Bijna vierhonderd kilometer rijden om wat penalty's te nemen

De scheidsrechter zat fout bij een strafschoppenserie in de KNVB-beker. Die moet woensdagavond over. De spelers van Hoek moeten bijna 400 kilometer reizen om een paar penalty's te nemen.

Iwan Tol
null Beeld OrangePictures
Beeld OrangePictures

Wat is er gebeurd?

De bekerwedstrijd tussen FC Lisse en HSV Hoek eindigde drie weken geleden in 2-2, waarna strafschoppen de beslissing moesten brengen. Scheidsrechter Marc Nagtegaal uit Hendrik-Ido-Ambacht besloot die serie volgens het ABBA-principe te laten verlopen. Dus niet om en om, zoals sinds 1970 wordt gedaan in het voetbal, maar eerst ploeg A, dan twee keer ploeg B en daarna weer ploeg A.

FC Lisse won de strafschoppenserie, maar de ABBA-variant bleek in strijd met de KNVB-regels, waarna de bond besloot dat de serie overgenomen moest worden. FC Lisse spande hierop een kort geding aan, maar ook de rechter besliste dat de ABBA-variant niet conform de regels is. Woensdagavond om 21.00 uur worden op het terrein van FC Lisse de penalty's overgenomen.

Wat bezielde scheidsrechter Nagtegaal om de regels te veranderen?

De enige die antwoord kan geven op die vraag is Nagtegaal zelf, maar hij hult zich in stilzwijgen. Volgens Hoek-voorzitter Art van der Staal zou Nagtegaal hebben gerefereerd aan een scheidsrechterscursus waarin het ABBA-systeem is besproken. 'Kennelijk dacht hij dat het al van kracht was.'

FC Lisse-voorzitter Leon Annokkee: 'Onze aanvoerder heeft nog een paar keer gevraagd: weet je het zeker? Er stonden ook twee grensrechters en een vierde official bij. Op een gegeven moment denk je: hij zal het wel weten. Dus niet.'

Wat is het voordeel van het ABBA-systeem?

De Amerikaanse econoom Ignacio Palacios-Huerta bestudeerde tussen 1970 en 2012 10.000 strafschoppen en kwam tot de conclusie dat in 61 procent van de gevallen het team dat als eerste aan de serie mocht beginnen winnend van het veld stapte. Hij bedacht vervolgens het ABBA-systeem, omdat ploeg B daarbij niet telkens de druk voelt van het op gelijke hoogte moeten komen zodra ploeg A heeft gescoord.

Hoe is het nu met scheidsrechter Nagtegaal?

Volgens een KNVB-woordvoerder: goed. Na het debacle in Lisse werd hij door de bond even in de luwte gezet, maar afgelopen vrijdag dook hij alweer op als vierde official bij Almere City-MVV. Nagtegaal is pas 24 jaar, maar geldt als één van de grote talenten in het scheidsrechterskorps.

Ook bij Hoek en FC Lisse zijn ze nog steeds positief over hem. 'Die jongen komt er wel. Dit was gewoon een leermomentje', aldus Hoek-voorzitter Van der Staal. En FC Lisse-preses Annokkee: 'Het is in wezen ook een menselijk drama. Eén voordeel: deze fout maakt hij nooit meer.'

Voor de penaltyserie van woensdagavond is een nieuwe scheidsrechter aangesteld: Allard Lindhout, actief in het betaalde voetbal.

Penalty in de wedstrijd tussen Hoek en Lisse die in strijd met de regels werden genomen. Beeld OrangePictures
Penalty in de wedstrijd tussen Hoek en Lisse die in strijd met de regels werden genomen.Beeld OrangePictures

Moet Hoek nu helemaal uit Zeeuws-Vlaanderen naar Lisse komen om die penalty's te nemen?

Ja, bijna vierhonderd kilometer in totaal. Woensdagavond om 17.00 uur vertrekt de selectie, vergezeld door het voltallige bestuur, vanuit Hoek. Sommige spelers, zoals de Belgische doelman Jordi de Jonghe, die als automonteur werkt, moeten een halve snipperdag opnemen.

Het elftal zou in eerste instantie worden gevolgd door een camerateam van FOX Sports, maar daar werd toch van af gezien. Van der Staal: 'We willen er niet te veel een carnavalsnummer van maken. Dat zou tegenover Lisse niet netjes zijn.'

Bovendien staat er veel op het spel: de winnaar van de strafschoppenreeks komt in de tweede ronde in Almelo uit tegen Heracles.

Hoe bereiden de elftallen zich voor op de penaltyserie?

Bij FC Lisse worden spelers en trainers afgeschermd van de media. Volgens aanspreekpunt Annokke zal FC Lisse gewoon een warming-up afwerken, en dat geldt ook voor Hoek. De Zeeuwen trainden maandag- en dinsdagavond. Op de laatste training werd bepaald wie de eerste vijf nemers zullen zijn, want dat hoeven niet dezelfde als de vorige keer te zijn. Aanvoerder Requillo Vandepitte is niet bang dat er een spion van FC Lisse langs de kant stond. 'Nee joh, het is veel te ver rijden voor ze.'

Is er veel belangstelling voor de strafschoppenreeks?

Vooral media hebben zich massaal gemeld bij FC Lisse. De korte kant, achter het doel waar de strafschoppen genomen worden, is volledig voor pers gereserveerd. Supporters van beide ploegen zullen uit veiligheidsoogpunt gescheiden aan de lange zijde staan, nadat op social media 'de grenzen zijn overschreden', aldus het bestuur van FC Lisse.

De vraag is of er fans uit Hoek meer dan twee uur in de auto gaan zitten. De strafschoppenreeks wordt live uitgezonden door FOX Sports. Daarnaast is de woensdagavond in de kantine van Hoek omgedoopt tot 'penaltyavond', inclusief een gratis fust bier.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden