Bij Dafne Schippers is de 'superturbo' weer terug

Brons op de 100 meter als voorbode van goud op de 200 meter? Dafne Schippers glunderde bij de gedachte aan dat glorieuze scenario, kort nadat ze zondagavond vanuit de lastige buitenbaan negen in 10,96 seconden naar de derde plaats was gesneld.

Dafne Schippers in actie op de halve finale van de 100 meter Beeld anp
Dafne Schippers in actie op de halve finale van de 100 meterBeeld anp

Schippers was vooral tevreden dat ze, ondanks een start die zij als slecht beoordeelde, door een knappe inhaalrace achter winnares Torie Bowie en nummer twee Marie-Josée Ta Lou was geëindigd. Favoriet Elaine Thompson werd slechts vijfde. 'Voor mijn gevoel had ik hier kunnen winnen', liet ze zich zelfs ontvallen in haar opwinding.

Spijt over een gemiste kans liet ze niet toe. De opluchting overheerste. Die had te maken met de onzekerheid over haar mogelijkheden na een moeizaam olympisch jaar en de geleidelijke trainingsopbouw die haar nieuwe coach Rana Reider propageert. De Amerikaan hield haar na elke matige tijd in het voorseizoen voor dat alleen de WK telt.

Finales moet je kunnen lopen, zei Schippers naar aanleiding van de verrassende uitkomst op de 100 meter. Ze beschouwde haar race als een teken dat zij die kunst verstaat. Gezien haar erelijst is daar veel voor te zeggen. Sinds 2013 heeft ze op elk titeltoernooi medailles veroverd, eerst op de zevenkamp, daarna op de drie sprintnummers (60, 100 en 200m). Dat is weinig atleten gegeven.

Tot vorig jaar steeg de 25-jarige Utrechtse in finales steevast boven zichzelf uit, een eigenschap die voorbehouden is aan topatleten. Als de titels werden verdeeld, verbeterde zij persoonlijke en nationale records. In 2016 lukt dat driemaal niet: bij de WK indoor op de 60 meter en evenmin op de olympische 100 en 200 meter.

Bedreiging van Bowie

Ook zondag deed ze, in een praktisch windstille race, niets buitengewoons. Al haar tijden schommelen dit seizoen tussen de 10,95 en 11,08, ongeacht de omstandigheden. Bowie en Ta Lou wisten daarentegen wel iets bijzonders te maken van de finale. De Amerikaanse liep haar beste seizoenstijd, de sprinter uit Ivoorkust zelfs een persoonlijk record. Zij maakten geen fout bij de start.

Wat belooft dit voor de 200 meter, die vanaf dinsdag in drie ronden wordt afgewerkt, uitmondend in de finale op vrijdagavond? Olympisch kampioen Elaine Thompson besloot eerder al de afstand te laten schieten, ervan uitgaand dat zij op de 100 meter onverslaanbaar zou zijn. De concurrenten van Schippers lijken opnieuw Bowie, die vorig jaar achter haar olympisch brons veroverde, en Ta Lou.

Vooral de Amerikaanse vormt een bedreiging. Nu ze haar eerste wereldtitel heeft veroverd, zal haar zelfvertrouwen groot zijn. Daarnaast heeft ze de snelste seizoenstijd gelopen: 21,77. Schippers, de nummers zes op de seizoensranglijst, is niet verder gekomen dan 22,10. Dat zou, in een direct duel, gelijk staan aan een achterstand van ruim drie meter.

Dafne Schippers zondagavond na de 100 meter. 'Voor mijn gevoel had ik kunnen winnen.' Beeld getty
Dafne Schippers zondagavond na de 100 meter. 'Voor mijn gevoel had ik kunnen winnen.'Beeld getty

Schippers knikte zondagavond instemmend toen de NOS-interviewer haar voorhield dat de 'superturbo' weer terug was, de gave waarmee ze in 2015 opzien baarde. Zij hield toen haar topsnelheid langer vast dan haar rivalen, waardoor ze ogenschijnlijk ontspannen vele meters kon uitlopen of goedmaken in het slotstuk van de 100 en 200 meter.

Of die turbo inderdaad van voldoende niveau is om Bowie te verslaan is de vraag. De Amerikaanse bouwt haar races nagenoeg hetzelfde op als Schippers. Van de 100 meter van zondag zijn geen tussentijden bekend, maar op het oog leek het alsof de 26-jarige Amerikaanse de laatste 40 meter nog sneller aflegde dan de Nederlandse.

Dat is al eerder gebeurd. Uit een gedetailleerde analyse van de 100-meter-finale uit 2015 blijkt dat Bowie op de laatste 40 meter als enige sneller was dan Schippers: 3,85 seconden om 3,86 seconden. Zij eindigde toen als derde op die afstand, achter Schippers en de door zwangerschap in Londen afwezige tweevoudig Olympisch kampioen Shelly-Ann Fraser-Pryce. De 200 meter liep Bowie in 2015 niet.

'Op het moment dat het erom gaat ben ik mentaal erg sterk', zei Schippers zondag. Dat is een voorwaarde als ze haar wereldtitel vrijdag wil prolongeren. Want zo goed als in 2015 is ze niet. Tot nog toe.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden