Bij rentree op baan kan Bos geen potten breken

Wielrenner Theo Bos heeft bij zijn rentree in het internationale baancircuit geen indruk kunnen maken. De Nederlandse ploeg in de teamsprint, waarin hij was opgenomen, eindigde tijdens wereldbekerwedstrijden in Hongkong op de zesde plaats.

Bart Jungmann
Theo Bos (links) sprint op de openingsavond van de zesdaagse van Rotterdam tegen Jeffrey Hoogland. Beeld ANP
Theo Bos (links) sprint op de openingsavond van de zesdaagse van Rotterdam tegen Jeffrey Hoogland.Beeld ANP

De 32-jarige Bos was een decennium geleden toonaangevend als baanrenner. Van 2004 tot en met 2007 veroverde hij vijf wereldtitels in drie verschillende disciplines. Met zijn collega's veroverde hij op het WK in 2005 zilver op de teamsprint.

Juist op dat onderdeel heeft hij zijn zinnen gezet in deze comeback. De teamsprint, waarbij drie wielrenners een drietrapsraket vormen, moet hem een plek bezorgen in de nationale equipe voor de Olympische Spelen.

Tijdens het NK in Alkmaar slaagde Bos er in zich te kwalificeren voor de teamsprint in Hongkong. Bondscoach René Wolff zag dat als een mooie gelegenheid zich te bewijzen. Wolff hield zich na afloop op de vlakte: 'Met deze resultaten heeft het team naar onze verwachting gepresteerd. We gaan de komende tijd gebruiken om ons met de olympische ploeg voor te bereiden op het WK in Londen.'

Nadat de anderen hem op stoom hadden gebracht, reed Bos de derde en laatste ronde solo. Hij noteerde een tijd van 13,5 seconden. Dat was van alle deelnemers de zesde tijd, dezelfde positie die de ploeg in het klassement behaalde.

Theo Bos was in Hongkong gekoppeld aan Matthijs Büchli en Roy van den Berg. De laatste is net als Bos een herintreder op de baan en doet ook een laatste gooi naar Rio. Van den Berg moest de ploeg in de eerste ronde op gang helpen. Vooraf hoopte hij dat in een tijd van ruim 17 seconden te doen. Daarvan bleef Van den Berg ruim verwijderd.

Treintje

Matthijs Büchli, nummer twee in het treintje, beantwoordde wel aan de verwachtingen. Met een tijd van bijna 13 seconden noteerde hij de vierde tijd in het veld. De 23-jarige Büchli behoort juist tot de nieuwe lichting die vorig jaar op het EK furore maakte.

Büchli behoorde in Zwitserland niet tot het trio dat beslag legde op het goud in de teamsprint. De aanjager daarin was drievoudig Europees kampioen Jeffrey Hoogland. Hij had dezelfde positie die Büchli in Hongkong vervulde. Zijn secondanten waren Hugo Haak en Nils van 't Hoenderdaal.

Hoogland cs waren aanvankelijk onaangenaam verrast door de aangekondigde switch van Theo Bos, wiens carrière als wegrenner voorbij lijkt. Vorige week klopte Hoogland Bos in een onderling sprintduel tijdens de Zesdaagse van Rotterdam. Vooralsnog lijkt jeugd het dus te winnen van de ervaring. De eerstvolgende afspraak is het WK in Londen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden