliebedrijf Petrolina, waarvan Lefkaritis medebestuurder is, sloot kort voor de toewijzing van het WK aan Rusland een deal met het Russische gasbedrijf Gazprom. Lefkaritis ontkende dat in eerste instantie, maar bond later in. Volgens hem is er geen verband tussen de gasdeal en het WK in Rusland.

Salman Bin Ibrahim Al-Khalifa (FIFA)

De 49-jarige Khalifa is lid van de Bahreinse koninklijke familie en is sinds de jaren tachtig actief in de voetbalwereld. In de jaren negentig ging hij bestuursfuncties vervullen. Eerst bij de nationale ploeg van Bahrein, daarna bij de Bahreinse voetbalbond. Inmiddels is hij ook preses van de Aziatische voetbalbond AFC. Khalifa staat te boek als groot fan van Blatter. 'Geachte voorzitter, de hele Aziatische voetbalfamilie steunt u', zei hij nog in april tijdens het AFC-congres.

Khalifa is een van de zeven vicepresidenten van de FIFA. In Bahrein is hij omstreden. Tijdens demonstraties voor meer democratie in Bahrein in 2011 zou hij betrokken zijn geweest bij de arrestatie en marteling van Bahreinse voetballers.

Sheik Salman Bin Ebrahim Al-Khalifa.Beeld ap

Giancarlo Abete (UEFA)

Abete is de derde vicepresident van de UEFA. De 65-jarige Italiaan was tot het WK in Brazilië de bondsvoorzitter van zijn land. Hij legde zijn functie neer na een teleurstellend verlopen WK voor Italië. Sinds 2009 is Abete lid van het uitvoerend comité van de UEFA.

Grigoriy Surkis (UEFA)

Surkis is de vierde vicepresident van de UEFA. De 66-jarige man uit Oekraïne is sinds 2004 lid van het uitvoerend comité van de FIFA en ook lid van het Oekraïens Olympisch comité. Toen Oekraïne het EK van 2012 organiseerde, zei hij: 'Mijn grootste wens is dat voetbal in Oekraïne een grote maatschappelijke rol zal spelen. Dat kinderen opgroeien met een gezonde filosofie en kunnen spelen met de het meest opwindende spel en het meest rustige wapen in hun handen: een voetbal.'

De toewijzing van het EK in 2012 had Polen bijna uitsluitend aan Oekraïne te danken. Zonder het deskundige lobbywerk van de schatrijke Oekraïense bondsvoorzitter Surkis hadden beide landen bij de toewijzing van het EK nooit favoriet Italië kunnen voorblijven. In 2004 kwam Surkis de Verenigde Staten niet in, omdat hij in Oekraïne werd verdacht van corruptie.

Surkis (links) met Platini (midden) en de Poolse voetbalvoorzitter Lato in 2009.Beeld afp

Juan Ángel Napout (FIFA)

Napout is vicepresident van de FIFA en een Parguayaanse zakenman. Verder is hij voorzitter van de Zuid-Amerikaanse voetbalbond CONMEBOL. Bij de CONMEBOL volgde hij dit jaar definitief de van corruptie verdachte voorzitter Eugenio Figueredo op. De 57-jarige Napout kreeg van Michael van Praag in maart nog een doosje sigaren van het merk Oud Kampen tijdens het CONMEBOL-congres, bedoeld om de Paraguayaan te verleiden de Nederlander te steunen in zijn campagne om FIFA-voorzitter te worden. 'Ik wist dat hij sigaren rookte, ik ken hem al jaren', zei Van Praag. Kosten: 25 euro.

Napout (rechts) en Blatter.Beeld afp

Alfredo Banegas Hawit (FIFA)

Hawit is het hoofd van de nationale federatie voor voetbal in Honduras. De 64-jarige Hawit nam eind mei de taken van Jeffrey Webb (gearresteerd) over en werd zo president van de CONCACAF, de voetbalbond van Noord-, Midden-Amerika en de Cariben. Hawit verving ook de opgepakte Costaricaan Eduardo Li bij de top van de wereldvoetbalbond. Ook Li werd eind mei opgepakt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden