Bij Excelsior valt het al snel mee

Op Woudestein Excelsior heeft de punten best nodig, maar tegen Heerenveen blijft het 1-1. Ook goed, volgende keer beter, klinkt het dan in Rotterdam-Kralingen.

Bart Vlietstra
Excelsiorspeler Adil Auassar en Heerenveenmiddenvelder Joey van den Berg in een duel om de bal. Beeld ANP Pro Shots
Excelsiorspeler Adil Auassar en Heerenveenmiddenvelder Joey van den Berg in een duel om de bal.Beeld ANP Pro Shots

'Hoi Aad!' 'Koko, ouwe reus!' 'Middag Mario!' 'Succes zo, Fons.'

Het is zondag 16.40 uur, vijf minuten voor de aftrap van Excelsior - Heerenveen, en Sander de Kramer wandelt door de gang waar spelers en staf van de thuisclub zich klaarmaken. Maar een stevige handdruk en een keuvelgesprekje met De Kramer is voor niemand een probleem.

'Kan alleen hier', weet De Kramer, tv-presentator, schrijver en filantroop. 'Dit is de huiskamer van het betaald voetbal. Op Woudestein is voetbal nog een spelletje.'

De belangen zijn vandaag niet gering voor de thuisclub. Excelsior, kort voor de jaarwisseling nog tot de bovenste helft van de eredivisie behorend, vecht om de nacompetitie te ontlopen. Willem II, dat in punten gelijkstaat, heeft zojuist thuis verloren van ADO. Opponent Heerenveen speelt nergens meer om.

Voetbalhart

Er is geen vuurwerk, geen spandoekeneruptie, zelfs geen opgewonden geroezemoes in en rond het stadion. Bij een naburig kruispunt hangt een poster waarop reclame wordt gemaakt voor de website van de zojuist gepromoveerde stadgenoot Sparta. De Kramer dolt tot na de aftrap in de businesslounge met zijn vader en broer.

Op weg naar zijn plaats wordt hij hier en daar aangeklampt. Want Excelsior is niet alleen de eredivisieclub met het kleinste stadion, de meest bescheiden begroting en de minste groeimogelijkheden; het kan ook minder dan welke andere club bogen op BN'ers binnen de achterban. De Kramer is feitelijk de enige.

En de eerlijkheid gebiedt hem te zeggen dat zijn voetbalhart in drieën is gesplitst. De Kramer is ambassadeur bij Feyenoord en voetbalt zelf mee bij oud-Sparta. Met Sparta-trainer Alex Pastoor gaat hij geregeld eten. 'In Rotterdam doen we daar niet zo moeilijk over, op een kleine groep na. Wat overheerst is chauvinisme. Grote kans dat we straks weer met drie profclubs in de eredivisie zitten.'

null Beeld Koen van Weel / ANP
Beeld Koen van Weel / ANP

De sport eist kerels van stavast

In dat voetbalhart neemt Excelsior een bijzondere plaats in. Vader Piet speelde vier jaar in het eerste.

Sander: 'Waarvan hij één jaar in bed lag.'

Piet: 'Vanwege een gecompliceerde beenbreuk.'

Sander, terwijl hij zijn vader lachend op de schouder slaat: 'Nou, pa, je hebt in die tijd toch ook ma ontmoet?'

Dat klopt. Koppelaar was Rob Jacobs, destijds ook speler, later trainer van de Kralingers. Ook Jacobs is er vandaag. Maar van zijn kenmerkende onrust geen spoor.

De Kramer: 'Er is hier haast geen verwachtingspatroon. Da's ook wel eens lekker in je vrije weekend, om naar een club te gaan waar het er niet zo overspannen aan toegaat.'

Vol overgave zingt hij het clublied mee. Favoriete strofe: De sport eist kerels van stavast. Duffe dromers die maar staan te slapen, vormen iets dat bij ons spel niet past.

null Beeld Koen van Weel / ANP
Beeld Koen van Weel / ANP

Nette club

Dromers genoeg vanmiddag op het veld. Excelsior heeft het excuus dat het twee kerels van stavast, middenveldkapitein Kruys en topscorer Van Weert, mist. De derde, toptalent Kuwas, vindt in de 37ste minuut de kruising, maar Sam Larsson van Heerenveen drie minuten later eveneens.

Het zijn eenzame hoogtepunten. De spanning zou veel moeten vergoeden, maar het enige rumoer komt van de Robin van Persie-tribune, waar zo'n vijftig jongeren dezelfde vier liedjes op repeat hebben staan. Pas tijdens een slotoffensiefje veren er meer op, doch de bleke 1-1-einduitslag wordt zonder morren aanvaard.

Excelsior is het jongetje op het schoolplein dat het 't minst erg vindt als hem verteld wordt dat hij ergens anders moet spelen. Die zijn maatjes een schouderklopje geeft, zijn rugtas pakt en opschuift naar een modderveldje.

De Kramer: 'Je kijkt voetbal en kletst wat bij. De meeste toeschouwers komen hier al jaren. Het is een nette club. Hoe vaak ik niet gehoord heb op de tribune als iemand iets onbetamelijks zei: 'Hé, Jan, doe even rustig.' En dan was Jan ook meteen rustig. Voor ons is dit niets nieuws, we jojoën altijd tussen eerste en eredivisie.'

Nee, niet iedereen staat er zo ontspannen in. De ambitieuze directeuren Ferry de Haan en Wouter Gudde en de minstens zo gedreven coach Alfons Groenendijk bijvoorbeeld. Hoewel hun liefde voor Excelsior gemeend oogt, zal ook meespelen dat hun eigen ontluikende carrières toch een smetje oplopen bij degradatie.

De Kramer ziet rond een uur of zeven in de dampende, stampvolle business lounge het probleem niet echt. 'Degradatie biedt ook weer kansen op een promotiefeestje. En wat feesten betreft, is Excelsior echt de grootste.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden