Bezuinigingen bonden verzacht

De bezuinigingen op de Nederlandse sportbonden worden vandaag, naar de verwachting van VVD-Kamerlid Jan Rijpstra, voor een flink deel gecompenseerd....

Van onze verslaggever

Dat geld komt uit de ecotaxgelden (5,6 miljoen) en het fonds voor accommodatie en evenementen (1,7 miljoen). Het is bedoeld 'om de pijn te verzachten', zoals Rijpstra het uitdrukt.

Het verzet tegen de bezuinigingen op de sport is kamerbreed, met regeringspartij CDA in de rol van mildste kritikaster. De Kamer zal evenwel niet vragen, zo verwacht VVD'er Rijpstra, om de kortingen op instellingssubsidies voor de sportbonden te schrappen. Dat zou volgens hem tot een massale gang naar de rechter leiden, 'wegens het gelijkheidsbeginsel'. 'Je kunt niet de een ontzien, en de ander wel aanpakken', aldus Rijpstra.

De zwaarst getroffen bonden, veertien in getal, krijgen volgend jaar eenmalig geld uit het accommodatie- en evenementenfonds. Daar wordt jaarlijks 7,5 miljoen euro ingestort, voor de bouw van een zwemstadion als dat van Eindhoven of voor de organisatie van WK-toernooien. Eenmalig zal daar, naar het vermoedelijke voorstel van staatssecretaris Ross-Van Dorp, 1,7 miljoen uit worden gereserveerd om de bonden die in 2004 hun subsidie verliezen te compenseren .

Uit een andere pot, die van de ecotaxgelden, komt 5,6 miljoen die Rijpstra projectmatig wenst aan te wenden om een nationaal plan tegen de bewegingsarmoede te financieren. Bonden kunnen daarin mee doen.

Ten slotte is er volgens Rijpstra ook beweging te verwachten bij de besteding van de totolotto-gelden. Als al het geld uit die loterijen voortaan naar de sport stroomt, dan betekent dat een extra inkomenpost van 6 miljoen euro.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden