Bij een promotie moet Van Dijk op zoek naar koopjes in opruiming

Het is nog niet zover, er moeten nog twee wedstrijden gespeeld worden, maar toch waagde FC Groningen-trainer Jan van Dijk zondag alvast een voorzichtige blik richting eredivisie....

Van onze verslaggever Wybren de Boer

Dankzij een opmerkelijke veerkracht (van 2-0 achter naar 2-2) in de uitwedstrijd tegen Excelsior handhaafde de ploeg zich aan kop van groep B in de nacompetitie, waardoor promotie weer dichterbij kwam. Een mooi vooruitzicht, erkende Van Dijk, 'maar ook een met gemengde gevoelens'.

In de eerste plaats is FC Groningen 'jong' en om volgend jaar enige kans van slagen te hebben in de eredivisie is routine vereist. Daar zouden middenvelder Atteveld en aanvaller Huizingh voor kunnen zorgen, maar uitgerekend zij verhuizen in de zomer naar respectievelijk ADO Den Haag en Heerenveen. En voor vervangingen is in Groningen (nog) geen geld, dus wat valt er eigenlijk te juichen?

Eigenlijk gaat het allemaal net iets te snel met FC Groningen, menen de insiders. Nadat de club vorig seizoen was gedegradeerd, kondigde de bestuurlijke leiding een overgangsjaar af, opdat in alle rust gewerkt zou kunnen worden aan een gedegen organisatie van wat uiteindelijk weer een volwaardige eredivisionist moest worden. Juist bestuurlijk opportunisme had FC Groningen in het verleden aan de rand van de afgrond gebracht.

Op het veld had FC Groningen afgelopen seizoen echter minder geduld. De ploeg lonkte zelfs naar de titel, bleek daarvoor net iets te grillig, maar lijkt nu in de barrage alsnog te zullen slagen. Voor Van Dijk het bewijs dat verstand en emotie in sport lang niet altijd samengaan. 'Misschien zou het beter zijn nog een jaartje te wachten. Maar zo werkt dat niet. Als je er dan ineens voorstaat, wil je het ook halen. Daar ben je sportman voor, dat is je ambitie.'

Alsof die woorden kracht bijgezet dienden te worden, vertrok de ploeg gistermiddag, na het duel tegen Excelsior, onmiddellijk naar Geldrop, waar met het oog op de ontmoeting woensdag tegen Helmond Sport het trainingskamp werd opgeslagen. Vervolgens dient zondag tegen Sparta, dat na vier duels een punt minder heeft dan Groningen, de missie volbracht te worden. In de eerste ronde van de nacompetitie won Groningen uit van Sparta.

Hoewel geen van de ploegen uit groep B zich nog als een aanwinst voor de eredivisie heeft weten te presenteren, bleek nacompetitie-voetbal zondag op sportpark Woudestein vermakelijk, opportunistisch en vooral onvoorspelbaar. Voor rust combineerde Groningen verdienstelijk, was dus beter, maar nam Excelsior een 2-0 voorsprong. In de tweede helft was het vernuft verdwenen, koos Groningen veelal voor lange halen, en kwam terug tot 2-2.

De hoofdrollen werden opgeëist door twee veteranen, Atteveld en Huizingh, respectievelijk 32 en 36 jaar. De eerste dirigeerde het spel, de tweede kopte tweemaal raak. 'Als het belangrijk wordt, staan die twee er altijd', zei Van Dijk.De enige jongeling die zich aan de twee routiniers kon spiegelen, was middenvelder Hugo, 24 jaar. Hugo is ook volgend seizoen in het Oosterpark-stadion te bewonderen, beide veteranen niet.

Huizingh wordt pinchhitter bij Heerenveen, Atteveld moet de ambities van eerste-divisionist Den Haag eindelijk in daden omzetten. Bovenal werden beiden echter gelokt door een beter salaris, hetgeen indirect iets zegt over het financieel perspectief van FC Groningen. 'Er is geen geld', zei Van Dijk zondag ten overvloede. De club die acht jaar geleden derde werd in de eredivisie, blijft momenteel in leven dankzij financiële injecties van de gemeente.

Met gevoel voor ironie merkte Van Dijk op dat het op dit moment ook weinig meer uitmaakt of er al dan niet geld in de kas zit. 'Het is straks half juni, er zijn toch geen spelers meer vrij.'

En mogelijk, zo opperde de trainer die in zeventien seizoenen als speler (waarvan zestien in dienst van Groningen) te boek stond als onverzettelijk en ambitieus, zijn er in augustus nog wat restjes. 'Spelers die in de voorbereiding bij andere clubs afvallen, daar zit misschien nog wat tussen.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden